March 28, 2020

27.03.2020: Позачергове засідання Верховної Ради відбудеться в понеділок

Позачергове засідання Верховної Ради відбудеться в понеділок
Позачергове засідання Верховної Ради відбудеться в понеділок
  • Позачергове засідання Верховної Ради відбудеться в понеділок.
  • До закону про продаж землі буде внесено норма про продаж в одні руки до 100 га до 2023 р.
  • Україна, як і раніше, – посідає місце наприкінці рейтингу економічної свободи.

В Україні

  • Заступник генпрокурора Трепак пішов у відставку через незгоду з політикою нового керівника відомства Венедиктової та відсторонення його від розслідування більшості резонансних справ, зокрема – від справи про вбивство активістки Гандзюк, яке вийшло на фінішну пряму.
  • За даними Держстату, середня зарплата в Україні в лютому зросла на 120 грн (1,4 %) проти січня і склала 10847 грн. Це на 12,2 % більше, ніж у лютому 2019 р. Заборгованість із зарплати скоротилася на 0,5 % – до 2,02 млрд грн.
  • За даними Мінфіну, держборг України в лютому в гривневому еквіваленті знизився на 1,46 % – до 2,047 трлн грн. Витрати з погашення та обслуговування боргу в лютому склали 27,7 млрд грн, здебільшого – на погашення та виплати відсотків з ОВДП.
  • Приватбанк запустив послугу купівлі-продажу ОВДП через онлайн-додаток.
  • Торги на міжбанківському ринку пройшли нервово з різкими стрибками курсу в моменти появи великих покупців та продавців. НБУ продавав долари за курсом 28,25 грн. Довідковий курс встановлено на позначці 28,18 ₴/$ (+0,04 грн), 30,90 ₴/€ (+0,04 грн), 3,58 ₴/10 руб (-0,04 грн). На думку банкірів, Нацбанк готує ґрунт для продажу великих сум Нафтогазом наступного тижня. Готівковий курс продовжив зростання – у столиці долар продається за ціною 28,60 грн, а на периферії цінники сягнули майже 30 грн через нестачу готівкової валюти, яку мають можливість купити в НБУ тільки великі банки. Регулятор пообіцяв провести в понеділок ще один аукціон із продажу готівкових доларів та євро, проте невідомо, чи вистачить валюти всім охочим.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні зафіксовано 311 випадків зараження на коронавірус, з них минулої доби – 92, 8 пацієнтів – померли. Президент Зеленський оголосив про досягнення домовленості з готелями щодо розміщення в них осіб, яких направлено на обстеження.
    Протягом добу перед закриттям кордону його перетнули майже 37 тис.осіб, а всього з початку евакуації – 110 тис. З Києва до Москви відправлено потяг, на якому до Росії евакуйовано понад 700 осіб, назад він привезе майже 800 громадян України. МОЗ звернулося до громадян із закликом повідомляти до правоохоронних органи про осіб, які порушують режим самоізоляції після повернення з-за кордону.
    МОЗ попередив, що відкличе ліцензії в медустанов у разі приховування інформації про зараження.
    На окупованій території Донбасу режим карантину не введено, проте Росія повідомила про перекриття кордону з "республіками". Переміщення громадян і вантажів через КПВВ на окуповану територію закрито. Командування операції об’єднаних сил заявило, що на передовій масового тестування військовослужбовців не проводитиметься. У Донецькій та Луганській областях із 28 березня введено обмеження на в’їзд та виїзд.
    Президент після зустрічі з депутатами своєї парламентської фракції, на якій були присутні також глава його Офісу Єрмак і прем’єр-міністр Шмигаль, оголосив, що позачергове засідання Верховної Ради відбудеться в понеділок. На ньому мають бути ухвалено закони про коригування бюджету 2020 р, з протидії епідемії, а також закони про продаж землі та неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам. Місце проведення засідання поки не визначено. За словами президента, буде також подано законопроєкт про проведення засідань у режимі онлайн. Проти нього виступають інші фракції, він також прямо суперечить Конституції. Зеленський заявив, що МВФ поки не погодив реструктуризацію боргів України, проте пообіцяв виділення Фондом кредиту на суму $2 млрд протягом 15 днів після прийняття узгоджених законів. Найбільші бізнес-асоціації звернулися до парламенту з проханням про прийняття пакету законів, необхідних для подовження співпраці зі МВФ. До засідання закон про продаж землі буде переписано – до нього буде включено норму про продаж не більше ніж 100 га в одні руки, а набрання чинності перенесено на другу половину 2021 р. Норма про максимальний банк у 10 тис. га набере чинності з 2023 р, юрособам буде заборонено купувати землю до цієї дати.
    Глава парламенту Разумков заявив, що пропозиції щодо запровадження режиму надзвичайного стану від уряду поки не надходило.
    Податкова служба дала роз’яснення, що з 1 березня до 30 квітня податок на землю можна не платити – за ділянки, які використовуються в господарській діяльності, зокрема, орендовані.
    За інформацією голови Торгово-промислової палати Чижикова, кількість безробітних у країні за час карантину зросла на 0,5–0,7 млн ​​– до 2,2 млн працездатних громадян, через звільнення тих, хто працює в тіньовому секторі.
    Заст. глави НБУ Рожкова прогнозує що економіка почне відновлення вже наприкінці третього кварталу.
    Виробники хліба та борошна фіксують зростання попиту на продукцію на 40 %, що призведе до підвищення цін на 15–20 %. Вони звернулися до президента та уряду з пропозицією про тимчасову заборону експорту зернових.
  • За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість хворих у світі на коронавірус сягнула майже 600 тис., померли – понад 25 тис. Минулої доби в Італії померли 969 осіб, а з початку епідемії – 9,1 тис. У Франції померли 1995 осіб, за минулої доби – 299. Заразився прем’єр-міністр Великобританії Джонсон – він керуватиме урядом у режимі відеозв’язку.
    Туреччина закриває авіасполучення. На режим жорсткого карантину переходить Індія. Нижня палата Конгресу США підтвердила виділення пакету допомоги економіці на суму $2 трлн, який затвердив Сенат у четвер. Він передбачає масштабну допомогу підприємствам, працівникам, лікарням, а також підвищення виплат із безробіття. Посольство США оголосило про виділення Україні допомоги в боротьбі з епідемією на суму $1,2 млн.
    Іспанія повернула китайському виробникові 640 тис. експрес-тестів на коронавірус, які демонструють неадекватні результати. Саме такі тести закупили українські чиновники.

