July 24, 2020

23.07.2020: Мінфін розмістив єврооблігації на $2 млрд

Мінфін розмістив єврооблігації на $2 млрд
Мінфін розмістив єврооблігації на $2 млрд
  • Мінфін розмістив єврооблігації на $2 млрд.
  • НБУ зберіг облікову ставку на рівні 6 %.
  • Україна підписала з Єврокомісією угоду про надання макрофінансової допомоги на €1,2 млрд.
  • У Франції розшифровано "чорні скриньки" авіалайнера МАУ, який було збито над Тегераном.
  • Конгрес США ухвалив військовий бюджет із санкціями проти російських "потоків".

В Україні

  • В.о. міністра енергетики Буславець заявила про накопичення істотних запасів палива на ТЕС, що дасть змогу  без проблем пройти опалювальний сезон.
  • Суд узяв під варту луцького терориста, який заявив, що в нього не було спільників, він здався сам після розмови з президентом і не мав наміру вбивати заручників. А в четвер країна спостерігала в прямому ефірі черговий "перфоманс" із захопленням поліціянта. Його обміняли на одного з керівників полтавської поліції, якого "терорист" відпустив без будь-яких вимог, після чого втік. Також усією країною прокотилася хвиля повідомлень про мінування, жодне з яких не підтвердилося. На цьому тлі поліція посилила контроль на дорогах у центрі й на заході країни.
  • Колишній міністр екології – власник скандальної компанії Burisma Злочевський не з’явився на допит до НАБУ у справі щодо спроби давання хабаря керівникам антикорупційних органів.
  • Мінфін із другої спроби розмістив єврооблігації на суму $2 млрд під 7,25 % річних із терміном погашення у 2033 р. Загальні виплати за цим боргом складуть понад $6,5 млрд.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що Україна отримає макрофінансову допомогу (кредит) ЄС після ратифікації угоди Верховною Радою. Перший транш у розмірі €600 млн буде надано негайно, другий, на таку ж суму – після впровадження реформ, які прописано в угоді. Усі кошти відразу ж надійдуть до бюджету. Їх буде витрачено, за словами Шмигаля, на боротьбу з коронавірусом та підтримання економічної стабільності. Прем’єр-міністр заявив під час візиту до Брюсселю, що законопроєкт про "локалізацію" промислової продукції суперечить угоді про асоціацію з ЄС і уряд спробує змінити конфліктні норми документа. Він стверджує, що не обговорював із керівництвом Нацбанку питання щодо емісії гривні, оскільки "НБУ є незалежним органом".
    За словами глави НБУ Шевченка, міжнародні резерви до кінця року зростуть до $30 млрд після отримання кредитів від МВФ та інших міжнародних партнерів.
  • НБУ ухвалив рішення про збереження облікової ставки на рівні 6 %. Чиновники регулятора заявили, що не планують знижувати її й до кінця року. Погіршено прогноз падіння ВВП України до 6 % за підсумками року, з подальшим зростанням до 4 % у наступні 2 роки. Темпи відновлення економіки стримуватимуться пригніченим споживчим попитом і падінням інвестиційної активності. Інфляцію на кінець року спрогнозовано на рівні 4,7 %.
  • Торги на міжбанку пройшли досить нервово, НБУ продав приблизно $70 млн. Курс зафіксовано на позначці 27,88 ₴/$ (+0,10 грн), 32,24 ₴/€ (+0,05 грн), 3,91 ₴/10 руб (-0,02 грн). Після оголошення про збереження облікової ставки ринок заспокоївся й котирування повернулися до показників середи. Упродовж 3 днів регулятор продав $350 млн для підтримання курсу.

Київ

  • Київрада звільнила від пайового внеску об’єкти компанії "Укрбуд", які було передано для добудови Київміськбуду. Також скасована сплата пайового внеску ресторанами та кафе, які мають літні майданчики.

Пандемія коронавірусу

  • У світі кількість нових випадків інфікування на коронавірус тримається на рівні попередньої доби – 276 тис., смертність дещо знизилася – 6,3 тис. За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні зросла кількість інфікованих – до 972 осіб, померли – 20.
    Глава парламентського комітету з освіти та науки Бабак заявив, що всі райони в країні будуть розділено на зони. У разі спалаху захворювання школярів буде переведено на дистанційне навчання.

Війна

  • Офіс президента оголосив про прорив на мінських переговорах. Однією з умов припинення вогню є припинення розвідувальних дій, зокрема, із застосуванням безпілотників. На думку військових експертів, таке рішення вкрай негативно позначиться на безпеці країни в умовах повномасштабних військових навчань російських військ Кавказ-2020 у безпосередній близькості від кордону. Зеленський оголосив, що угоду мають підписати лідери "Нормандської четвірки", що, за його словами, "підвищить статус цих домовленостей". Єврокомісар із закордонних справ Боррель привітав досягнення угоди й підтвердив підтримку Євросоюзом територіальної цілісності України. Генеральний секретар ООН Гутерріш закликав "сторони конфлікту" виконати домовленості й зосередити зусилля на захисті цивільного населення. Міністр оборони Таран заявив, що війська не збираються зберігати режим припинення вогню в разі відновлення бойових дій "арміями республік", відповідно до ст. 51 статуту ООН, яка надає право на захист.
    Президент Зеленський відвідав разом із президентом Швейцарської конфедерації Соммаруга КПВВ у Станиці Луганській. де вони підійшли до мосту через Сіверський Донець. Під час їхнього перебування в безпосередній близькості від лінії бойових дій інцидентів не сталося.
    Попри візит Зеленського, бойові дії на Донбасі не припинялися. Тривають локальні зіткнення із застосуванням мінометів на півночі Луганської обл. в районі траси Р-66 – у Причепилівці, Ореховому, Новотошківському, а також на приморській ділянці фронту – у Гнутовому. У Старогнатівці на схід від Волновахи бойові дії та мінометні обстріли тривали протягом усієї доби. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.

Україна та світ

  • Сенат та нижня палата Конгресу США ухвалили воєнний бюджет наступного року, який передбачає запровадження додаткових санкцій щодо фізичних та юридичних осіб, що беруть участь у будівництві й експлуатації російських газогонів "Турецький потік" та "Північний потік-2".
  • Французьке бюро розслідування авіаційних інцидентів оголосило про завершення розшифрування бортових самописців лайнера компанії МАУ, який було збито ракетою в небі над Тегераном 8 січня. Інформацію передано владі Ірану, який проводить розслідування самостійно.
  • Європарламент відхилив проєкт бюджету ЄС, який включає пакет допомоги економікам, що постраждали внаслідок запровадження карантину, який лідери країн союзу прийняли на саміті в понеділок.
  • Міністерство внутрішніх справ підписало угоду щодо постачання для Держприкордонслужби 20 патрульних катерів французької компанії OCEA. 5 з них буде частково побудовано на верфях компанії Нібулон.

No comments:

Post a Comment