March 18, 2020

17.03.2020: Новим генпрокурором призначено в. о. глави ДБР Венедиктову.

Новим генпрокурором призначено в. о. глави ДБР Венедиктову.
Новим генпрокурором призначено в. о. глави ДБР Венедиктову.
  • Новим генпрокурором призначено в. о. глави ДБР Венедиктову.
  • Верховна рада ухвалила закон про боротьбу з наслідками епідемії.
  • Зеленському не вдалося продавити прийняття закону про ринок землі.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон щодо протидії розповсюдженню коронавірусу в Україні. Він запроваджує штрафи за самовільне залишення карантину й посилює кримінальну відповідальність за порушення епідеміологічних правил та норм. Глава парламентського комітету з податкової та фінансової політики Гетманцев заявив, що закон передбачає оплату лікарняних особам на самоізоляції в розмірі 50 % середньої зарплати, незалежно від трудового стажу. Звільнено від сплати єдиного соціального внеску фізосіб — підприємців і тих, хто займаються незалежною професійною діяльністю (адвокати, нотаріуси та ін.). Тимчасово скасовано штрафи за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, а також за неподання звітності щодо внеску, подовжено термін подання річної декларації. До 31 травня введено мораторій на проведення перевірок. Скасовано податок на комерційну нерухомість та землю.По думку низки експертів, ці нововведення, насамперед, вдарять по місцевих бюджетах, оскільки є основними джерелами їхнього наповнення, а також нададуть преференції великому бізнесу.
    Прийнято закон про підвищення доступності лікарських засобів, які закуповуються за державні кошти.
    Генеральним прокурором за поданням президента Зеленського призначено Венедиктова, яка виконувала обов’язки голови Держбюро розслідувань. Після цього призначення заяву про відставку подав виконувач обов’язки генпрокурора Чумак. Низка адвокатів та експертів заявили, що Венедиктова повністю виконуватиме вказівки Офісу президента й особисто Зеленського.
    Міністром економіки призначено Петрашка — топменеджера підприємства Укрлендфармінг олігарха Бахматюка.
    Профільний комітет рекомендував доопрацювати Трудовий кодекс для узгодження з нормами ЄС.
    Попри твердження президента Зеленського, що він домовився зі МВФ щодо програми кредитування в обмін на прийняття закону про продаж землі, підтвердження від Фонду так і не було отримано. Парламент відклав розгляд закону та скасував сесійні засідання до 3 квітня через карантин.
    Минулої доби до України повернулися понад 50 тис. громадян, очікують повернення з-за кордону ще понад 3,5 тис. Президент Зеленський порадив тим, хто прагне повернутися, зареєструватися в системі "Друг” — за цими списками відбуватиметься евакуація. За його словами, протягом доби до країни прибуде ще 40 авіарейсів з евакуйованими.
    За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні зафіксовано 7 підтверджених випадків зараження, 2 пацієнти померли, у 42 — триває перевірка. Головний санлікар Ляшко знову попередив населення, що ліків проти вірусу поки немає. Влада має намір проводити позапланові перевірки заритих закладів, а також стежити за наявністю продуктів у магазинах і цінами на них. Ляшко не виключив подовження термінів карантину — це залежатиме від епідеміологічної ситуації в країні та Європі.
    Укрзалізниця обмежує доступ на вокзали, а також скасовує приміські поїзди. Каси працюватимуть на повернення куплених квитків. Укравтодор поки не планує скасовувати планові роботи з будівництва й ремонту автодоріг. Податкова служба на час карантину припиняє приймання громадян. Українські банки переходять на режим надзвичайного стану. Більшість послуг надаватиметься дистанційно, тарифи на такі послуги мають бути знижено. Також, на дистанційну роботу переводитиметься персонал, а графік роботи відділень буде переглянуто для забезпечення прибирання та провітрювання приміщень.
  • Мінфін розмістив на аукціоні 10-місячні доларові ОВДП на суму $71,6 млн із прибутковістю 3,5 % річних, тому нерезидентів на торгах не було. Ажіотажний попит на валюту зберігається, на міжбанк потужно тисне готівковий ринок, де маржа в обмінних пунктах іноді перевищує 1 грн на доларі. Аукціон, оголошений НБУ, не зміг стримати падіння гривні. Довідковий курс встановлено на позначці 27,06 ₴/$ (+0,53 грн), 29,73 ₴/€ (+0,20 грн), 3,61 ₴/10 руб (+0,07 грн), За даними НБУ, минулого тижня юридичні особи купили валюти на суму $1,8 млрд, фізособи — $300 млн. Брак валюти в обмінних пунктах чиновники пояснили припиненням авіасполучення й пообіцяли налагодити альтернативні канали постачання, а також запропонували купувати валюту через онлайн додатки "клієнт-банк". Золотовалютні резерви з початку року скоротилися майже на $1 млрд і наразі складають $25 млрд. 16 березня НБУ витратив на підтримку курсу $238 млн, 17 березня — ще $300 млн. Заст. глави регулятора Чурій стверджує, що, вплив кризи на платіжний баланс України буде нейтральним або, навіть, позитивним, через зниження вартості енергоносіїв та зростанням світових цін на основну експортну продукцію — продовольство. За його словами, НБУ не планує запроваджувати будь-які валютні обмеження, а ослаблення гривні зумовлено суто психологічними чинниками. Чурій заявив, що банківська система має значний запас ліквідності, а НБУ планує підтримувати банки на період карантину.

