January 22, 2020

21.01.2020: Херсонський морський порт передано в концесію грузинській компанії

Херсонський морський порт передано в концесію грузинській компанії
Херсонський морський порт передано в концесію грузинській компанії

  • Херсонський морський порт передано в концесію грузинській компанії.
  • Одіозного суддю Вовка знову обрано головою Окружного адмінсуду Києва.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про внесення змін до бюджету 2020 року, яким виділено 2 млрд грн для компенсації малому та середньому бізнесу відсотків за кредитами.
  • Херсонський морський порт передано в концесію грузинської компанії Рисоіл-Херсон. яка перемогла на відкритому конкурсі. Прокуратура АРК Крим у 2016 р звинуватила її в постачанні вантажів на окупований півострів, однак розслідування завершилося без результатів.
    Фонд держмайна оголосив про підготовку до продажу держпакету акцій однієї з найбільших енергогенеруючих компаній – "Центренерго".
  • Міністерство цифрової трансформації анонсувало можливість сплати штрафів за порушення правил дорожнього руху через додаток “Дія” для смартфонів.
  • Судді Окружного адмінсуду Києва знову обрали головою суду одіозного суддю Вовка, проти якого відкрито кримінальне провадження за фактами корупції і втручання в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Вишгородський районний суд у вівторок виправдав його за винесення завідомо неправосудного рішення. Вовка неодноразово усували з посади, але він незмінно повертався. У грудні 2019 року саме він виніс рішення про арешт підозрюваних у вбивстві журналіста Шеремета.
  • Суд заарештував підозрюваного у вбивстві активістки Гандзюк – колишнього помічника депутата від "Блоку Порошенка" Павловського.
  • Вищий антикорупційний суд прийняв рішення про розгляд справи колишнього депутата Онищенка за відсутності обвинуваченого. Прокуратура звинувачує Онищенко в організації схем розкрадання держкоштів у газовій галузі та корупції. Наприкінці листопада 2019 року його узято під варту в Німеччині і він очікує екстрадиції до України.
  • Власник приватного кримськотатарського телеканалу ATR Іслямов оголосив про його можливе закриття через припинення державного фінансування. Минулого року він отримав із бюджету 35 млн грн із запланованих 50, у нинішньому році влада обіцяє повністю профінансувати канал. Істотна частина сітки мовлення ATR – трансляція передач телеканалу "Прямий", який контролює колишній президент Порошенко.
  • Мінфін розмістив на аукціоні облігації на 6,3 млрд грн, з них довгострокові 3-річні – на 4,1 млрд грн із прибутковістю 10,01 %, 1-річні – на 1,72 млрд грн під 10,04 %, і 6-місячні – на 0,50 млрд грн під 10,03 % річних. Засоби від нерезидентів для викупу цих ОВДП уже з’явилися на міжбанку, але на процес наклалися виплати відшкодування ПДВ експортерам. Попит на валюту був досить великим, тому Нацбанк не зміг нічого купити й ринок сам прийшов до рівноваги: ​​24,26 ₴/$ (-0,07 грн), 26,97 ₴/€ (+0,01 грн), 3,92 ₴/10 руб (-0,03 грн).

Війна

  • На Донбасі окупанти припинили артилерійські обстріли в районі траси Р-66 у Луганській області. Під мінометний обстріл потрапили захисники Зайцевого в околицях Горлівки. Перестрілки сталися у Водяному – на приморській ділянці фронту й у Красногорівці – на околиці Донецька. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби втрат серед військовослужбовців не було.
    У Донецьку застрелено заступника командира "полку спецпризначення внутрішніх військ ДНР" Кривулю, який брав активну участь у військових діях проти України.

Україна та світ

  • Президент Зеленський 22 січня виступить на всесвітньому економічному форумі в Давосі, після чого полетить до Ізраїлю на Всесвітній форум Голокосту.
    Президент США Трамп у виступі в Давосі закликав Європу купувати газ у США для досягнення справжньої енергетичної безпеки й усіляко розхвалював успіхи економіки США. У вівторок у Сенаті США розпочався суд для розгляду імпічмент Трампа.
    Зустрічі Зеленського з Трампом у Давосі не заплановано.
  • Віцепрем’єр із питань євроатлантичної інтеграції Кулеба заявив, що Україна повністю відмовилася від вступу до Митного союзу РФ, Білорусі та інших країн СНД. За його словами, Україна не претендує й на митний союз із ЄС, проте прагне максимально спростити всі митні процедури для збільшення товарообігу та забезпечити доступ українських виробників на ринок ЄС. На засіданні Ради асоціації наприкінці січня Україна буде наполягати на інтеграції до енергетичного й цифрового ринків ЄС, а також отриманні "промислового безвізу" та створення нового порядку денного у сфері юстиції та свободи.
  • Новий прем’єр-міністр РФ Мішустін представив склад уряду. Усі керівники силових відомств (крім генпрокурора) та міністр закордонних справ Лавров зберегли свої посади.
  • Прес-секретар російського президента Пєсков заявив, що ідея про надання регіонам України та Білорусі права на приєднання до РФ не обговорюється.

Тренди

  • На думку низки економістів, масовий викуп валюти Нацбанком на міжбанку відбувається шляхом емісії безготівкової гривні, яка осідає в комерційних банках, Замість того, щоби кредитувати бізнес, банки вважають за потрібне отримувати гарантований дохід, купуючи короткострокові депозитні сертифікати НБУ. Отже, запозичення Мінфіном через механізм ОВДП коштує державі не 10–12 %, а 22–25 % річних.
  • Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Оржель заявив про план повного закриття вугільної енергетики і збільшення частки відновлюваної енергетики до 70 % до 2050 року.
  • Мін’юст оголосив про реєстрацію у Верховній Раді двох законопроєктів, які дозволять запровадити класичний суд присяжних із 2021 р.
  • Згідно з результатами опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" й центром Разумкова, 69 % респондентів виступають за вільне використання російської мови в приватному житті, а української – як єдиної державної. У східних регіонах 31 % опитаних виступають за надання російській мові статусу другої державної мови. 80 % респондентів повністю або частково погоджуються з обов’язковим спілкуванням українською керівників країни й держслужбовців на роботі.

No comments:

Post a Comment