April 02, 2020

01.04.2020: Кабмін посилив карантинні вимоги

Кабмін посилив карантинні вимоги
Кабмін посилив карантинні вимоги
  • Кабмін посилив карантинні вимоги.
  • У 60 % населення можуть закінчитися кошти протягом місяця.
  • В Україні успішно випробувано новий ракетний комплекс "Вільха-М".
  • Пенсії будуть проіндексовані з 1 травня.
  • НБУ перерахував до бюджету майже 43 млрд грн прибутку минулого року.

В Україні

  • У Верховній Раді зареєстровано вже 7 проєктів постанов про скасування прийняття закону про продаж землі.
  • Кабмін прийняв рішення про проведення індексації пенсій з 1 травня.
  • Головнокомандувач ЗСУ Хомчак повідомив про направлення до Верховної Ради законопроєкту про реформу командного складу, яка приведе до скорочення 17 генеральських посад.
  • Успішно випробувано ракетний комплекс "Вільха-М" із дальністю ураження цілей 120 км.
  • Агентство Fitch знизило рейтинг компанії олігарха Ахметова ДТЕК Енерго до переддефолтного.
  • Суд залишив під вартою лікаря Кузьменко, яку поліція звинувачує в співучасті у вбивстві журналіста Шеремета.
  • За даними Держстату, за підсумками 2019 року кількість безробітних скоротилася, проти 2018 року, на 5,7 % – до 1,49 млн працездатних осіб.
  • НБУ перерахував до бюджету 42,76 млрд грн прибутку за 2019 р – на 2 млрд більше, ніж було закладено до бюджету поточного року.
    Держказначейство констатувало недовиконання дохідної частини бюджету в березні на 10,4 %, Проти березня 2019 року доходи зросли на 2,6 % і склали 87,8 млрд грн. За твердженням заступника глави НБУ Сологуба, дефіцит бюджету за підсумками року виросте до 8 %, проте чиновники вважають такий сценарій некритичним і надалі прогнозують відновлення економіки. Водночас чиновники регулятора не планують скасовувати валютні обмеження до стабілізації ситуації в країні, навіть у разі укладення нової кредитної угоди зі МВФ.
  • Обсяги торгів на валютному ринку різко впали через згортання діяльності підприємств та падіння обсягів реалізації товарів і послуг. За цих умова поява будь-якого великого гравця повністю змінює тренд. Нацбанк на торги не виходив, до кінця сесії на поодиноких угодах гривня трохи зміцнилася. Довідковий курс зафіксовано на позначці 27,75 ₴/$ (+0,12 грн), 30,32 ₴/€ (+0,07 грн), 3,51 ₴/10 руб (-0,01 грн).
    У березні громадяни купили готівкову валюту на суму майже $280 млн – на $210 млн більше, ніж продали.