Київ

  • Метрополітен припинив роботу до 3 квітня. За твердженням столичних чиновників, його збитки буде компенсовано з міського бюджету, а лініями метро буде запущено наземний транспорт. Згідно з постановою мерії, до рухомого складу запускатимуть по 10 осіб. і тільки в масках. Контролюватимуть виконання мають санітарна служба та Нацполіція. Кількість рухомого складу на лініях збільшено не буде. Заступник голови міської адміністрації Поворознюк заявив, що працівників стратегічно важливих підприємств і лікарень підвозитимуть до місць роботи спецтранспортом. Зранку в середу міський транспорт був переповнений, без будь-якої можливості контролю виконання постанови міської влади

Війна

  • Окупанти знову посилили мінометні обстріли — під вогонь потрапили Широкине й Павлопіль на приморській ділянці фронту, Старогнатівка — на південь від Докучаєвська, Новолуганське на Світлодарському водосховищі, Орєхове й Новотошківське — на трасі Р-66 у Луганській обл. Перестрілки сталися всією лінією фронту, окупаційні війська знову порушили режим тиші на ділянці розведення військ у Богданівці-Петровському на південь від Докучаєвська. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок бойових дій отримали поранення 2 українських бійців.

Україна та світ

  • Пандемія коронавірусу набирає обертів. В Іспанії протягом доби зафіксовано 2 тис. нових хворих, померли 150 осіб. Усього інфікованих — 11,2 тис., померли — 491. Кількість загиблих в Італії сягнула 2,5 тис., загальна кількість хворих — 31,5 тис. Китай повідомляє лише про поодинокі випадки зараження. Уряди Нідерландів та Великобританії не планують закривати країну, оскільки, за їхніми оцінками, перехворіє більшість населення, тим більше, що заходи обмеження діятимуть протягом багатьох місяців або, навіть, років. Суд у справі про знищення авіалайнера MH17 відбуватиметься без участі родичів жертв та преси.
    УЄФА перенесла чемпіонат Європи з футболу на наступний рік, а ФІФА має намір перенести чемпіонат світу, який має відбутися у 2021 р. Скасовано один із найбільших тенісних турнірів — Ролан Гаррос та чемпіонат Європи з художньої гімнастики.
    На думку вчених німецького урядового інституту профілактики захворювань, епідемія коронавірусу може тривати до 2 років і залежатиме від швидкості винайдення вакцини. Протягом цього періоду низку введених країнами обмежень скасовано не буде.
    У США котирування бірж знову рекордно впали, що призвело до чергової зупинки торгів. Федеральна резервна система знизила ставку до 0 %, обнулила норматив резервування для місцевих та міжнародних банків, а також розширила програми кредитування, зокрема, з центробанками інших країн. У штаті Вашингтон розпочато тестування вакцини на людях.
  • Російський Конституційний суд визнав допустимим "занулення" терміну президентства Путіна, що надає йому можливість бути обраним ще на 2 терміни.

Тренди

  • За словами голови фракції "Слуга народу" Арахамії, більшість депутатів після зустрічі з главою президентського Офісу Єрмаком змінили свою думку щодо створення "консультативної ради" за участі представників донбаських "республік".

No comments:

Post a Comment