January 25, 2020

24.01.2020: Бюджет Пенсійного фонду на 2020 рік затверджено з дефіцитом 172,6 млрд грн

Бюджет Пенсійного фонду на 2020 рік затверджено з дефіцитом 172,6 млрд грн
Бюджет Пенсійного фонду затверджено з дефіцитом 172,6 млрд грн

  • Бюджет Пенсійного фонду на 2020 рік затверджено з дефіцитом 172,6 млрд грн.
  • Програма "доступних кредитів" для малого та середнього бізнесу стартує 1 лютого.
  • Одну з підозрюваних у вбивстві журналіста Шеремета відпущено під домашній арешт.

В Україні

  • Кабмін затвердив бюджет Пенсійного фонду з дефіцитом 172,6 млрд грн. За твердженням прем’єр-міністра Гончарука, бюджет фонду є "збалансованим".
    Уряд прийняв рішення про передачу закупівлі ліків держпідприємству "Медичні закупівлі України" від міжнародних організацій, які займалися цим із 2015 р.
    Кабмін схвалив старт програми "доступних кредитів" під 5–9 % річних, як компенсацію відсотків для малого й середнього бізнесу з виторгом від 25 до 50 млн грн, а також надання часткових гарантій за кредитами, якщо в позичальників не вистачає коштів на заставу. На реалізацію програми виділено 3 млрд грн.
    Гончарук планує залучити Є26 млн для проведення земельної реформи.
  • Оператор ГТС повідомив про запуск "віртуального реверсу" з Польщі, який буде розраховуватися як різниця між поставленими й отриманими обсягами газу без фізичного прокачування. За інформацією директора Оператора ГТС Макогона, обсяг прокачування російського газу до Європи з початку року склав 2 млрд м³.
  • Переможцем конкурсу на концесію порту "Ольвія" стала катарська компанія QTerminals. За твердженням прем’єр-міністра Гончарука, компанія вкладе протягом 5 років у розвиток порту 3,4 млрд грн, а щорічні концесійні платежі складатимуть 82 млн грн.
  • Прем’єр-міністр Гончарук проговорився, що представників одного з найбільших залізничних операторів Deutsche Bahn планується залучити до управління Укрзалізницею, але спочатку вони надаватимуть консультативні послуги менеджменту компанії.
  • Уряд оголосив, що зниження сум рахунків за опалення й гарячу воду залежить від того, яке паливо спалюється в котлах ТЕС. Там, де спалюється газ, зниження тарифів було набагато більше. Міністр енергетики та охорони навколишнього середовища Оржель заявив, що після підписання контракту про транзит газу з’явилася можливість знизити ціну на газ для населення. Прес-служба Нафтогазу заявила про можливий зрив опалювального сезону в 30 містах, зокрема, у Києві, Дніпрі, Кривому Розі, Одесі, Полтаві, Харкові, Херсоні та Смілі, оскільки 37 виробників теплоенергії не розрахувалися за газ.
  • В Україні обстежують 3 пацієнтів із підозрою на зараження коронавірусом, від якого в Китаї вже померло понад 40 осіб. Влада Китаю закрила 3 ​​великих міста, де стався спалах захворювання. Уже 2 випадки захворювання зафіксовано в США і Франції.
  • Колишнього президента Порошенка протягом 4 годин допитували в Держбюро розслідувань за справою про держзраду, через що він скасував поїздку до Давоса.
  • Печерський суд відпустив під домашній арешт одну з підозрюваних у вбивстві журналіста Шеремета – медсестру Дугарь через, що обвинувачення не спромоглося довести обґрунтованість тримання її під вартою.
  • Суд визнав банкрутом, одночасно знизивши претензії податкової служби з 525 до 25 млн грн, для компанії "Трейд Комодити", керівництво якої підозрювали в корупції в справі про постачання палива Міністерству оборони.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила справу про можливе отримання коштів із "чорної каси Партії регіонів" колишнім главою Центральної виборчої комісії Охендовським.
  • У Болгарії затримано оголошеного в міжнародний розшук Левіна – одного з ймовірних організаторів вбивства активістки Гандзюк.
  • Протягом 2019 року українські банки закрили 507 відділень, їхня кількість скоротилася до 8 тис. Найбільшу кількість відділень закрили Ощадбанк – 303 і Приватбанк – 93. Водночас ПУМБ олігарха Ахметова відкрив 28 нових відділень.
  • Нацбанк знову визначив сценарій на міжбанку. Швидке скуповування ним валюти перед обідом (за оцінкою учасників торгів, НБУ купив близько $50 млн) обвалило котирування. Довідковий курс зафіксовано на рівні 24,33 ₴/$ (-0,19 грн), 26,85 ₴/€ (-0,35 грн), 3,94 ₴/10 руб (-0,02 грн). Однак після обіду на ринку став відчуватися брак валюти й котирування долара знову поповзли вгору, сягнувши 24,44–24,48 ₴/$ і навіть вище. За даними НБУ, минулого тижня регулятор продав на $26,5 млн більше, ніж купив.

