January 23, 2020

22.01.2020: Зеленський виступив у Давосі перед майже порожнім залом

Зеленський виступив у Давосі перед майже порожнім залом
Зеленський виступив у Давосі перед майже порожнім залом

  • Зеленський виступив у Давосі перед майже порожнім залом.
  • Мінфін розмістив єврооблігації на €1,25 млрд.
  • Арахамія запропонував відмовитися від гармонізації законодавства з ЄС.
  • У рейтингу "індексу демократії" Україна піднялася на 6 пунктів, але, як і раніше, залишається "гібридною демократією".

В Україні

  • Президент Зеленський привітав українців із Днем соборності. Він закликав до об’єднання навколо спільних цінностей, і руху до майбутнього без суперечок про минуле.
  • У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про розширення сфери послуг Укрпошти з можливістю відкриття поштових рахунків для зарахування на них зарплат, пенсій і соціальної допомоги.
  • Міністерство інфраструктури підписало з німецьким залізничним оператором Deutsche Bahn меморандум про взаєморозуміння, згідно з яким німецькі фахівці працюватимуть над реформуванням управління Укрзалізницею. Прем’єр-міністр Гончарук стверджує, що мова про продаж або оренду частини стратегічного підприємства не йде.
  • Агентство з управління заарештованими активами вилучило з Міжнародного інвестиційного банку, власником якого є колишній президент Порошенко, 247 млн грн, що належали родині колишнього президента Януковича, і розмістило ці кошти на депозитних рахунках Ощадбанку.
  • Держбюро розслідувань повідомило про готовність направити до суду одну зі справ про злочини на Майдані, попри те, що робота підрозділу почалася тільки 11 січня. Керівництво ДБР заявило, що заступник директора Бабіков не керуватиме підрозділом, який розслідує "справи Майдану", що дозволить уникнути конфлікту інтересів через його участь у захисті колишнього президента Януковича як адвоката.
  • За даними Держстату, промислове виробництво в Україні у 2019 р скоротилося на 1,8 %, а в грудні зниження склало 8,3 % у порівнянні з груднем 2018 р. Ціни на промислову продукцію за підсумками 2019 р рекордно знизилися – на 7,4 %. Швидкими темпами знижувалися й доларові ціни на продукцію українського експорту.
    Міністерство економіки оголосило, що щомісяця публікуватиме дані щодо рівня інфляції. Офіційний показник інфляції за підсумками 2019 р зафіксовано на рівні 4,1 %, проти 9,8 % у 2018 р.
  • НБУ зажадав від комерційних банків наведення повної вартості споживчих кредитів на першій сторінці договору, у тому числі всі комісії та платежі за додаткові послуги, щоби клієнт знав загальну суму витрат на обслуговування позики.
  • Мінфін оголосив про розміщення держоблігацій на €1,25 млрд із терміном погашення 10 років. За твердженням чиновників, їхня прибутковість склала 4,375 %. Залучені кошти буде спрямовано на фінансування держбюджету.
    Міністр фінансів Маркарова заявила, що програма співпраці зі МВФ, що була погоджена в грудні, може стати останньою, оскільки Україна зможе обходитися власними ресурсами.
    За інформацією брюссельського кореспондента "Радіо Свобода" Юзвяка, Єврокомісія в лютому готова перерахувати Україні другий транш макрофінансової допомоги (кредиту) у розмірі €500 млн. Процентна ставка за першим траншем склала 1,25 % річних.
  • Курс долара несподівано для багатьох почав різке зростання. Учасники ринку пов’язують це з тим, що значна частина коштів від погашення ОВДП у середу пішла на викуп нових єврооблігацій, тому нерезиденти виставили на продаж вкрай незначні суми валюти. Крім того, тривають виплати Держказначейством відшкодування ПДВ експортерам Курс долара зміцнився б ще сильніше, якби не вихід на торги Нацбанку, який продавав валюту в анонімному режимі через систему Matching: 24,33 ₴/$ (+0,07 грн), 26,98 ₴/€ (+0,01 грн), 3,93 ₴/10 руб. На думку низки економістів, ринок перебуває в напруженому стані, що може спровокувати зростання курсу долара, попри бадьорі заяви чиновників Нацбанку й Мінфіну щодо значного поліпшення ситуації в економіці.

Війна

  • Центр напруженості на фронті перемістився на південь – окупанти обстріляли з мінометів населені пункти Лебединське й Водяне на приморській ділянці фронту, перестрілки сталися в Талаківці й Павлополі, а також в Опитному на околиці Донецька, у Майорську й Шумах – в околицях Горлівки. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів загинув український військовослужбовець, ще одного – поранено.

