April 08, 2020

07.04.2020: НБУ активно скуповує валюту на міжбанку

  • НБУ активно скуповує валюту на міжбанку.
  • Позачергове засідання Верховної Ради відбудеться в п’ятницю.
  • Переговори про нові ділянки розведення військ на Донбасі знову завершилися нічим.

В Україні

  • Президент Зеленський ввів до складу РНБО міністра економіки Марченка й затвердив на посаді головнокомандувача ЗСУ Хомчака.
  • До "антиколомойского" законопроєкту подано вже 16,3 тис. правок, що робить його прийняття проблематичним.
  • За даними Мінекономіки, ВВП України в січні-лютому скоротився на 0,2 %.
  • Через різке падіння ділової активності на міжбанку практично не залишилося покупців валюти. Великі суми, що виставляють на торги держбанки. Це кошти держкомпаній, насамперед, Нафтогазу. Практично всі лоти ($143 млн) викупив Нацбанк, і це утримало курс від різкого падіння: 27,10 ₴/$ (-0,13 грн), 29,57 ₴/€ (+0,18 грн), 3,58 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією на ранок 8 квітня, в Україні зафіксовано 1668 випадків захворювання на коронавірус, 52 пацієнтів – померли, 35 – одужали. МОЗ заявив, що пом’якшення карантину можливе тільки в разі стійкого зниження кількості нових випадків інфікування.
    Велика кількість випадків захворювання фіксується серед священників. У Первомайську Дніпропетровської обл. багато людей заразилися під час проведення зборів баптистської церкви.
    Харківська облдержадміністрація розглядає можливість переобладнання стадіону "Металіст" для приймання хворих.
    Президент Зеленський заявив, що найближчим часом до країни буде доставлено 50 млн медичних масок, респіратори, тест-системи, захисні костюми та апарати штучної вентиляції легенів. Зеленський пригрозив репресіями меру Запоріжжя, який порушив постанову уряду про припинення руху громадського транспорту в місті. Він закликав громадян залишатися вдома на весь час карантину і стверджує, що влада, синхронно з іншими країнами, діє настільки жорстко, наскільки цього вимагають виклики пандемії. Водночас  він не згадав, що "подушка безпеки" в громадян України набагато тонше, ніж у розвинених країнах, тому є загроза виникнення голоду й бунтів, які буде неможливо зупинити поліційними репресіями. Суди у 90 % випадків ухвалюють рішення на користь оштрафованих поліцією за порушення правил карантину. Міністерство цифрової трансформації оголосило про розробку додатку для смартфона, який відстежує переміщення осіб, що перебувають на самоізоляції після повернення з-за кордону.
    Верховна Рада планує зібратися на позачергове засідання в п'тницю для прийняття змін до держбюджету, запропонованих урядом. Кабмін запропонував збільшити дотації Пенсійному фонду на 20 млрд грн – до 192,3 млрд грн. Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що уряд уже витратив на захист від коронавірусу 1 млрд грн, і буде просити Верховну Раду ухвалити додаткове фінансування на суму 96 млрд грн. Кабмін готує постанову про надання пенсіонерам можливості оплати комунальних послуг через Укрпошту або через гарячі телефонні лінії банків.
    Україна направила до Італії ще один літак із дезінфекційним засобом.
  • У Німеччині зафіксовано вже понад 100 тис. хворих і інфікованих на коронавірусну інфекцію. У Франції ситуація поступово стабілізується. Влада ввела спецдозволу на в’їзд до країни зі зазначенням причини та мети візиту. В Італії фіксується стійке зниження кількості нових заражень та смертей від коронавірусу. Уряд країни виділяє на відшкодування збитків підприємств €​​400 млрд, зокрема малому та середньому бізнесу, запроваджує жорсткі правила поглинання і злиття компаній, а також надає держгарантії за кредитами та інвестиціями. Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон усе ще перебуває в реанімації, його стан – задовільний. Прем’єр-міністр Нідерландів Рютте рекомендував громадянам готуватися до тривалого дотримання норм соціального дистанціювання для перешкоджання поширенню епідемії. Кількість хворих і померлих у США продовжує швидко зростати. Президент Трамп заявив про можливе пом’якшення карантину для запуску економіки та виділення додаткових коштів для підтримки бізнесу. За його словами, у країні тривають випробування 10 препаратів від коронавірусу, ще 15 – тестуватимуть незабаром, а 2 вакцини вже проходять клінічні випробування. Він пригрозив зупинити фінансування Всесвітньої організації охорони здоров’я через неадекватне реагування на пандемію.
    Влада Норвегії оголосила про поступове пом’якшення режиму карантину – з 20 квітня буде відкрито дитячі садки, а з 27 – усі навчальні заклади, а також підприємства сфери обслуговування, за умови дотриманні протиепідемічних норм. Масові культурні заходи заборонено до 15 червня.

Війна

  • Окупанти обстріляли з мінометів Павлопіль – на схід від Маріуполя, Новоолександрівка та Новозванівка в околицях Попасної, а також Новотошківське – на трасі Р-66 у Луганській обл. Під обстріл зі стрілецької зброї та гранатометів потрапили захисники Кам’янки в околицях Авдіївки, Дослідного та Мар’їнки в околицях Донецька. Поблизу Красногорівки з дрона на автомобіль знімальної групи одного з телеканалів було скинуто граната. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби втрат серед українських військовослужбовців не було, унаслідок обстрілу поранено мешканку Мар’їнки.
    З’явилася інформація про першу смерть від коронавірусу на окупованій території Донецької обл. Окупанти проводять масові огляди "військовослужбовців армій республік" для виявлення хворих.
  • Представник України в підгрупі безпеки на переговорах у Мінську Бондар повідомив, що під час відеоконференції не вдалося домовитися про нові ділянки розведення військ через протидію Росії.

Україна та світ

  • Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко повідомив про підготовку нових позовів до Газпрому на суму $17,3 млрд.

Тренди

  • Частина депутатів від "Слуги народу" обурилися внесенням уже після голосування до закону про протидію епідемії правки, яка робить необов’язковим звільнення орендарів від орендної плати. Члени профільного комітету стверджують, що це було зроблено для уникнення припинення оплати оренди державного майна.
  • Депутат від "Слуги народу" Лерос опублікував документи, що свідчать про брехню глави Офісу президента Єрмака, та стверджує, що чиновник дав розпорядження силовим структурам відкрити проти нього кримінальні справи.

No comments:

Post a Comment