March 27, 2020

26.03.2020: МВФ вимагає прийняття законів про неповернення збанкрутілих банків і продажу землі для надання кредиту

МВФ вимагає прийняття законів про неповернення збанкрутілих банків і продажу землі для надання кредиту
МВФ вимагає прийняття законів про неповернення збанкрутілих банків і продажу землі
  • МВФ вимагає прийняття законів про неповернення збанкрутілих банків і продажу землі для надання кредиту.
  • Україна повністю перекриє кордони ввечері в п'тницю.
  • АМКУ відкрив справу про подорожчання продуктів у Києві.
  • Швеція так і не запровадила карантин.

В Україні

  • Нафтогаз має намір компенсувати споживачам різницю між поточною й реальною ціною закупівлі газу через газозбутової компанії після закінчення опалювального сезону наприкінці квітня-початку травня.
  • НБУ вніс до Верховної Ради законопроєкт про ринок фінансових послуг, який має імплементувати реформу ("спліт") фінансового сектору, прийняту за рекомендацією МВФ.
  • Гривня на міжбанку знову дешевшає на тлі виплат відшкодування ПДВ, відновлення кредитування компаній під зовнішньоекономічні контракти, великих закупівель медичного обладнання, медикаментів та засобів захисту та поступового продажу нерезидентами гривневих ОВДП із подальшою конвертацією коштів у валюту. Оголосив про виведення дивідендів один із великих гравців валютного ринку – “дочка” Сітібанку. Нацбанк змушений був продати понад $11 млн для підтримки курсу: 28,14 ₴/$ (+0,18 грн), 30,86 ₴/€ (+0,60 грн), 3,62 ₴/10 руб (+0,06 грн). Наприкінці торгової сесії котирування сягнули позначки 28,22 ₴/$. Услід за безготівковим курсом, зросли цінники в обмінних пунктах і касах банків. Банкіри фіксують різке скорочення продажу валюти населенням – її не вистачає для задоволення всіх заявок, а аукціон НБУ з продажу готівки лише частково закрив попит.
  • За інформацією НБУ, в Україні продовжують роботу 3/4 філій та відділень банків, проте кількість клієнтів зменшилася в рази. Чиновники заявили, що готівки в банкоматах достатньо, а поповнення відбувається регулярно.

