March 21, 2020

20.03.2020: У Києві та 2 областях запроваджено режим надзвичайної ситуації

У Києві та 2 областях запроваджено режим надзвичайної ситуації
У Києві та 2 областях запроваджено режим надзвичайної ситуації
  • У Києві та 2 областях запроваджено режим надзвичайної ситуації.
  • Нацбанк не вбачає серйозної небезпеки для банківської системи.
  • Офіс президента стверджує, що поїздку Зеленського до Оману оплатив Султанат.

В Україні

  • За даними Держстату, протягом січня й лютого українські транспортні компанії скоротили обсяги перевезень на 10,7 % в порівнянні з аналогічним періодом 2019 р.
    Обіг роздрібної торгівлі за 2 місяці зріс на 13,5 %.
    Реальний ВВП за підсумками 2019 р виріс на 3,2 % й сягнув 3,97 трлн грн, що становить 94,57 тис. грн на людину на рік. Остаточні дані за 2019 р Держстат обіцяє оприлюднити в грудні.
  • Ощадбанк погасив половину емісії єврооблігацій на суму $250 млн, а також відсотки за ними. З частини, що залишилася, половину буде виплачено десятьма частинами до березня 2025 р.
  • На міжбанку зранку курс продажу було виставлено вище 28 ₴/$, НБУ оголосив аукціон із продажу валюти, на якому продав $150 млн. Уже в обід на ринок вийшли експортери, яким була потрібна гривня для закриття податкових платежів – це обвалило курс, що дозволило Нацбанку купити майже $50 млн. Довідковий курс встановлено на позначці 27,74 ₴/$ (-0,06 грн), 29,65 ₴/€ (-0,46 грн), 3,49 ₴/10 руб (+0,02 грн)., Цього тижня НБУ витратив на підтримку курсу $1,038 млрд, минулого – $ 0,982 млрд. Від чергового падіння в п'тницю гривню врятував лише період бюджетних платежів.

