January 24, 2020

23.01.2020: За даними "електронного перепису населення", в Україні проживає 37,3 млн осіб

За даними "електронного перепису населення", в Україні проживає 37,3 млн осіб
За даними "електронного перепису населення", в Україні проживає 37,3 млн осіб

  • За даними "електронного перепису населення", в Україні проживає 37,3 млн осіб.
  • Зеленський в Ізраїлі відмовився від участі у Форумі Голокосту й не зустрівся з Путіним.
  • Прем’єр-міністр Гончарук ввів усіх в оману заявою про передачу Укрзалізниці в управління Deutsche Bahn.

В Україні

  • Міністр Кабміну Дубілет повідомив, що за результатами проведення "електронного перепису населення" в Україні проживає приблизно 37,3 млн осіб., не враховуючи тих, хто перебуває на окупованій території Донбасу та Криму. За даними чиновників, жінок у країні на 3 млн більше, ніж чоловіків, 6,2 млн осіб – пенсійного віку від 65 років і 5,7 млн ​​дітей до 14 років, у Києві мешкає 3,7 млн ​​жителів. За словами Дубілета, для оцінки використовувалося три методи: дані мобільних операторів+соцопитування+реєстри: комбінований – дані Пенсійного фонду+екстраполяція через поло-вікову структуру), а також реєстровий – на підставі знеособлених даних із реєстру фізосіб з урахуванням народжуваності, отримання соціальних допомог, пенсій, будь-якого доходу й субсидій. Низка соціологів висловили сумнів у результатах, і вважають за необхідне проведення повномасштабного перепису. За твердженням Дубілета, під час тестового опитування майже чверть мешканців відмовилися відкривати двері переписувачам.
    За інформацією чиновника, за 10 років з України виїхали на постійне місце проживання понад 3,8 млн осіб.
    Дубілет також повідомив про плани запуску єдиного реєстру з даними про чисельність населення України. На думку багатьох експертів в області інформаційної безпеки, чиновники не в змозі забезпечити зберігання та захист персональних даних, що продемонструвала поява у відкритому доступі даних усіх кандидатів на державні посади.
  • За даними Мінсоцполітики, в Україні кількість пенсіонерів складає 27 % населення, а працездатних офіційно працевлаштованих громадян – усього 25 %.
  • Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що подовження його контракту, який закінчується в березні 2020 р є компетенцією Наглядової ради.
  • Представник ОБСЄ з питань свободи слова Дезір висловив стурбованість із приводу законопроєкту про дезінформацію, що представило Міністерство культури. Проти законопроєкту різко виступили й об’єднання журналістів, які назвали його утиском одного з конституційних прав – на свободу слова, та заявили, що чинне законодавство вже містить інструменти боротьби з дезінформацією, що не використовуються.
  • З ранку курс долара швидко зростав і до обіду був зафіксований на рівні 24,52 ₴/$ (+0,19 грн), 27,20 ₴/€ (+0,21 грн), 3,96 ₴/10 руб (+0,03 грн). Але після обіду на торги вийшов Нацбанк, який продав від $30 до $50 млн за максимальным курсом, після чого котирування різко скотилися вниз – до рівня 24,27–24,30 ₴/$. На думку низки аналітиків, Нацбанк готується до великого аукціону Мінфіну у вівторок, на якому будуть виставлені 7-річні ОВДП. До цього моменту для викупу надлишків долара курс долара має бути мінімальним.

Війна

  • Бойові дії знову спалахнули на приморській ділянці фронту, де окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Талаківці, а також на околиці Донецька, де захисників Опитного було обстріляно з протитанкового ракетного комплексу. Перестрілки сталися в Широкиному і Водяному на схід від Маріуполя, у Красногорівці й Авдіївці – у районі Донецька, у Новоселівці Другій – на трасі Донецьк-Костянтинівка, в Орєховому на трасі Р-66 в Луганській обл. й у Золотому, поруч із ділянкою розведення військ. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Україна опустилася на 2 позиції в щорічному рейтингу сприйняття корупції, і займає лише 126 місце зі 180 країн і територій, повернувшись до покажчиків 2017 р.
  • Прем’єр-міністр Гончарук у Давосі заявив, що Укрзалізницю буде передано на 10 років в управління німецькій залізничній компанії Deutsche Bahn, однак, після заяви самої компанії про те, що це не відповідає дійсності, повідомив, що Укрзалізниця залишається під контролем держави. Члени наглядової ради компанії ще не бачили угоди про співпрацю, підписаної із Deutsche Bahn, і заявили, що підписання подібних документів є компетенцією Кабміну.
    Гончарук також заявив, що вже цієї весни уряд планує внести серйозні зміни до податкового законодавства, щоби зробити його "справедливішим", а також спростити систему оподаткування. Він висловив задоволення переговорами з директором МВФ Георгієвою й очікує підписання угоди з Фондом у найближчі місяці.
  • Президент Зеленський відмовився від участі у Форумі Голокосту, а місця делегації було передано реальним жертвам, тому його зустріч із Путіним не відбулася. Зеленський повідомив, що переговори про обмін за двома окремими списками особами, утримуваними Росією й "республіками", ще тривають.
  • Путін у своєму виступі на Форумі поставив в один ряд антисемітизм із русофобією.
  • Єврокомісія тимчасово зупинила імпорт з України м’яса птиці й термічно необроблених продуктів із нього після спалаху пташиного грипу на фермі у Вінниці.

Тренди

  • Практично всі депутати Верховної Ради, що поїхали до Давоса на Всесвітній економічний форум, заявили, що поїздку здійснено коштом фондів олігарха Пінчука, який проводить там щорічні "Українські сніданки", і "Відродження" бізнесмена Сороса.
  • Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія в інтерв’ю виданню "Українська правда" заявив, що партія готується повністю перезавантажити місцеву владу на виборах, які відбудуться в жовтні. Для цього партія працює над стратегією розбудови регіональних штабів і взаємодії із місцевими елітам. За його словами, виборчу стратегію розробляє глава партії Корнієнко, який очолював штаб на парламентських виборах.
    Арахамія також заявив, що у Верховній Раді знайшлися б голоси за відставку прем’єр-міністра Гончарука, якби президент Зеленський підтримав би його звільнення. Він визнав наявність "неформальних груп" у президентській фракції, проте стверджує, що їхній вплив – незначний.
  • Міністр у справах ветеранів і тимчасово переміщених осіб Коляда заявила про плани поділу міністерства на два, одне з яких буде опікуватися справами ветеранів, а друге – реінтеграцією, його очолить профільний прем’єр-міністр.

No comments:

Post a Comment