June 10, 2020

09.06.2020: МВФ затвердив програму кредитування України

МВФ затвердив програму кредитування України
МВФ затвердив програму кредитування України
  • МВФ затвердив програму кредитування України.
  • Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про референдум.
  • В Авдіївці на міні підірвалася вантажівка з бійцями Нацгвардії.
  • Україна ввела до складу делегації на мінських переговорах журналістів та активістів – тимчасових переселенців.

В Україні

  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про всеукраїнський референдум, який передбачає включення до бюлетеня 4 запитань та електронне голосування.
  • Приватбанк запустив сервіс, що дозволяє знімати готівку з карток під час оплати покупок на касі магазинів, без необхідності використання банкоматів.
  • Апеляційний суд зняв арешт Приватбанку на суму 645 млн грн із нерухомості групи "Приват" олігарха Коломойського. Виконавча служба передала до Нацполіції матеріали на посадових осіб Приватбанку, які відмовляються виплачувати офшорним компаніям олігархів Суркісів $257 млн ​​за рішенням апеляційного суду. Виплата Суркісам відкриває можливість Коломойському оскаржити рішення про вилучення коштів його компаній під час націоналізації Приватбанку.
  • Рада директорів МВФ затвердила програму кредитування України stand-by терміном 18 міс. та обсягом $5 млрд. Перший транш у розмірі $2,1 млрд буде виділено негайно. Другий транш заплановано на вересень, третій – наступного року. Нові умови для отримання наступних траншів передбачають посилення бюджетної дисципліни та зростання доходів бюджету, зокрема, через скорочення послаблень для малого та середнього бізнесу, а також згортання спрощеної системи оподаткування. Також з’явилася ще одна вимога – тотальне декларування доходів усіма громадянами. Експерти вважають, що цей пункт включено до меморандуму з Фондом із подачі глави парламентського комітету з фінансів та податкової політики Гетманцева. Населення чекає реформа цін на енергоносії та комунальні послуги – без встановлення верхньої межі тарифів та надання будь-яких державних дотацій. Також не буде розширено й програму підтримання пенсіонерів, а пенсійна реформа 2017 р – триватиме.
    МВФ прогнозує суттєві проблеми в економіці країни, проте сподівається, що уряду вдасться з ними впоратися через  підвищення доходів і скорочення витрат бюджету. За оцінкою експертів Світового банку, ВВП країни у 2020 р впаде на 3,5 %, а у 2021 р виросте на 3 %.
    Мінфін розмістив на аукціоні ОВДП у гривні на суму 7,1 млрд грн із терміном погашення від 3 до 18 міс. і прибутковістю 9,0 – 10,8 %, а також у євро – на €353 млн із терміном погашення через рік та прибутковістю 2,2 %. Найбільшою популярністю користувалися довгострокові держзобов’язання із максимальною прибутковістю – їх чиновники продали на суму 5,8 млрд грн. За оцінкою експертів, практично весь випуск викупив державний Ощадбанк. Реальне кредитування підприємств у гривні та валюті зменшується із середини минулого року, що дає змогу констатувати провал програми розвитку економіки "команди Зеленського". За даними Держстату, обсяг капітальних інвестицій в І кв. впав на 35,5 % після зростання на 21,2 % у IV кв. минулого року.
    Пресслужба Держстату повідомила, що темпи інфляції в травні сповільнилися до 1,7 % у річному вимірі. Проти травнем 2019 року ціни зросли на 0,3 %. Міністр фінансів Марченко стверджує, що в травні уряд повністю виконав план надходжень до бюджету.
    Обсяги торгів після свят були незначними, великих покупців та продавців валюти не було. Ринок швидко прийшов до рівноваги із невеликим зростанням курсу долара: 26,64 ₴/$ (+0,04 грн), 30,09 ₴/€ (-0,06 грн), 3,87 ₴/10 руб. Банкіри очікують великих виплат із погашення та обслуговування ОВДП у середу, істотну частину коштів буде виведено нерезидентами з країни. З урахуванням прогнозованого зниження облікової ставки Нацбанком у четвер, обсяг гривневої маси виросте та тиснутиме на валютний ринок.

Пандемія коронавірусу

  • За даними МОЗ, кількість нових хворих та інфікованих коронавірусною інфекцією в Україні впродовж доби, що минула, збільшилася до 525, померли – 23 особи. Порядок виписки хворих спрощено – їм будуть робити наприкінці перебування в стаціонарі всього один тест замість двох, що збільшить кількість тих, хто одужав. З 10 червня настав новий етап пом’якшення карантину, під час якого дозволено проведення культурно-мистецьких заходів та відкрито готелі. Також планується відновлення футбольного чемпіонату, поки – без глядачів на стадіонах. Чиновники не послаблюють карантин у Києві й 6 областях через високі показниками захворюваності.
    Міністр внутрішніх справ Аваков попросив виділити міністерству з "антикоронавірусного фонду" ще 2,5 млрд грн для доплати співробітникам.
    Авіакомпанія МАУ відкрила продаж квитків на міжнародні рейси з 19 червня, на внутрішні – із 12 червня. МОЗ планує розділити країни на "безпечні" й "небезпечні" та створити "зелену" й "червону" зони для пропуску туристів.
    Франція оголосила про готовність скасувати надзвичайний стан у системі охорони здоров’я з 10 липня, проте уряд має намір подовжити дію низки обмежень ще на 4 міс. Лідери Франції та Німеччини закликали країни ЄС готуватися до наступних пандемій і розробити порядок реагування на подібні виклики в майбутньому.
    Чиновники Всесвітньої організації охорони здоров’я заявили, що інфіковані люди, що не мають симптомів, вкрай рідко передають коронавірус тим, хто їх оточує.

Війна

  • На Донбасі бої місцевого значення з застосуванням мінометів тривали на ділянках фронту на схід від Маріуполя – у Широкиному й Павлополі, а також у районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. – в Орєховому, Новотошківському, Золотому, Кримському. Вогневі контакти сталися на південь від Докучаєвська – у Богданівці і Старогнатівці, на околиці Донецька – у Мар’їнці, в Авдіївці, в околицях Горлівки – у Шумах, а також на Світлодарському водосховищі – у Луганському. Під час бойових дій поранено українського військовослужбовця. У районі Авдіївки на міні підірвалася військова вантажівка – 10 бійців Нацгвардії дістали поранень.
  • Україна включила до складу делегації журналістів і активістів – тимчасових переселенців з окупованої території як "представників ОРДЛО". Росія практично ніяк не відреагувала на цей крок, що дає змогу припустити, що це було погоджено заздалегідь під час переговорів глави Офісу президента Єрмака та заступник голови адміністрації російського президента Козака.

Україна та світ

  • В Україні через "Новий шовковий шлях" із Китаю Чорним морем прибув перший прямий вантажний потяг, який привіз 41 40-футовий контейнер. Термін доставлення вантажу – 15 діб, транзитні потяги до Польщі вже прямують цим маршрутом із початку січня 2020 р.


No comments:

Post a Comment