Пандемія коронавірусу

  • Кількість зареєстрованих хворих та інфікованих коронавірусом швидко зростає. За даними на середу, у країні виявлено 794 хворих, 20 осіб – померли. 13 – одужали. Вмирають люди не тільки похилого віку – на Буковині в пологовому будинку померла породілля. За таких обставин Кабмін посилив карантинні заходи: заборонено перебування осіб у громадських місцях без захисної маски або респіратора, а також понад 2 осіб одномоментно, крім службової необхідності та супроводу дітей, перебування в громадських місцях осіб до 16 років без супроводу дорослих, відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових зон поодинці, крім вигулу тварин, відвідування спортивних та дитячих майданчиків, проведення масових заходів із кількістю учасників понад 10, якщо це не є необхідним для виконання функцій органів влади та місцевого самоврядування.
    Мер Києва Кличко відмовився виконувати рішення уряду про відкриття продуктових ринків до поліпшення епідеміологічної ситуації в столиці. За його словами, продуктових магазинів і супермаркетів вистачає для забезпечення населення продовольством, нестачі продуктів немає. Влада міста зажадала закриття центрального Печерського ринку, який відновив роботу. Кличко звернувся до уряду з вимогою посилити карантинні заходи.
    З Китаю прибули 100 тис. тестів, яких може не вистачити в разі швидкого зростання захворюваності. Фахівці Інституту молекулярної біології заявили, що готові виготовити щомісяця 10–20 тис. тестів і очікують на виділення фінансування.
    У Сумах на 17 тис. грн оштрафовано громадянина, що перебував у магазині без маски.
    СБУ провела обшуки в лабораторії "Євролаб", власники якої своєчасно не повідомили про факти зараження пацієнтів.
    Президент Зеленський підписав закон про заходи щодо боротьби з наслідками епідемії. Кабмін дозволив фізособам-підприємцям під час карантину не вести книгу доходів і витрат. Через епідемію НБУ зменшив прогноз надходження коштів від трудових мігрантів у 2020 р на $2- $3 млрд до $9-$10 млрд.
    За даними опитування компанії Info Sapiens, 16 % респондентів заявили про повну втрату доходів, 14 % – втратили роботу, у 38 % – доходи скоротилися. Згідно з результатами соцопитування групи "Рейтинг", майже 60 % респондентів заявили, що в них вистачить коштів менш, ніж на місяць, 16 % – на 2 місяці, 7 % – на 3 місяці, і лише 3 % можуть прожити без додаткових джерел існування рік і більше. Понад 80 % побоюються тривалої економічної кризи, 67 % – що не зможуть купити ліки. 35 % опитаних продовжують працювати, як зазвичай, 29 % – працюють дистанційно, 32 % – перебувають у неоплачуваних відпустках, а 4 % – звільнено. 49 % респондентів підтримують запровадження надзвичайного стану, 58 % – не проти комендантської години, 83 % підтримують заборону на проведення масових заходів під час епідемії, а 71 % – не проти обмеження в’їзду до окремих міст та районів.
    За опитуванням Європейської бізнес-асоціації, понад половина респондентів готові повернутися до офісів, якщо віддалена робота спричинить скорочення зарплати.
    Мережа магазинів АТБ незначно знизила ціни на продукти, хоча вони наразі набагато вищі, ніж до кризи. Решта ритейлерів ціни не знижують. На Заході ціни на продукти в магазинах під час карантину не зросли.
    Президент Зеленський попередив про проходження обов’язкової обсервації всіх громадян, які збираються повернутися до України. Він порівняв епідемію з Чорнобильською катастрофою та закликав не нехтувати загрозою зараження.
  • За даними американського інституту Ґопкінса, кількість хворих на коронавірус у світі перевищила 932 тис. Швидкими темпами зростає кількість хворих та померлих у всіх країнах Європи. Епідемія накрила США, де тільки в штаті Нью-Йорк зареєстровано майже 84 тис. хворих і інфікованих. Спалах епідемії сталася на американському авіаносці "Теодор Рузвельт" – капітан корабля закликав владу евакуювати моряків. На думку більшості експертів, пік пандемії ще не пройдено.

Війна

  • У районі Новотошківського на трасі Р-66 у Луганській обл. стався бій із застосуванням важкої артилерії та мінометів. Під мінометний обстріл потрапили захисники Золотого – неподалік від ділянки розведення військ і Новоолександрівки – поруч із Попасною. В околицях Донецька – у Пісках, Мар’їнці, Новомихайлівці, Красногорівці, а також на приморській ділянці фронту – у Павлополі – сталися перестрілки зі стрілецької зброї та гранатометів, у Пісках окупанти атакували за підтримки гармат БМП. Унаслідок бойових дій поранено 3 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • ЄС переніс на 2022–2023 р термін введення плати за дозвіл на в’їзд на територію шенгенської зони для громадян держав із безвізовим режимом, зокрема, України. Вартість такого збору складатиме €7 на 3 роки.
  • За інформацією генерального секретаря НАТО Столтенберга, у четвер міністри закордонних справ Альянсу ухвалять рішення про надання нового пакету допомоги Україні та Грузії.

Тренди

  • Депутати від фракції "Слуга народу" написали заяву до правоохоронних органів із вимогою перевірки фактів, які оприлюднив депутат Лєрос щодо торгівлі посадами братом глави президентського Офісу Єрмака. Брат чиновника заявив, що він може обговорювати будь-які теми з ким завгодно, а родинні зв’язки не є приводом для обмеження його прав. Представники СБУ вручили Лєросу повістку про виклик на допит.

No comments:

Post a Comment