January 12, 2020

11.01.2020: Меркель упевнена у швидкій добудові "Північного потоку-2"

Меркель упевнена у швидкій добудові "Північного потоку-2"
Меркель упевнена у швидкій добудові "Північного потоку-2"

  • Меркель упевнена у швидкій добудові "Північного потоку-2".
  • Розшифровка чорних ящиків авіалайнера МАУ проводитиметься в Україні.
  • Індекс економічних можливостей населення наприкінці року знизився.

В Україні

  • Президент Зеленський виступив зі зверненням до українців із приводу катастрофи літака, збитого іранськими підрозділами Корпусу вартових ісламської революції над Тегераном. Він заявив, що завдяки міжнародній спільноті іранській владі не вдалося приховати факт знищення авіалайнера ракетою. Президент повідомив, що українські експерти працюють на місці катастрофи. За його словами, Іран має повернути тіла загиблих протягом тижня. Секретар РНБО Данилов заявив, що українським силовим структурам із самого початку було відомо про справжні причини катастрофи. Авіакомпанія МАУ стверджує, що збитий авіалайнер рухався без відхилення від маршруту. Французьке бюро з розслідувань і безпеки цивільної авіації повідомило, що розшифровка інформації "чорних ящиків" авіалайнера проводитиметься в Україні за участю міжнародних експертів.
    Глава Кабміну Гончарук оголосив про виплату 200 тис. грн допомоги родичам загиблих в авіакатастрофі.
  • Держбюро розслідувань повідомило про завершення формування бригади слідчих, які будуть розслідувати злочини під час подій на Майдані взимку 2013–2014 рр.
  • Торги на міжбанку в робочу суботу йшли не дуже інтенсивно, з незначним зміцненням гривні наприкінці сесії. Більшість угод укладено всередині банків, Нацбанк на торги не виходив. Довідковий курс гривні залишився на рівні п’ятниці: 23,97 ₴/$, 26,59 ₴/€, 3,91 ₴/10 руб.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Красногорівці в околицях Донецька й у Новотошківському – у Луганській обл. на трасі Р-66. На околиці Донецька – у Пісках, – сталися перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї і гранатометів. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • Канцлер Німеччини Меркель на переговорах у РФ із президентом Путіним заявила про необхідність добудови газопроводу "Північний потік-2", оскільки, за її словами, його вже легітимізовано європейським законодавством. Вона наполягає на завершенні проєкту попри санкції США. Путін уважає, що газопровід буде введено в експлуатацію наприкінці поточного або на початку наступного року.
    Меркель назвала переговори в "нормандському форматі" в Парижі "частково успішними" і сподівається на подальшу деескалацію на Донбасі, а Путін черговий раз наголосив на необхідності закріплення особливого статусу "республік" в українській конституції.

Тренди

  • За оцінкою експертів інвестиційної компанії Goldman Sachs, рівень інфляції в Україні у 2020 р виросте з 4,1 % до 5 % з поступовим послабленням курсу гривні до кінця року і зниженням облікової ставки НБУ.
  • Згідно з розрахунками експертів Центру Разумкова, індекс економічних можливостей населення в грудні знизився до мінімального за рік рівня, що пов’язано зі зниженням розміру середньої зарплати проти літа, коли вона сягнула максимуму. Також зросла заборгованість із виплат зарплати, зменшилася кількість кредитів, виданих населенню з одночасним зростанням відсоткових ставок за ними, погіршилася ситуація з оплатою комунальних послуг, а також збільшилося безробіття.
  • Міністр економіки Милованов пригрозив позбавленням субсидій неофіційно працевлаштованим громадянам, що, за його словами, буде зафіксовано в новому трудовому кодексі, що підготувало Міністерство.

No comments:

Post a Comment