July 21, 2020

20.07.2020: За звинуваченням у корупції заарештовано колишнього главу Укравтодору Новака

За звинуваченням у корупції заарештовано колишнього главу Укравтодору Новака
За звинуваченням у корупції заарештовано колишнього главу Укравтодору Новака
  • За звинуваченням у корупції заарештовано колишнього главу Укравтодору Новака.
  • Новий глава НБУ Шевченко оприлюднив плани регулятора.

В Україні

  • НАБУ, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро Польщі провели спільну операцію, під час якої було затримано колишнього главу Укравтодору Новака й ще кілька колишніх чиновників. Обшуки тривають у центральному офісі відомства, а також найбільших підрядників – компаній Onur, ECM Group та Альтком. Правоохоронці висунули колишнім чиновникам і їхнім спільникам підозри в організації схеми отримання та легалізації великих хабарів. Колишній міністр інфраструктури Омелян побажав Новаку довести свою невинність і подякував за створення нових робочих місць.
  • Енергоатом не зміг закупити ядерне паливо в компанії Westinghouse в І кварталі через величезні борги перед ним підприємства "Гарантований покупець". Ситуація в енергетиці спричинена  непропорційно високими тарифами для "зеленої" електроенергії, які лобіюють її найбільші виробники, зокрема, західні, а також підприємства олігарха Ахметова. Профільний комітет Верховної Ради не підтримав практично жодної поправки до законопроєкту про регулювання "зеленої" енергетики й рекомендував ухвалити його на позачерговому засіданні парламенту 21 липня.
  • За даними Держстату, офіційна чисельність населення України за пів року скоротилася майже на 117 тис. і склала 41,875 млн осіб. Тенденція перевищення смертності над народжуваністю триває – на 100 померлих припадає лише 48 новонароджених.
  • Курс гривні на міжбанку швидко падає. Валюти на торгах було мало, експортери притримували її до моменту досягнення максимального курсу. Активно скуповували долари й нерезиденти, які виводять кошти з України після погашення гривневих ОВДП та продажу держзобов’язань на вторинному ринку. Усі ці чинники призвели до зростання курсу долара, попри період бюджетних платежів: 27,60 ₴/$ (+0,24 грн), 31,59 ₴/€ (+0,34 грн), 3,86 ₴/10 руб (+0,04 грн). Ситуацію не врятувала навіть інтервенція Нацбанку, який продав, за оцінками учасників торгів, від $40 до $70 млн. Настрої ринку, загалом, девальваційні, особливо після заяви глави НБУ Шевченка про обмеження вкладень банків у довгострокові цінні папери замість кредитування реального сектору економіки. Шевченко також анонсував подальше зниження облікової ставки, яке, за його словами, уже незабаром спричинить здешевлення кредитів для кінцевого споживача. Водночас він оголосив намір подовжити монетарну політику, яку проводило попереднє керівництво. За його словами, НБУ візьме активну участь у наповненні економіки кредитними ресурсами. Шевченко вважає нормальними коливання на валютному ринку – саме тому регулятор не виходив на торги минулого тижня. Він не очікує затримок з отриманням кредитів від міжнародних фінансових організацій. Глава парламентського комітету з фінансової, податкової та митної політики Гетманцев не вбачає нічого страшного в девальвації гривні на 10 % до 30 грн/$.

Пандемія коронавірусу

  • За офіційною інформацією Міздрава, кількість осіб, що заразилися коронавірусною інфекцією протягом доби залишилося на колишньому рівні – 673, 20 хворих – померли. У світі кількість нових випадків інфікування дещо зменшилася – до 205 тис., померли 4 тис. осіб. За твердженням глави Всесвітньої організації охорони здоров’я Геберейєсуса, основним інструментом боротьби з захворюванням є відстеження шляхів його поширення.

Війна

  • На Донбасі ситуація загострюється щодня. На Світлодарському водосховищі – у Миронівці – окупанти обстріляли українські війська з артилерії та мінометів. Не припиняються бої на півночі Луганської обл., де були обстріляні з мінометів оборонці Новотошківського й Орєхового, а в Причепилівці сталося бойове зіткнення зі застосуванням гранатометів та кулеметів. Перестрілки та вогневі контакти тривали всією лінією фронту: на приморській ділянці – у Широкиному, Водяному, Павлополі, Гнутовому, у Старогнатівці на схід від Волновахи, в околицях Донецька – у Мар’їнці та Опитному, і Горлівки – у Шумах, а також неподалік від Попасної. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія знову зазнала втрат – унаслідок бойових дій і обстрілів один боєць загинув, ще одного – поранено.
  • За даними ОБСЄ, з початку 2020 року на Донбасі внаслідок бойових дій загинули 8 мирних жителів.

Україна та світ

  • Президент Зеленський призначив послом у Великій Британії колишнього віцепрем’єр-міністра з євроінтеграції Пристайка, якого Верховна Рада звільнила 4 червня.
  • У Чорному морі почалися повномасштабні військові навчання Sea Breeze 2020 за участі підрозділів і судів країн-членів НАТО та Грузії.
  • Конгрес США схвалив законопроєкт про посилення санкцій проти юридичних та фізичних осіб, що беруть участь у будівництві газогону "Північний потік-2". Після отримання дозволу Данії на будівництво ділянки в її територіальних водах, офіційні особи РФ заявили, що газогін може бути добудовано протягом кількох місяців, і він вкрай цікавий Німеччині, яка стане найбільшим газовим хабом у Європі.
    Туреччина почала геологорозвідувальні роботи на ділянці шельфу в західній частині Чорного моря, який належить до її територіальних вод.
  • Лідери ЄС, нарешті, погодили створення фонду відновлення після епідемії в розмірі €740 млрд, а також семирічний план розвитку, яким передбачено фінансові вливання до економік понад €1 трлн.

No comments:

Post a Comment