Україна та світ

  • Президент Зеленський виступив на міжнародному економічному форумі в Давосі перед практично порожнім залом. Він заявив, що інвесторів, що вкладатимуть в українську економіку понад $10 млн шляхом участі в приватизації, буде звільнено від податку на прибуток терміном на 5 років. Крім того, за його словами, великі інвестори, які вкладуть $100 млн і більше, отримають персонального менеджера – "няньку" для контактів з урядом. Він також заявив, що Україні недостатньо стурбованості світової громадськості щодо війни на Донбасі й анексії Криму та запропонував прийняти країну в ЄС замість Великобританії, яка остаточно завершить процес виходу із Союзу до 1 лютого. Більшість експертів зазначили вкрай слабкий і невпевнений виступ Зеленського, і розцінили пропозицію про персонального "опікуна", як визнання слабкості судової та правоохоронної системи, що відштовхне потенційних інвесторів від вкладень в Україну.
    Українські ЗМІ збуджені заявою керівника парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія про те, що Україні слід тимчасово відмовитися від гармонізації національного законодавства з європейським, оскільки це нібито зашкодить українським інтересам. Віцепрем’єр-міністр Кулеба заявив, що Україна не відмовляється від євроінтеграції, а Арахамію "неправильно зрозуміли".
  • Після виступу в Давосі президент Зеленський відбув до Ізраїлю для участі у Форумі Голокосту. Він не виключив можливої зустрічі з Путіним. Помічник російського президента Ушаков заявив, що в Путіна буде дуже щільна програма візиту, тому більшість зустрічей буде дуже короткими. Ушаков стверджує, що російській владі надійшли запити від України про організацію переговорів. Прес-служба Зеленського заявила, що зустріч із Путіним в Ізраїлі не заплановано, проте в разі, якщо вона відбудеться, розмова буде йти про подальший обмін утримуваними особами. Український режисер Сенцов, якого було звільнено з російської в’язниці внаслідок обміну, заявив, що Зеленський не розуміє, що з Путіним домовитися неможливо, оскільки російський президент веде жорстку гру, яка розрахована на тривалий період.
  • У рейтингу "Індекс демократії" видання The Economist за 2019 рік Україна піднялася на 6 пунктів із 84 на 78 місце зі 167 країн і, як і раніше, потрапила до списку країн із "гібридною демократією". Рейтинг оцінює п’ять показників – виборчий процес і плюралізм, функціонування уряду, участь у політичному житті, демократичну політичну культуру та громадянські свободи.
  • За словами міністра доріг та міського розвитку Ірану Есламі, "чорні ящики" авіалайнера МАУ, збитого ракетою над Тегераном, мають залишитися в країні, оскільки є одним з основних об’єктів для дослідження, яке має бути проведено організацією цивільної авіації Ірану, згідно з положеннями Міжнародної організації авіації. Прем’єр-міністр Канади Трюдо заявив, що Іран має передати "чорні ящики" третій країні через відсутність достатнього досвіду й технічних можливостей у місцевих фахівців.
  • Візит держсекретаря США Помпео до України заплановано на 30 січня.
  • Сенат США погодив процедуру розгляду імпічменту президента Трампа, відхиливши всі поправки, запропоновані Демократичною партією. Білий Дім на вимогу неурядової організації American Oversight був змушений опублікувати документи про блокування військової допомоги Україні, більша частина яких не була представлена ​​нижній палаті Конгресу під час слухань у рамках процедури імпічменту Трампа. У середу протягом 2 годин представник демократичної партії зачитав звинувачення Трампу, у якому наведені факти тиску на українського президента через заморожування військової допомоги, хоча Україна зазнала російської агресії і є союзником США.

Тренди

  • Згідно із соцдослідженням Центру Разумкова, понад половина опитаних готові отримувати частину зарплати "в конверті". Водночас соціологи вважають, що низка респондентів не були відверті у відповідях, і "сірі" зарплати отримують набагато більша кількість громадян.
  • За твердженням міністра економіки Милованова, новий законопроєкт про працю не передбачає звільнення без пояснення причин і містить норму щодо обов’язкової матеріальної компенсації в разі звільнення.
  • Міністр Кабміну Дубілет заявив, що незабаром буде запущена електронна акцизна марка для маркування алкоголю "як це вже запроваджено в інших країнах" шляхом нанесення штрих-коду на паперові марки. Код буде включатися до касового чеку під час зчитування сканером, тому магазинам не потрібно буде закупати нове обладнання. Експерти звернули увагу, що новація повністю копіює облік російських акцизних марок.
  • Міністр оборони Загороднюк вважає за можливе скоротити термін призову на строкову службу і виступає за залучення солдатів строкової служби до служби за контрактом.
  • Прем’єр-міністр Гончарук вважає, що інвестиції в країну стимулюватимуть судова реформа, концесійні інфраструктурні проєкти й ефективне місцеве самоврядування. Він визнав, що розвинені країни мають набагато кращу репутацію та вищий рівень довіри, у порівнянні з Україною.
  • Глава фракції "Слуга народу" Арахамія на міжнародному економічному форумі в Давосі заявив, що законопроєкт про відкриття ринку землі може бути проголосовано вже на початку лютого.

No comments:

Post a Comment