Війна

  • На Донбасі – знову загострення. Зі ствольної артилерії окупанти обстріляли Орєхове на трасі Р-66 в Луганській обл., З мінометів і протитанкового ракетного комплексу – Опитне в околицях Донецька. Жителі Донецька повідомили про артилерійську перестрілку, про яку у зведенні операції об’єднаних сил нічого не сказано. У Луганському в районі Світлодарська українські війська було обстріляно з мінометів, гранатометів і стрілецької зброї. Перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися на північний схід від Маріуполя – у Талаківці й Павлополі, в околицях Донецька – у Невельському, і в Новолуганському – на Світлодарському водосховищі. Унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.
  • Заступник командувача операцією об’єднаних сил Бондар повідомив, що на переговорах тристоронньої контактної групи в Мінську сторони домовляються про розведення військ на 3 ділянках – поруч із залізничним мостом у Станиці Луганській, у Новоселівці Другій поруч з Авдіївкою, а також у районі КПВВ "Гнутове" в околицях Маріуполя.

Україна та світ

  • Президент Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Ізраїлю Нетаньяху. Однією з тем переговорів були численні відмови українським громадянам у в’їзді до Ізраїлю.
  • Прес-секретар російського президента Пєсков заявив, що зустріч Путіна й Зеленського поки не планується, проте може відбутися в будь-який момент, як тільки вони вважатимуть це за необхідне, оскільки між ними налагоджено "конструктивний робочий контакт".
  • Морська охорона отримала військове обладнання зі США вартістю 29 млн грн у рамках програми допомоги.
  • Керівники ЄС підписали угоду про вихід Великобританії з ЄС. "Brexit" відбудеться 31 січня.
  • Президент Білорусі Лукашенко заявив, що з Росією не вдалося домовитися про постачання газу, а "братський народ" запропонував ціну на нафту вище світової. Він назвав зрадою національних інтересів можливе входження країни до складу РФ і заявив, що за його керівництва цього не станеться. Білоруська влада активно шукає альтернативні канали постачання нафти, одним із яких може стати український маршрут. Підприємство Укртранснафта веде переговори про транспортування нафти до Білорусі територією України з узбережжя Чорного моря.

Тренди

  • Президент Зеленський в Ізраїлі дав інтерв’ю місцевому 9 каналу, у якому заявив про неможливість вирішення конфлікту з Росією без відновлення територіальної цілісності – повернення Донбасу і Криму. Він вкотре не згадав про роль Росії в розв’язанні війни на Донбасі, назвавши тих, хто воював і воює проти України "бойовиками", "які мають бути покарані".
    За словами Зеленського, він не має наміру залишати пост достроково і прагне через 4 роки "передати ключі від нової України" своєму наступнику.
    Він назвав Гончарука "хорошою автівкою", і заявив, що той ще не виконав покладені на нього завдання і тому йому потрібно дати ще час, щоби він показав результат.
    Зеленський визнав, що знав уже наступного дня після катастрофи авіалайнера МАУ, що його було збито ракетою, але не сказав цього родичам загиблих, оскільки очікував фактичного підтвердження від фахівців, що було відправлено до Ірану.
  • Депутатка від "Слуги народу" Верещук не вважає корупцією фінансування поїздки депутатів фракції коштом фонду олігарха Пінчука.
  • За словами заступника голови Верховної Ради Стефанчука, робоча група вже розробила проєкт про референдум, який, однак, ще потребує доопрацювання.
    Глава парламенту Разумков повідомив, що реформу децентралізації планується завершити до осені, до моменту проведення місцевих виборів.
  • Офіс президента відповів на запит видання "Українська правда", що не володіє інформацією про осіб, які літали разом із президентом Зеленським до Оману. Держуправління справами підтвердило, що президент Зеленський під час "офіційного візиту" не використовував кошти держбюджету й авіапарк держкомпанії "Україна".

No comments:

Post a Comment