Війна

  • Попри епідемію, локальні зіткнення на Донбасі не припиняються. Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Павлополі та Талаківці – на приморській ділянці фронту, у Красногорівці – на околиці Донецька й у Миронівському – у районі Світлодарського водосховища, а на схід від Маріуполя – у Водяному – із протитанкового ракетного комплексу. Вогневі контакти із застосуванням гранатометів та стрілецької зброї сталися в Талаківці й Павлополі, у Богданівці – поруч із ділянкою розведення військ і у Старогнатівці – на південь від Докучаєвська, у Пісках та Опитному – на околиці Донецька, у Південному – в околицях Горлівки, у Миронівському та Троїцькому – на Світлодарському виступі. За офіційним зведенням, під час бойових дій минулої доби українські війська втрат не понесли. В Авдіївці внаслідок обстрілу отримала поранення місцева мешканка.
  • Міністр у справах ветеранів Бессараб заявив про виділення Кабміном коштів на виплату одноразової допомоги сім’ям загиблих та тих, хто отримав інвалідність у війні на Донбасі.

Україна та світ

  • Процес прийняття Північної Македонії до НАТО завершено – вона стала 30 членом Альянсу.

Тренди

  • У рейтингу економічної свободи Heritage Foundation Україна піднялася на 13 позицій і обіймає 134 місце зі 180 країн. Вона входить до категорії "переважно невільних" країн і перебуває на останньому, 45 місці в Європі.
  • ГО "СтопФейк" ​та VoxCheck стали партнерами соцмережі Facebook у протидії поширенню дезінформації про епідемію коронавірусу в Україні. На думку низки експертів, ці організації є заангажованими, що може призвести до запровадження фактичної цензури в соцмережі.


No comments:

Post a Comment