Пандемія коронавірусу

  • Кількість хворих на коронавірус в Україні стрімко зростає – за добу зафіксовано 62 нових випадки зараження, усього захворіли 218 осіб, померли – 5. Влада країни планує ховати померлих за спеціальною процедурою, яка виключає контакт родичів, священників та працівників ритуальних фірм із покійними.
    Президент Зеленський оголосив, що кордон буде повністю закрито до кінця дня п’ятниці, а про громадян, що залишилися за кордоном, подбають українські дипломати. За інформацією Офісу президента, до країни повернулися понад півмільйона громадян.
    Кабмін збільшив кількість людей, яким дозволено перебування в громадському транспорті – він має бути заповнений не більше, ніж наполовину. Мер Києва Кличко заявив, що Зеленський пообіцяв йому скасувати вказівки про особливі умови лікування перших осіб держави. Партія "Слуга народу" відмовилася від держфінансування та попросила направити кошти на покупку медичного обладнання та засобів захисту.
    Попри оптимістичні заяви президента Зеленського, уряд суттєво скорочує державні витрати та фінансування програм – "великого будівництва", ремонту доріг, фізкультури та спорту, субвенції місцевим бюджетам, практично до нуля – фінансування місцевих виборів, заходів щодо земельної реформи та планує збільшити дефіцит держбюджету на 202 млрд грн. Кабмін має намір створити стабілізаційний фонд для боротьби з наслідками епідемії та направити до нього 124 млрд грн. Водночас, через падіння курсу гривні, зростає вартість обслуговування держборгу. Депутати бюджетного комітету Верховної Ради вважають пропозиції Кабміну щодо змін бюджету ще більш нереалістичними, ніж чинні.
    Верховна Рада планує зібратися на позачергове засідання в суботу або неділю. До цього має бути підготовлено пакет законопроєктів, зокрема закон про заборону повернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам. На думку більшості експертів, Зеленському не вдасться протягнути закон про відкриття ринку землі, оскільки голосів за нього немає навіть у президентській фракції. Без прийняття цих законів Україна може не отримати кредит МВФ, про що заявила глава Фонду Георгієва. Чиновники планують спрямувати кредитні кошти на покриття дефіциту бюджету. Зеленський зустрівся з керівниками фракцій та попросив їх забезпечити явку депутатів для ухвалення законів.
    Президент пообіцяв застосувати "жорсткі заходи" до "спекулянтів", що наживаються на режимі карантину. Антимонопольний комітет відкрив справу за фактом різкого зростання цін на продукти в Києві.
    Навчальний рік у країні закінчиться 1 липня, крім випускників 11 класів, для яких поки не визначено формат проведення зовнішнього незалежного оцінювання.
    Приватбанк запровадив "кредитні канікули" для малого та середнього бізнесу з 1 березня до кінця травня.
  • За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість хворих на коронавірус зростає експоненціально – перші 100 тис. захворіли за 67 днів, наступні 100 тис. – за 11 днів, межу в 300 тис. досягнуто за 4 дні, 400 тис.– за 2 дні. Станом на ранок 27 березня кількість хворих сягнула 530 тис., одужали – 122 тис. Керівники ВООЗ вважають, що від епідемії можуть померти мільйони людей.
    Країни "великої двадцятки" планують направити на підтримку економіки $5 трлн. Всесвітній банк та МВФ закликали лідерів G20 відкласти стягнення боргів із найбідніших країн.
    Європарламент у режимі відеоконференції затвердив план підтримки економіки ЄС, однак лідери країн так і не змогли домовитися про конкретні заходи та дали 2 тижні міністрам фінансів на розробку плану. Прем’єр-міністр Італії Конте назвав закладені до плану заходи недостатніми. У країні епіцентр епідемії перемістився з північних до південних районів, кількість жертв знову зросла. Подібна ситуація – в Італії та Франції, зростає кількість померлих у США, Ірані, Великобританії.
    Влада Швеції карантину так і не запровадила – працюють школи та громадські інститути, попри зростання хворих і 70 смертельних випадків. Головний епідеміолог країни вважає, що громадяни мають перехворіти для формування колективного імунітету, а ізоляції підлягають лише пацієнти з груп ризику.
    Зростає кількість офіційно зареєстрованих випадків зараження в окупованому Криму. За інформацією місцевих ЗМІ, у лікарнях перебуває майже 1 тис. пацієнтів із діагнозом "запалення легенів", хоча діагностовано всього 7 хворих на коронавірус.

Війна

  • Окупанти знову обстріляли українські війська з мінометів у Павлополі – на ділянці фронту на схід від Маріуполя й у Луганському – на Світлодарському водосховищі. Вогневі контакти із застосуванням гранатометів та стрілецької зброї сталися в Талаківці – на приморській ділянці фронту, у Славному – на захід від Докучаєвська й в Авдіївці. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби втрат серед українських військових не було, захворювання на коронавірус не зафіксовано.
  • У форматі відеоконференції відбулися переговори тристоронньої контактної групи щодо врегулювання на Донбасі. За інформацією прессекретаря глави української делегації Оліфер, на них обговорювався процес обміну утримуваними особами, а питання про створення "консультативної ради" за участі представників "республік" не підійматися.

Україна та світ

  • За інформацією глави Нафтогазу Коболєва, Газпром істотно скоротив прокачування газу через Україну до Європи через різке скорочення споживання через запровадження карантину всіма країнами ЄС. Він заявив, що зменшення транзиту не вплине на доходи компанії, оскільки контракт із Газпромом укладений на умовах "качай або плати" й не залежить від обсягів.
  • Українські порти минулого тижня на чверть збільшили обсяги відвантаження зерна. Найбільші імпортери – Єгипет, Південна Корея та Китай.
  • Рада Європи висловила невдоволення вкрай млявими діями України в боротьбі з корупцією. Насамперед, мова йде про імплементацію вже прийнятих реформ, а також про ухвалення законів, погоджених із ЄС у рамках угоди про асоціацію.

No comments:

Post a Comment