April 28, 2020

27.04.2020: Парламентський комітет рекомендував ухвалити "антиколомойський" закон

  • Парламентський комітет рекомендував ухвалити "антиколомойський" закон.
  • Верховний суд відклав слухання позову Суркісів проти Приватбанку.
  • СБУ оголосило про завершення розслідування вбивства активістки Гандзюк.
  • Уряд може відкрити продовольчі ринки вже 1 травня.

В Україні

  • Профільний комітет парламенту розглянув усі поправки до закону про гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам та рекомендував ухвалити його у 2 читанні. Прийняття закону є основною вимогою МВФ для підписання нової угоди про кредитування. У разі повернення Приватбанку олігархові Коломойському, він відкличе всі подані до міжнародних судів позови проти нього та його партнера Боголюбова, а бюджет втратить кошти, вкладені в банк після націоналізації. Верховний суд відклав "через тиск на суддів" слухання справи про повернення Приватбанком коштів сім’ї олігархів Суркісів, які були конвертовано в основний капітал. Суркіси намагаються довести, що не є пов’язаними особами банку.
  • Міністр фінансів Марченко сподівається на отримання від МВФ до кінця року двох траншей розміром $1,75 млрд у рамках нової програми кредитування, однак про кошти на боротьбу з наслідками епідемії переговори не йдуть. На думку більшості експертів, кредит МВФ є єдиним способом покриття дефіциту бюджету та уникнення дефолту.
  • Нафтогаз припинив імпорт газу через економічну недоцільність та закачує в підземні сховища газ власного видобутку.
  • СБУ оголосило про завершення розслідування вбивства активістки Гандзюк. Замовниками названі глава облради Мангер і помічник депутата ради Левін. Активісти вважають, що генпрокурор Венедиктова фактично "поховала" справу, а більшість слідчих дій – не завершено, що призведе до виправдання Мангера й Левіна.
  • Валютний ринок стагнує через зниження ділової активності. За оцінкою банкірів, обсяги торгів впали до $60 млн, що вдвічі менше показників початку місяця. Держказначейство виплатило експортерам лише незначну частину відшкодування ПДВ, не виявляли активності й іноземні банки, тому покупців валюти було мало, а всі надлишки (приблизно $20 млн) викупив Нацбанк. Гривня трохи зміцнилася 27,10 ₴/$ (-0,04 грн), 29,42 ₴/€ (+0,09 грн), 3,65 ₴/10 руб (+0,01 грн). Учасники ринку очікують великих вливань регулятором коштів у банки як кредитів рефінансування, проте вважають, що переважна їхня частка піде на викуп держоблігацій, які уряд випустить для покриття дефіциту бюджету.

Київ

  • Мер столиці Кличко звільнив свого заступника Слончака, який влаштував конфлікт із патрульними поліцейськими та відмовився проходити тест на алкоголь.

Пандемія коронавірусу

  • Темпи захворюваності на коронавірусну інфекцію в Україні залишаються незмінними вже кілька днів – минулої доби зафіксовано 404 заражених та хворих, померли 19 осіб, одужали – 128. На думку головного санлікаря Ляшка, під час Пасхи сталися порушення режиму, тому вважає можливим ще один спалах уже незабаром. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що початок послаблення карантину намічено на 11 травня, проте уряд може запровадити жорсткіші обмеження в разі збільшення кількості хворих. МОЗ опублікував вимоги для відновлення роботи 0 продовольчих ринків у режимі карантину, головними з яких є дотримання протиепідемічних норм. У разі порушення правил вони зможуть відновити роботу не раніше, ніж за 7 днів. Уряд розгляне питання про відкриття ринків 29 квітня.
    Всесвітній банк збільшив розмір кредиту для підтримки системи охорони здоров’я України на $135 млн.
  • Кількість хворих у світі поступово скорочується – протягом доби зареєстровано всього 65 тис. інфікованих і хворих. Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що пандемія завершиться не скоро – швидко зростає кількість хворих у Росії, Африці, Латинській Америці. Туреччина поки не збирається відкривати країну для іноземних туристів, а лише планує відкрити готелі для місцевих жителів без "шведського столу" та all inclusive. Поступово знімаються карантинні обмеження в Грузії, Литві, Швейцарії.
    За даними німецького інституту Коха та судмедекспертів, переважна кількість померлих хворіли, крім коронавірусу, ще й іншими захворюваннями, або мали пересаджені органи. Тому вчені вважають небезпеку захворювання на коронавірус перебільшеною для всіх осіб, крім групи ризику – літніх пацієнтів.

Війна

  • На Донбасі минулої доби внаслідок обстрілів поранено 2 українських військовослужбовців. Вогневі контакти сталися на околицях Донецька, Горлівки, у районі Авдіївки, Попасної й уздовж траси Р-66 на півночі Луганської обл. Окупанти все частіше застосовують міномети, напруженість бойових дій зростає. Українські війська відбивають атаки та ефективно припиняють бойову активність окупантів.
  • СБУ повідомила про затримання ФСБ Росії українського прикордонника на адміністративному кордоні з окупованим Кримом.

Україна та світ

  • Влада Фінляндії готова відмовитися від трудових мігрантів з України через заяви українського уряду про намір "зберегти працівників".

Тренди

  • За інформацією ЗМІ, призначення колишнього президента Грузії Саакашвілі віце-прем’єр-міністром не підтримують глава парламенту Разумков та глава Кабміну Шмигаль, також, за нього готові віддати голоси лише половина депутатів президентської фракції. Президент Зеленський не втручається в процес, скоріш за все, не бажаючи асоціювати себе з цим призначенням. Водночас глава його офісу Єрмак прагне зібрати голоси за призначення, роздаючи посади в уряді – про це свідчить миттєве звільнення глав Митної та Податкової служб.
  • Президент Зеленський оголосив про підготовку урядом і Нацбанком програми іпотечного кредитування під 10 % річних, а також програми кредитів для малого бізнесу для виплати зарплат працівникам.
  • Журналісти програми Bihus-info з’ясували, що ресторан депутата від "Слуги народу" Тищенко працює попри карантинні обмеження, і його відвідують великі бізнесмени та особи з оточення президента Зеленського.

No comments:

Post a Comment