January 20, 2020

19.01.2020: До України повернуто тіла загиблих в авіакатастрофі в Ірані

До України повернуто тіла загиблих в авіакатастрофі в Ірані
До України повернуто тіла загиблих в авіакатастрофі в Ірані

  • До України повернуто тіла загиблих в авіакатастрофі в Ірані.
  • На Донбасі загинув ще один український військовослужбовець.

В Україні

  • Президент Зеленський, прем’єр-міністр Гончарук, члени уряду, співробітники авіакомпанії МАУ й родичі зустріли у Борисполі тіла українських громадян, які загинули в авіакатастрофі в Ірані. іранські високопосадовці все-таки відмовилися від передачі бортових самописців авіалайнера Україні та іншим країнам й оголосили, що спробують розшифрувати їх самостійно. Секретар РНБО Данилов заявив, що переговори з іранською владою про повернення "чорних ящиків" тривають. Данилов і глава СБУ Баканов заявили, що Україна проводить власне розслідування знищення авіалайнера.
  • Активісти закидали петардами учасників мітингу пам’яті російських правозахисників – адвоката і журналістки, убитих в Москві у 2009 р. Учасники мітингу тримали гасла з вимогами заборони "ультраправих угруповань" й розформування полку "Азов". Поліція затримала нападників, але незабаром відпустила їх.

Війна

  • На Донбасі не припиняються артилерійські перестрілки на трасі Р-66 в районі населених пунктів Орєхово й Новотошківське. Перестрілки сталися в Пісках на околиці Донецька, у Майському в околицях Горлівки, у Луганському – на Світлодарському водосховищі й у Новоолександрівці в районі Попасної. Унаслідок бойових дій загинув ще один український військовослужбовець.

Україна та світ

  • Президент Зеленський має намір відвідати світовий форум Голокосту в Ізраїлі в річницю визволення радянськими військами в 1945 р табору смерті Аушвіц у Польщі. Він заявив, що в Україні антисемітизму немає, інакше його не було б обрано президентом, а кількість радикалів вкрай незначна. У неділю в Кривому Розі, де народився Зеленський, було занечищено пам’ятник жертвам Голокосту.
  • Колишній спецпредставник ОБСЄ на переговорах у Мінську Сайдік заявив, що у тесті мінських домовленостей немає статті про автономію "республіки", на чому наполягає Росія. Сайдік заявив, що Україна готова надати ОРДЛО особливий статус в рамках реформи децентралізації після виконання заходів безпеки, в першу чергу, має бути визначений спосіб повернення контролю над всією територією Донецької та Луганської областей. Президент Зеленський вважає. що знайшов порозуміння з російським президентом Путіним в тому, що Україна є незалежною державою. Він заявив, що однією з цілей його президентства є встановлення миру на Донбасі, попри складні проблеми у врегулюванні конфлікту.

Тренди

  • ООН зафіксувала найповільніше за останні 10 років зростання світової економіки – 2,3 %. У 2020 зростання може незначно прискориться, якщо не поновляться торгові війни, насамперед, Китаю й США. Експерти ООН констатували, що нерівність й поглиблення кліматичної кризи підживлюють невдоволення в багатьох частинах світу. За несприятливого сценарію зростання світового ВВП може скласти всього 1,8 %. Україна вкрай залежна від світової кон’юнктури, тому таке падіння буде важким ударом по економіці країни.

No comments:

Post a Comment