September 12, 2020

11.09.2020: Козак і Єрмак дали суперечливі оцінки зустрічі в Берліні

Козак і Єрмак дали суперечливі оцінки зустрічі в Берліні

  • Козак і Єрмак дали суперечливі оцінки зустрічі в Берліні.

  • В Одесі турецькі спецслужби затримали оголошеного в розшук курдського бойовика.

  • Білоруські прикордонники обшукали автомобіль українського посла.

В Україні

  • Виконувачка обов’язків міністра енергетики Буславець оголосила про початок ліквідації держконцерну "Ядерне паливо" через невиконання ним основного завдання – розробки та виробництва тепловидільних збірок для АЕС.

  • За даними митної служби, товарообіг України за 8 місяців скоротився майже на 10 % до $65,25 млрд.

  • Конкурс з управління активами "Українського медіахолдингу" олігарха Курченка виграла компанія "1+1 інтернет", що належить олігархові Коломойському.

  • Адвокати колишнього президента Порошенка повідомили, що проти нього відкрито нові кримінальні провадження за заявами колишнього заст. глави Адміністрації президента Портнова.

  • Міністр фінансів Марченко заявив, що українська влада "веде нормальний діалог" із МВФ і очікує від Фонду призначення дати приїзду місії найближчим часом.

  • Нацбанк надав на термін від 1 до 5 років рефінансування 7 банкам на суму 1,9 млрд грн під 6 % річних.

  • На малооб’ємному ринку попит на валюту перевищував пропозицію й курс гривні незначно знизився: 27,90 ₴/$ (+0,07 грн), 33,07 ₴/€ (+0,10 грн), 3,72 ₴/10 руб (+0,01 грн). Нацбанк у торгах участі не брав. Протягом тижня регулятор поповнив валютні резерви всього на $20 млн.

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ України повідомив про зростання захворюваності та смертності від ускладнень коронавірусної інфекції. Упродовж доби отримано 3,1 тис. позитивних тестів, 72 хворих – померли. У світі зафіксовано 310 тис. інфікованих, водночас смертність не зростає – протягом доби померли 5,8 тис. осіб.
    Уряд оприлюднив оновлений список країн "червоної" та "зеленої" зон. До "зеленої" зони знову потрапила Румунія, також "зелені", як і раніше, – усі курортні країни, крім Чорногорії та Хорватії.
    Київська облдержадміністрація закрила на карантин 59 дитсадків і шкіл після отримання позитивних тестів у педагогів та учнів, школярів переведено на дистанційне навчання. Київська міська адміністрація посилює з 14 вересня карантинні обмеження, через включення міста до "помаранчевої" зони. З понеділка на дистанційне навчання переводять школярів Івано-Франківська, проте дитячі садки працюватимуть. Укрзалізниця закрила продаж квитків зі станцій, що потрапили до "червоних" карантинних зон.
    Грузія відклала початок занять у навчальних закладах до 1 жовтня.

Війна

  • У Берліні майже 7 годин тривала зустріч радників глав держав "нормандської четвірки", де обговорювалося врегулювання на Донбасі. Глава офісу президента Єрмак заявив, що зустріч на вищому рівні може відбутися до кінця поточного року, однак російський представник Козак стверджує, що "одна зі сторін [Україна] вважає саміт самоціллю", а умов для її проведення немає. Козак заявив про досягнення домовленості щодо внесення змін до постанови Верховної Ради про проведення місцевих виборів і включення в неї пункту про вибори в "республіках". Представник України в політичній підгрупі на мінських переговорах Костін підтвердив, що рішення про вибори на Донбасі було погоджено. Ермак назвав головним підсумком переговорів домовленість про продовження режиму припинення вогню.
    За інформацією штабу операції об’єднаних сил, у зоні бойових дій на Донбасі протягом доби режим тиші не порушувався. Окупаційні війська, як і раніше, перешкоджають пересуванню спостерігачів місії ОБСЄ окупованою територією.

Україна та світ

  • Польський державний газовий концерн PGNiG починає розвідку газу на території України поблизу кордону разом із компанією Energy Resources of Ukraine.
    Американська компанія Louisiana Natural Gas Export відмовилася від постачання зрідженого газу до України. У травні уряд підписав із нею меморандум про постачання 5 млрд м³ на рік.

  • МВФ відмовився надати Білорусі кредит екстреного фінансування для боротьби з наслідками коронавірусної епідемії. 14 вересня в Сочі відбудеться зустріч президентів РФ та Білорусі для "подальшого розвитку російсько-білоруських відносин, стратегічного партнерства та союзництва".
    Держдепартамент США оголосив, що додаткові санкції проти білоруських фізичних та юридичних осіб, відповідальних за фальсифікацію виборів, буде запроваджено за кілька днів. Кандидат у президенти Тіхановська запропонувала всім охочим стати членами Координаційної ради з подолання кризи в країні.
    Білоруські прикордонники обшукали автомобіль українського посла під час перетину кордону, що є порушенням Віденської конвенції про недоторканність дипломатичного транспорту й багажу.

  • Спецслужби Туреччини затримали в Одесі члена Робітничої партії Курдистану Озера, якого турецька влада звинувачує в терористичній діяльності.

No comments:

Post a Comment