September 13, 2020

12.09.2020: Разумков уважає невчасною заміну уряду

Разумков уважає невчасною заміну уряду

  • Разумков уважає невчасною заміну уряду.

  • Голова Чернігівської ОДА подав у відставку.

В Україні

  • Голова Чернігівської облдержадміністрації Прокопенко, якого Зеленський призначив у листопаді 2019 р, оголосив про відставку через фактичне його відсторонення від формування виборчого списку партії "Слуга народу" до облради.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні впродовж доби зафіксовано 2,4 тис. нових інфікованих, померли від ускладнень – 30 хворих. Зростання кількості заражень останніми днями експерти пов’язують зі збільшенням кількості проведених тестів. Чиновники міністерства заявили, що всі тести – небезплатні, а їхня вартість становить 300–600 грн для ІФА та від 700 грн для ПЛР-тесту (середня ціна – 1800 грн).
    Київські школи переходять на режим навчання в змішаному форматі й посилюють карантинні обмеження після включення столиці до "помаранчевої" зони.
    У всьому світі заразилися 282 тис. осіб, померли – майже 5 тис., третину нових випадків зареєстровано в Індії. Через зростання кількості інфікованих влада Ізраїлю планує запровадити повний карантин із 18 вересня з зупинкою підприємств та обмеженням пересування громадян, попри те, що такі заходи завдадуть важкого удару по економіці країни. У Франції, незважаючи на строгий карантин, відбулися маніфестації "жовтих жилетів".

Війна

  • За інформацією штабу операції об’єднаних сил, на Донбасі протягом доби зберігався режим припинення вогню. Втрат серед українських військовослужбовців немає.
    Заст. глави місії на переговорах з урегулювання на Донбасі Фокін, заяви якого про амністію учасників незаконних збройних формувань та надання особливого статусу ОРДЛО були вкрай негативно сприйняті суспільством, відмовився зустрічатися з профільним комітетом Верховної Ради. Фокін послався на завантаженість справами на переговорах.
    Президент Зеленський анонсував ще одну зустріч радників глав держав "нормандської четвірки". Глава його Офісу Єрмак заявив, що зустріч може відбутися до кінця нинішнього року. Він також повідомив, що на зустрічі в Берліні домовився про доступ представників Міжнародного Червоного Хреста до громадян, яких утримують на окупованій території, для прискорення обміну. За словами Єрмака, режим припинення вогню на Донбасі буде подовжено, попри спроби його зірвати – як ззовні, так і всередині країни.

Україна та світ

  • У Білорусі тривають масові маніфестації проти фальсифікації виборів. У суботу на вулиці Мінська вийшли понад 10 тис. жінок, 70 учасників акції затримано. Президент країни Лукашенко розпорядився відвести війська від західного кордону країни, оскільки, "це коштує недешево". Єврокомісар із закордонних справ Боррель звернувся до влади Білорусі із закликом припинити переслідування опозиціонерів та пригрозив санкціями.

  • Прем’єр-міністр Польщі Моравецький заявив, що європейська економічна солідарність вимагає припинення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2". Глава уряду Данії Фредеріксен підтримала намір влади Німеччини зупинити будівництво й закликала відновити міжнародну дискусію щодо цього питання.

Тренди

  • Глава Верховної Ради Разумков уважає зміну уряду під час пандемії "невчасною", проте допускає призначення нових міністрів економічного блоку. Також він відкинув можливість позачергових виборів до парламенту.

  • На думку генпрокурора Венедиктової, у міжнародних партнерів немає підстави для побоювань щодо зупинення діяльності органів боротьби з корупцією, оскільки ці посади не є приватною власністю їхніх керівників. За її словами, Конституційний суд або Верховна Рада мусять визначити механізм виконання рішення суду щодо незаконності призначення глави НАБУ Ситника.

No comments:

Post a Comment