January 09, 2020

08.01.2020: Зеленський повернувся в Україну й оголосив 9 січня днем жалоб

Зеленський повернувся в Україну й оголосив 9 січня днем жалоб
Зеленський повернувся в Україну й оголосив 9 січня днем жалоб

  • Зеленський повернувся в Україну й оголосив 9 січня днем жалоби за загиблими в авіакатастрофі.
  • Міжнародні валютні резерви України сягнули 7-річного максимуму.
  • НБУ заборонив ФОП використання бізнес-рахунків для оплати особистих витрат.

В Україні

  • Укрзалізниця оцінила збитки від пасажирських перевезень у 2019 році в понад 12 млрд грн.
  • Державне агентство енергоефективності повідомило, що у 2019 р інвестори вклали у вітрову, сонячну й біоенергетику України €3,7 млрд, що збільшило їхню потужність на 4,5 ГВт, а виробництво електроенергії зросло на 8,4 млрд кВт•год (5,5 % усього обсягу виробництва).
  • Обсяг виробництва металургійної продукції у 2019 р знизився майже на 2 %. Виробники стверджують, що це сталося через погіршення кон’юнктури на світових ринках і зростання вартості електроенергії. Україна за рік втратила 3 ​​позиції в рейтингу виробників сталі й займає лише 15 місце.
  • За інформацією Держказначейства, дефіцит бюджету у 2018 р був менше планового і склав 81,2 млрд грн (приблизно 2 % ВВП).
  • НБУ опублікував постанову про пряму заборону використання бізнес-рахунків фізособами-підприємцями для розрахунків, не пов’язаних із веденням діяльності. Відповідальність за контроль покладено на банки.
  • Перший у новому році аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП відбудеться лише 14 січня, тому купівля валюти нерезидентами під виведення дивідендів визначила динаміку ринку. За оцінкою учасників торгів, НБУ на початку сесії купував валюту, а потім був змушений її продавати, коли курс долара почав зростати. Офіційний курс зафіксовано на позначці 23,83 ₴/$ (+0,15 грн), 26,49 ₴/€ (+0,10 грн), 3,86 ₴/10 руб (+0,04 грн). За інформацією НБУ за підсумками 2019 р міжнародні резерви України зросли на 22 % проти кінця 2018 р і сягнули семирічного максимуму – $25,3 млрд. Нацбанк заявив про відсутність загрози падіння курсу гривні і прогнозує його подальше зміцнення у 2020 р.

Київ

  • Кияни отримають у січні рахунки за електроенергію за новим стандартом IBAN, у старому форматі платежі не прийматимуться.

Війна

  • Окупанти відновили обстріли з важкого озброєння. Українські війська було обстріляно в районі Золотого (за межами ділянки розведення військ) із мінометів та ствольної артилерії. Вогневі контакти зі застосуванням стрілецької зброї і гранатометів сталися в Лебединському – на приморській ділянці фронту, у Новолуганському на Світлодарському водосховищі й у Новоолександрівці в околицях Попасної. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок бойових дій поранено 3 українських бійців.
  • Вертоліт прикордонної служби виявив в Азовському морі поблизу від українського узбережжя розвідувальне судно берегової охорони ФСБ РФ та змусив його відійти.

Україна та світ

  • Президент Зеленський повернувся вночі 9 січня до України з Омана і провів нараду з представниками силових і інших відомств через катастрофу авіалайнера компанії МАУ в небі над Тегераном. Він оголосив 9 січня днем національного трауру.
    Прем’єр-міністр Гончарук повідомив про заборону з 9 січня українським авіакомпаніям на польоти в повітряному просторі Ірану та Іраку і проведенні позапланової перевірки всіх експлуатантів повітряних суден з українською реєстрацією, а також стану безпеки інших компаній, що здійснюють рейси до України.
    За інформацією іранської інформації цивільної авіації літак не виходив на зв’язок із диспетчером із моменту зльоту й не подавав сигналів тривоги, що може свідчити на користь версії його знищення ракетою. "Чорні ящики" лайнера знайдено, влада Ірану заявила, що не передаватиме їх для експертизи виробникові – корпорації Boeing. До Ірану вилетів літак з українськими фахівцями, які візьмуть участь у розслідуванні аварії.
    Держсекретар США Помпео запропонував допомогу в розслідуванні катастрофи та повідомив, що американська влада уважно стежитиме за процесом.
    На думку експертів канадської служби безпеки, катастрофа літака могла статися через технічну несправність, хоча фахівці з авіаційної безпеки стверджують, що пожежа в одному двигуні дозволяє екіпажу здійснити розворот і повернутися до аеропорту. На знімках з Ірану чітко видно пошкодження на фюзеляжі, які можуть свідчити про вибух у безпосередній близькості від лайнера.
  • Президент США Трамп не планує йти на військову ескалацію конфлікту з Іраном після ракетної атаки американських військових баз в Іраку та оголосив про посилення санкцій проти Ірану. Після цього повідомлення ціна на нафту на світових ринках почала знижуватися.

Тренди

  • Журналісти програми "Схеми" виявили главу СБУ Баканова на відпочинку у фешенебельному французькому гірськолижному курорті Куршевель. Главу фракції "Слуга народу" Арахамію в новорічні вихідні було помічено в ОАЕ. Фактично країна в новорічний тиждень була без керівництва. Спілкування президента Зеленського з держсекретарем США Помпео відбувалося незахищеним мобільним зв’язком, тому дзвінок міг бути перехоплений російськими та іншими спецслужбами.
    За інформацією низки журналістів, Зеленський міг повернутися з Оману літаком, що належить куму президента РФ Путіна – голові політради партії "Опозиційний блок – За життя" Медведчуку.
  • Міністерство цифрової трансформації планує запровадити прогресивне оподаткування компаній IT-індустрії. Ставка єдиного податку для таких підприємств може зрости з 4 % до 7 % до 2024 р, водночас їх зобов’яжуть платити єдиний соцвнесок із двох мінімальних зарплат і військовий збір у розмірі 1,5 %. Чиновники стверджують, що це дозволить позбутися схеми з оформленням працівників як фізосіб-підприємців та створити прозорий ринок IT-послуг.
  • У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про оподаткування грального бізнесу, який передбачає, що дохід від букмекерської діяльності та організації азартних ігор, он-лайн тощо, буде обкладатиметься податком 10 % з обігу. Аналогічний податок передбачено і для лотерей, також депутати планують звільнити виграші від податку на доходи фізосіб і військового збору.


No comments:

Post a Comment