January 10, 2020

09.01.2019: На думку експертів, авіалайнер МАУ було збито ракетою іранських сил ППО

На думку експертів, авіалайнер МАУ було збито ракетою іранських ППО
На думку експертів, авіалайнер МАУ було збито ракетою іранськи сил ППО

  • На думку експертів, авіалайнер МАУ було збито ракетою іранських сил ППО.
  • Інфляція за підсумками року знизилася до 4,1 %.
  • Путін і Ердоган урочисто відкрили "Турецький потік".
  • На Донбасі загинув ще один український військовослужбовець.
В Україні
  • Нацрада з питань телебачення й радіомовлення оголосила про позапланову перевірку телеканалів ZIK та 112-Україна через можливе розпалювання міжнаціональної ворожнечі.
    Телеканал "Наш" оштрафовано на 115 тис. грн за трансляцію інтерв’ю з колишнім прем’єр-міністром Азаровим.
  • СБУ заявила про розкриття замаху на колишнього бойового командира Збройних сил, що організовували спецслужби РФ.
  • НАБУ відкрило провадження щодо можливого зловживання владою главою СБУ Бакановим.
  • За оцінкою українських тютюнових виробників, бюджет недоотримав 4,8 млрд грн через контрабанду сигарет, обсяг торгівлі якими неухильно зростає.
  • Експерти Світового банку прогнозують зростання ВВП України у 2020 р на рівні 3,7 %, а у 2021 – до 4,1 %.
    На думку представника МВФ в Україні Люнгмана, зміцнення курсу гривні пов’язане з великими грошовими переказами від трудових мігрантів, рекордними врожаями і збільшенням попиту на ОВДП.
    З початку поточного маркетингового року експорт зернових зріс до 31,7 млн ​​т, проти 24,8 млн т минулого року, а експорт олійних культур зріс із 3,2 млн т до 5,0 млн т.
  • Держстат повідомив про уповільнення темпів інфляції за підсумками року до 4,1 %, що є мінімумом за останні 6 років і навіть менше, ніж цільовий рівень, встановлений Нацбанком (5 %), а в грудні рівень цін знизився 0,2 % проти листопада. Глава Ради НБУ Данилишин стверджує, що негативні наслідки такого низького показника набагато перевищують позитив. Унаслідок такого різкого зниження темпів інфляції сталося зростання цін на харчові продукти й падіння реальних обсягів промислового виробництва. Побічно про погіршення ситуації свідчить і зростання офіційного рівня безробіття. За словами Данилишина, надвисокі ставки за кредитами, зумовлені неадекватно завищеною обліковою ставкою НБУ, ускладнюють отримання позик виробниками, зокрема, експортерами, що призводить до згортання виробництва. Банки вкладають сотні мільярдів гривень у надприбуткові ОВДП і сертифікати НБУ замість кредитування економіки. У разі відтоку спекулятивного капіталу з ОВДП істотно зростуть ризики фінансової стабільності.
  • У 2020 р розмір погашення боргу України перед МВФ складе $1,38 млрд. Перший платіж у сумі $75 млн має бути здійснено 1 лютого, а найбільші виплати намічено на 13 березня й 11 вересня – $408 млн кожна.
  • Зростання курсу долара вкотре підтвердило, що основним чинником  зміцнення гривні є продаж нерезидентам валюти для купівлі ОВДП. А реальний курс гривні – залежить лише від спекулятивного іноземного капіталу. Через відсутність цих коштів гривня стійко дешевшала всю торговельну сесію, а курс зафіксовано на рівні 24,11 ₴/$ (+0,28 грн), 26,80 ₴/€ (+0,31 грн), 3,93 ₴/10 руб (+0,07 грн)

Війна

  • На Донбасі – знову загострення ситуації. Окупанти обстріляли українські війська на приморській ділянці фронту – у Водяному й Павлополі, у районі Донецька – у Мар’їнці, Красногорівці, Невельському й Пісках, а також у Золотому – за межами ділянки розведення військ. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів загинув український військовослужбовець, ще одного – поранено.

Україна та світ

  • На сайті видання The New York Times з’явилося відео влучення ракети в український авіалайнер, що вилетів із Тегерана. Інформагентство CNN вважає, що літак збито ракетами комплексу "ТОР", виготовленими в Росії. На думку журналістів-розслідувачів Bellingcat, ракета могла бути запущена з іранської секретної військової бази, розташованої неподалік від аеропорту.
    Уряд Канади співпрацюватиме з українською владою в розслідуванні авіакатастрофи. Іран офіційно запросив експертів із Канади й компанії Boeing взяти участь у розслідуванні, Канада і США вже заявили про відряджання своїх представників. Влада Ірану досі заперечує, що літак було збито ракетою їхніх ППО, і повідомила про пошкодження "чорних ящиків". Президент США Трамп заявив, що хтось із відповідальних осіб міг зробити помилку, а технічні несправності не є причиною аварії. Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон і Канади – Трюдо заявили, що авіалайнер був збитий ракетою іранських ППО.
    Палата представників Конгресу США проголосувала за заборону президенту Трампу відкривати бойові дії проти Ірану без погодження конгресменами.
  • МЗС України висловив протест через незаконне відвідування російським президентом Путіним окупованого Криму, де він узяв участь у пусках ракет під час навчань Чорноморського флоту РФ.
  • Президент РФ Путін разом із президентом Ердоганом урочисто відкрив першу гілку "Турецького потоку", через яку буде прокачуватися до 15 млрд м³ газу на рік.
    Директор Оператора ГТС Макогон оцінив втрати України від запуску нового російського газопроводу у $450 млн на рік.
    За словами Макогона, Україна отримає за транзит 115 млрд грн протягом 5 років, а доходи від прокачування дозволять збільшити ВВП на 2 % на рік.
    Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко заявив про відсутність будь-яких нових домовленостей щодо прямого постачання газу з Росії, хоча прямої законодавчої заборони на це немає. Він стверджує, що позасудова мирова угода про скасування штрафу АМКУ не передбачає повернення Газпрому конфіскованих активів.

Тренди

  • Голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцев заявив, що скасування військового збору можливе в разі зниження розміру податку з доходів фізосіб.

No comments:

Post a Comment