February 01, 2020

31.01.2020: Зеленський зустрівся в Києві з держсекретарем США Помпео

Зеленський зустрівся в Києві з держсекретарем США Помпео

  • Зеленський зустрівся в Києві з держсекретарем США Помпео.
  • Нацбанк протягом тижня продав $143 млн для підтримки курсу.
  • Гончарук доручив евакуювати українських громадян із Китаю.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про пом’якшення покарання для роботодавців, які порушили Трудовий кодекс.
  • Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища повідомило, що Всесвітній банк за підтримки Єврокомісії готовий надати Україні фінансову підтримку в пом’якшенні наслідків реструктуризації вугільної промисловості та переходу до "зеленої" енергетики.
  • Торговий представник Качка повідомив про підвищення позиції України в рейтингу кредитних ризиків Організації економічного співробітництва та розвитку. Україну переведено із 7 до 6 групи ризиків, що означає зниження кредитних ставок, збільшення строків кредитування та лімітів, а також зниження вартості страхування.
  • Катарська компанія QTerminals, яка виграла конкурс на концесію порту Ольвія, має намір модернізувати його для збільшення перевалки зерна. "Рисоіл-Херсон", концесіонер порту Херсон, планує створення на його основі річкового логістичного хаба.
  • Мінінфраструктури веде переговори з компанією General Electric про постачання ще однієї партії локомотивів.
  • Компанія "Укрдорінвест" донецького бізнесмена Кропачева заблокувала в суді процес приватизації Центренерго – однієї з найбільших енергогенеруючих компаній.
  • Верховний суд переніс на невизначений термін розгляд справи про повернення вкладів олігархів Суркісів у Приватбанку, які були примусово конвертовані в капітал банку під час націоналізації.
  • Полтавський апеляційний суд скасував закриття справи проти мера Харкова Кернеса та його охоронців за звинуваченням у катуванні людей під час акцій протесту в січні 2014 р.
  • Печерський суд визнав, що колишній заступник глави Адміністрації президента Портнов жив в Україні останні 5 років, попри підтверджені відомості про його перебування в Москві. Він нібито перебував там "у відрядженні".
  • Депутати Верховної ради від "Опозиційної платформи – За життя", депутатських груп "За майбутнє" й "Довіра" звернулися до Конституційного суду з проханням перевірки конституційності закону про позбавлення депутатів недоторканності.
  • Укрзалізниця у 2019 р продала 57 % квитків онлайн. Через портал тепер можна придбати і квитки до Польщі.
  • Міграційна служба затримала кілька десятків мусульман біля головної мечеті Києва. За твердженням пресслужби ДМС, під час рейду виявлено 15 порушників міграційного законодавства, а права вірян не було порушено, оскільки співробітники перебували за межами мечеті.
  • За даними Держстату, заборгованість за комунальні послуги в грудні зросла на 6 % в порівнянні з листопадом і склала 58,4 млрд грн, не враховуючи борги за електроенергію. У середньому по країні рівень оплати становить майже 80 %.
  • Курсом на міжбанку фактично керував Нацбанк, який неодноразово виходив на торги з продажем доларів за значного перевищення попиту на валюту над пропозицією. Довідковий курс зафіксовано на позначці 25,03 ₴/$ (+0,11 грн), 27,66 ₴/€ (+0,18 грн), 3,93 ₴/10 руб (-0,02 грн). Нацбанк протягом тижня продав для підтримки курсу $143 млн через інтервенції. За підсумками місяця позитивна різниця між купівлею та продажем доларів склала $92 млн. За місяць гривня подешевшала щодо долара на 5,7 %, до євро – на 4,7 %.

Війна

  • Українські війська було обстріляно з мінометів, стрілецької зброї та гранатометів у Широкиному – на азовському узбережжі. Перестрілки сталися в Лебединському – на приморській ділянці фронту, у Старогнатівці – на південь від Докучаєвська, в Авдіївці та її околицях, а також у Луганському та Новолуганському – на Світлодарському водосховищі. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
  • За твердженням прессекретаря глави української делегації на переговорах у Мінську Кучми, Україна готова в будь-який момент відкрити рух через КПВВ "Золоте" в Луганській області.