Пандемія коронавірусу

  • Кількість підтверджених хворих на коронавірус в Україні швидко зростає, з регіонів надходять повідомлення про десятки випадків госпіталізації громадян із підозрою на зараження. За офіційними даними, захворіли або інфіковані 41 особа, видужав лише 1.  Містами курсуватимуть автомобілі Держслужби з надзвичайних ситуацій для оповіщення населення через гучномовці про необхідність дотримання карантину.
    Під час закордонного відрядження заразився один із топменеджерів "Нафтогазу" – Фаворов.
    Президент Зеленський домовився з владою Китаю про постачання до України засобів індивідуального захисту й тестів. Він повідомив про отримання першої партії експрес-тестів від українського інституту.
    Тим часом із різних країн приходять повідомлення про постачання з України масок і респіраторів в обхід заборони уряду, що свідчить про тотальну корупцію на митниці.
    Міністр охорони здоров’я Ємець впевнений, кількість хворих буде швидко зростати й закликав дотримуватися карантину та своєчасно звертатися до лікарів. На думку низки лікарів, епідемія коронавірусу могла початися набагато раніше. В Україні в січні від грипу та пневмонії померли 621 пацієнт.
    МОЗ планує залучити студентів медичних вишів як інтернів для допомоги лікарям. Служба таксі Uber оголосила про готовність безкоштовно доставляти працівників лікарень на роботу та з роботи.
    Кабмін запровадив режим надзвичайної ситуації в Києві, Дніпропетровській та Івано-Франківській областях. Мер Чернівців звернувся до президента з проханням про введення в області режиму надзвичайного стану. Прем’єр-міністр Шмигаль не виключає можливості оголошення режиму надзвичайної ситуації ще в кількох областях та великих містах. Він оголосив, що закупівлі для боротьби з епідемією здійснюватимуться без тендерної процедури.
    Глава Верховної Ради Разумков виключає можливість зупинки роботи парламенту через захворювання депутата Шахова. Депутат від "Слуги народу" Потураєв заявив, що в разі смерті депутатів їх замінять наступні за списком.
    Держміграційна служба скоротила оформлення закордонних паспортів та надання послуг. Забудовники згортають будівництво й закривають відділи продажів. Мінекономіки відстежуватиме ціни на продукти в мережах супермаркетів і публікуватиме доповідь кожні 2 дні. Торгово-промислова палата повідомила про зупинку роботи майже 700 тис. підприємств та підприємців, що може призвести до тотального банкрутства малого й середнього бізнесу.
    Мережа "АТБ" запровадила обмеження в деяких магазинах на кількість покупців, що перебувають у торговому залі.
    У Києві вперше суд оштрафував місцеву мешканку за порушення карантину – торгівлю в невстановленому місці. Нацполіція склала понад 600 протоколів за порушення карантину, зокрема – правил перевезення громадян громадським транспортом.
    Мінфін готує зміни до бюджету на 2020 рік для фінансування заходів із боротьби з епідемією. Чиновники планують створити спеціальний стабілізаційний фонд, а також використовувати на ці потреби кошти фонду регіонального розвитку. Рахункова палата знайшла статті витрат на суму 5 млрд грн, які можна спрямувати на закупівлю медичного обладнання та засобів захисту.
    Заступник глави Офісу президента Ковалів заявила, що кошти на виплату надбавки до пенсій і їхню індексацію влада має намір узяти з держбюджету, збільшивши його дефіцит.
    Глава НБУ Смолій заявив, що регулятор не має наміру кредитувати уряд шляхом викупу ОВДП. На цей час Нацбанк уже має портфель держзобов’язань на суму понад 300 млрд грн. Смолій розраховує на прийняття парламентом законів про землю та гарантії неповернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам, що дозволить завершити переговори зі МВФ про виділення кредиту. Заступник глави НБУ Сологуб вважає, що зростання дефіциту бюджету до 3 % -5 % є припустимим, за умови підтримки країни міжнародними донорами. Його колега Рожкова повідомила, що протягом декількох днів буде затверджено стандартні правила "кредитних канікул" на час епідемії для всіх категорій позичальників. Смолій заявив, що регулятор не спостерігає відтоку депозитів, і заборонив банкам вводити будь-які обмеження на зняття грошей після закінчення депозитних договорів. За словами Сологуба, зберігати гроші на депозиті вигідніше, ніж тримати долари "під матрацом". Рожкова впевнена, що банківська система перебуває в задовільному стані і криза не призведе до банкрутства банків. Заст. голови Нацбанку Чурій заявив, що населення щодня купує $30- $40 млн. За його словами, ажіотажний попит на валюту поступово вщухає. У п’ятницю НБУ продав на аукціоні €200 млн готівки для поповнення кас банків.
    Прибутковість українських валютних єврооблігацій підскочила до 11,5 % -14,0 % річних.
    НБУ видав місячні кредити рефінансування комерційним банкам під 10 % річних на загальну суму 6,9 млрд грн, минулого тижня було видано 2-тижневих кредитів на суму 10,1 млрд грн під 10 % річних.
    Початок роботи системи електронних платежів у режимі 23 години на добу відкладено на невизначений термін.
    Громадяни масово повертаються з відпусток та місць роботи за кордоном. Минулого тижня до країни повернулися понад 50 тис. громадян. У п’ятницю до Львова прибули 2 спецпотяги з Польщі, 7 громадян було госпіталізовано з підозрою на захворювання.
    У зоні бойових дій на Донбасі досі не проведено жодного тесту на зараження. Попри карантин, Росія пускає на свою територію громадян "республік" із російськими паспортами.
  • У світі зареєстровано понад 266 тис. інфікованих та хворих на коронавірус, понад 11 тис. я них – померли. Епідемія в Італії набирає обертів – минулої доби померли 627 осіб, а загальна кількість жертв перевищила 4 тис. Кількість зареєстрованих заражень – понад 47 тис., з них одужали – трохи більше ніж 5 тис. На вулиці Мілана виведено армійські підрозділи. В одному з регіонів країни було проведено поголовне тестування населення, що дозволило уникнути смертельних випадків. Однак такі заходи не спрацьовують у великих містах, де стався спалах епідемії.
    За добу на 3 тис. зросла кількість хворих та інфікованих у Німеччині – до 14 тис. У Баварії обмежено пересування жителів.
    У США протягом доби зафіксовано 5 тис. нових випадків зараження. За твердженням аналітиків Bank of America, у США почалася рецесія економіки. За підсумками ІІ кварталу вони прогнозують падіння ВВП на 12 %, а за підсумками року – на 0,8 %. Кількість безробітних найближчим часом подвоїться й надалі буде зростати на 1 млн на місяць до рівня 3,5 млн працездатних громадян. Експерти вимагають від влади країни запровадити заходи стимулювання економіки. Консульства США тимчасово зупинили видавання віз.
    Банк Великої Британії знизив ключову ставку до 0,1 %. Прем’єр-міністр Джонсон сподівається, що епідемія вщухне протягом найближчих 3 місяців завдяки спільним зусиллям влади та громадян. Він повідомив, що влада поступово вводять обмеження на пересування, учні та студенти переведені на дистанційне навчання.
    Влада Китаю оголосила, що всі 39 зареєстрованих випадків зараження за останні 2 доби – ті, хто повернувся з інших країн.
    У Росії кількість зареєстрованих хворих сягнула 250. Попри епідемію, армія РФ провела масштабні військові навчання в окупованому Криму.

Війна

  • Окупанти не припиняють обстріли позицій українських військ і населених пунктів на Донбасі. У п’ятницю під мінометний обстріл потрапили захисники Новотроїцького – у районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, Новгородського в околицях Горлівки, Новотошківського і Кримського – на трасі Р-66 у Луганській обл. Перестрілки сталися в Широкиному – на приморській ділянці фронту, у Мар’їнці та Красногорівці – в околицях Донецька, у Луганському – на Світлодарському водосховищі, у Новотошківському та Золотому – у Луганській обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів поранено 4 українських бійців.

Тренди

  • Чиновники міністерства цифрової трансформації опрацьовують варіанти проведення електронних виборів, проте визнають, що це потребуватиме значних інвестицій у підготовку персоналу та впровадження технологій, зокрема, електронної ідентифікації осіб.
  • Президент Зеленський звільнив із посади радника депутата своєї фракції Лероса, який відкрито виступив проти плану капітуляції через створення "консультаційної ради" за участі "влади республік" Донбасу й зажадав звільнення радника секретаря РНБО Сивохо. Він розповів про тиск на депутатів глави Офісу президента Єрмака. З депутатів "Слуги народу", які не підтримують плани "умиротворення" загарбників, сформувалася група, яка може голосувати проти низки законопроєктів "команди Зеленського".
  • Мери Дніпра, Києва та Одеси заявили, що увалений Верховною Радою закон про боротьбу з наслідками епідемії позбавляє місцеві бюджети коштів, на утримання лікарень, зарплату лікарів і закупівлю обладнання тощо.
  • Офіс президента повідомив Нацагентству з питань запобігання корупції, що літак, яким президент Зеленський повернувся з Оману, надав Султанат, він же оплачував перебування в готелі Зеленського та осіб, що його супроводжували, а державні кошти на поїздку не витрачалися.

No comments:

Post a Comment