March 13, 2020

12.03.2020: НБУ знизив облікову ставку до 10 %

НБУ знизив облікову ставку до 10 %
НБУ знизив облікову ставку до 10 %
  • НБУ знизив облікову ставку до 10 %.
  • Курс гривні продовжує падати, попри інтервенції Нацбанку.
  • В Україні – уже 3 офіційно підтверджених випадків захворювання на коронавірус.
  • Під час презентації «Національної програми примирення та єдності» побито радника РНБО шоумена Сивохо.

В Україні

  • Кількість офіційно зареєстрованих хворих на коронавірус в Україні зросла до 3, причому жінка з Житомирської обл. не мала жодних прямих контактів з особами, що повернулися з країн зі спалахом захворювання. У районі введено надзвичайний стан.
    Спікер парламенту Разумков закрив журналістам доступ до кулуарів Верховної Ради. Авіакомпанія МАУ скасовує майже 2 тис. рейсів.
    13 березня РНБО обговорить заходи боротьби з епідемією, та, ймовірно, ухвалить рішення про закриття кордонів.
    Соцмережі буквально підірвало відео з борта літака, що прилетів з Італії, на якому, за твердженням відеоблогера, перебувало не менше десятка хворих. Більшість із прибулих до Борисполя було відпущено додому без перевірки, а в трьох транзитних пасажирів із Єгипту в аналізах коронавірус виявлено не було.
  • Ветерани полку «Азов» зірвали презентацію програми «Національна платформа примирення та єдності» радника РНБО – колишнього співробітника «Кварталу-95«Сивохо. Вони дорікали його в намірі назвати конфлікт на Донбасі внутрішнім, а не війною з Росією та виштовхали його із залу. Поліція затримала 15 осіб, які брали участь в інциденті. Ветерани подали до СБУ заяву про держзраду радника. Секретар РНБО Данилов назвав дії активістів «неприпустимими», проте заявив, що Сивохо є його радником лише на громадських засадах та його не уповноважено представляти офіційну позицію Ради з будь-якого питання.
  • Конституційний суд визнав неконституційними кілька положень судової реформи «команди Зеленського» в частині скорочення складу Верховного суду та створення комісії з етики.
  • Міністр фінансів Уманський назвав вимоги МВФ, які Україна має виконати для підписання угоди про надання кредиту розширеного фінансування – це прийняття законопроєктів про відкриття ринку землі та про заборону повернення збанкрутілих банків їхнім колишнім власникам.
  • НБУ знизив облікову ставку з 11 % до 10 %, попри ажіотаж на валютному ринку і світову економічну кризу, що насувається. Заст. глави регулятора Сологуб не виключив позачергового перегляду облікової ставки за можливої зміни економічної ситуації в країні.
    Міністерство економіки має намір ще раз переглянути макроекономічний прогноз через світову економічну ситуацію, що швидко змінюється.
    НБУ планує проводити знезараження інкасованих банкнот та рекомендує громадянам максимально користуватися безготівковими платежами. Укрпошта доставлятиме пенсії та соціальні виплати у звичайному режимі.
    Нацбанк витратив із міжнародних резервів на підтримку курсу ще $220 млн, проте ажіотаж на ринку не спадає. Офіційний курс зафіксовано на позначці 25,86 ₴/$ (+0,23 грн), 29,05 ₴/€, 3,45 ₴/10 руб (-0,12 грн), наприкінці торгової сесії регулятор продавав валюту вже за курсом 26,02 ₴/$. Чиновники НБУ стверджують, що основний попит формують місцеві компанії, які мають зобов’язання в іноземній валюті, а частка покупок нерезидентів доволі незначна – з початку місяця вони купили приблизно $160 млн. Водночас на міжбанк тисне ажіотаж на готівковому валютному ринку, де маржа іноді перевищує 1,0 ₴/$, порівняно до курсу НБУ. Заст. голови НБУ Сологуб поки не може оцінити вплив карантину в Україні на економіку. За його словами, епідемія може значно уповільнити економічну активність у країні, знизити надходження валюти через скорочення попиту на українські експортні товари, а також ускладнити отримання нових кредитів та значно зменшити надходження валюти в країну від трудових мігрантів. Позитивом він назвав зниження цін на енергоносії, що дозволить знизити собівартість українських товарів.

Київ

  • МВС встановило в Києві 20 камер спостереження для відеофіксації перевищення швидкості водіями автотранспорту.

Війна

  • Українські війська було обстріляно з мінометів на приморській ділянці фронту – у Лебединському, а також у Пісках – на околиці Донецька. Окупанти обстріляли зі стрілецької зброї та станкових гранатометів українські позиції у Водяному – на схід від Маріуполя та в Луганському – на Світлодарському водосховищі. У Зайцевому в околицях Горлівки на українських військових полювали снайпери. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок бойових дій отримав поранення український боєць. 6 поранених через влучення ракети ПТУР у вантажівку в Пісках перебувають у надважкому стані.
    Моніторингова місія ООН за останній тиждень зафіксувала численні порушення режиму припинення вогню обома сторонами конфлікту.

Україна та світ

  • Європейський центробанк на тлі епідемії коронавірусу залишив депозитну ставку на рівні -0,5 %, а ключову – 0 % й оголосив про початок програми розширеного рефінансування.
    Через жорсткі карантинні заходи у світі впало споживання нафти, що призвело до зниження котирувань ще понад 5 % – до 33,8 $/барель. Фінансові ринки в США та Європі не припиняє лихоманити. Після падіння на понад 7 % зупинено торги на найбільших американських біржах. Курс біткоїна впав на 25 % до 5500 $/
    .
    Через епідемію влади США звільнять від податків громадян, малий та середній бізнес, а також виділятимуть кредити підприємствам і підприємцям у галузях, які постраждали від епідемії.
    В Іспанії заразився один із міністрів уряду, усі інші члени Кабміну проходять перевірку. На вимушений карантин пішов і прем’єр-міністр Канади Трюдо, у дружини якого виявлено зараження. Польща оголосила стан епідемічної загрози. У світі скасовано найбільші тенісні та баскетбольні змагання, а також етап гонки «Формули-1» в Австралії. Футбольна федерація має намір перенести чемпіонат континенту з 2020 на 2021 р. Влада Франції поки не планує скасовувати місцеві вибори, які мають відбутися 15 березня.
    ЄС розкритикував США за закриття кордонів країни для європейців та осіб, що недавно побували в шенгенській зоні. МЗС України не рекомендує громадянам відвідувати штати, у яких зафіксовано спалах захворювання.
    На думку китайських епідеміологів, пандемія коронавірусу може закінчитися до червня, якщо всі краї робитимуть такі ж жорсткі заходи, як і Китай, де пік захворювання вже минув.
  • Мінфін США запровадив санкції проти ще однієї дочірньої компанії «Роснефти», яка фінансово підтримує режим венесуельського президента Мадуро.

No comments:

Post a Comment