Україна та світ

  • Держсекретар Помпео відвідав Київ, де зустрівся з президентом Зеленським, міністром закордонних справ Пристайко й митрополитом УПЦ Епіфанієм.
    Пристайко обговорив із Помпео співробітництво у сфері безпеки й залучення американських інвестицій в українську економіку.
    На спільній із Помпео пресконференції Зеленський попросив США скасувати мита на сталь та алюміній для українських підприємств і запросив американські компанії інвестувати в Україну. Зеленський заявив, що готовий відвідати Вашингтон з офіційним візитом у будь-який час, коли буде готовий пакет важливих для України домовленостей, які він зможе там підписати. Помпео стверджує, що президент Трамп ніколи висував будь-яких умов для візиту Зеленського до США, "просто потрібно знайти відповідний час і відповідні можливості для зустрічі". Український президент не вважає, що питання імпічменту погіршило відносини України і США, "імовірніше, навпаки".
    Сенат США відмовив представникам демократичної партії у виклику свідків на процес про імпічмент президента Трампа, що означає неминучість його виправдання, оскільки сенатори від республіканської партії мають більшість у верхній палаті Конгресу.
    Держдепартамент США пообіцяв вводити нові санкції щодо російських громадян і компаній доти, поки РФ не припинить окупацію Криму.
  • Великобританія поки не планує спрощення візового режиму для громадян України після виходу з ЄС, попри подовження безвізового режиму для британців президентом Зеленським. 31 січня завершився процес виходу Великобританії з ЄС.
  • Компанія Google тимчасово закриває свої офіси та центри розробки в Китаї й на Тайвані через епідемію коронавірусу. Перші випадки захворювання підтверджено у Великій Британії та Росії. Ще одного українця, який прибув із Китаю, госпіталізовано до спеціального боксу лікарні у Львові. Прем’єр-міністр Гончарук доручив уряду провести негайну евакуацію українських громадян із Китаю. За даними посольства України в Китаї, в епіцентрі епідемії – провінції Ухань – перебуває 57 українських громадян. Президент Зеленський доручив розробити національний план протидії епідемії із залученням міністерств охорони здоров’я, оборони, освіти та науки, інфраструктури та інших служб. За словами глави РНБО Данилова, Україна розробляє власну систему для тестування на вірус.

Тренди

  • Моніторингова місія ООН із прав людини закликає українську владу відмовитися від планів введення цензури й переслідування журналістів, які передбачає законопроєкт "Про дезінформацію" Міністерства культури, молоді та спорту на чолі з міністром Бородянським.
  • Колишнього консула України в Барселоні Хрипунова, який підтримав "диктаторські закони" Януковича, призначено радником керівника Офісу президента Богдана.
  • Партія "Євросолідарність" колишнього президента Порошенка звернулася до Рахункової палати з проханням провести перевірку держвидатків під час відвідин президентом Зеленським Оману, мотивуючи це тим, що він намагався замаскувати відпустку як "робочий візит".
  • За даними опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології спільно зі службою Gallup, в Україні зафіксовано сплеск оптимістичних настроїв, вона обіймає 15 рядок рейтингу з 46 країн. 42 % респондентів вважають, що 2020 р буде краще, ніж 2019, і лише 17 % – прогнозують, що він буде гірше.
  • СБУ та МВС з’ясували, хто саме монтував ролики з "плівками Гончарука". На їхню думку, ролик змонтовано на комп’ютері журналіста телепрограми, яка виходить на одному з рейтингових каналів. Найімовірніше, мова йде про депутата Дубинського. У цьому випадку, публікація результатів розслідування може спричинити неконтрольовані процеси в оточенні президента Зеленського та його парламентської фракції.
  • Депутат від "Слуги народу" Брагар заявив у відповідь на скандал із відмовою водія маршрутного таксі вимкнути російський серіал, що в Україні немає обмежень на демонстрацію російського кіно. Він стверджує, що дії пасажирів спрямовані на розпалювання національної ворожнечі, "що тягне за собою кримінальну відповідальність".


No comments:

Post a Comment