January 04, 2020

03.01.2020: Закон про ринок землі може бути проголосовано вже 14 січня

Закон про ринок землі може бути проголосовано вже 14 січня
Закон про ринок землі може бути проголосовано вже 14 січня

  • Закон про ринок землі може бути проголосовано вже 14 січня.
  • 15 лютого розпочне мовлення на ОРДЛО державний телеканал UA|TV.

В Україні

  • Міністр економіки Милованов заявив про готовність до другого читання законопроєкту про відкриття ринку землі. За словами радника прем’єр-міністра з аграрних питань Мушака, його може бути прийнято вже 14 січня, на першому ж засіданні Верховної Ради нинішнього року. У документ внесено норми про продаж не більше ніж 10 тис. га в одні руки, проте обмеження не буде поширюватися на банки, які можуть отримати землю у власність через невиплату кредиту та зобов’язані будуть продати її протягом 2 років на електронних торгах. Чиновники пропонують розв’язувати питання про продаж землі іноземцям на референдумі, водночас готують законопроєкт про спрощене отримання другого українського громадянства. Крім того, закон не передбачає регулювання оренди земель, отже, ніяк не торкнеться агрохолдингів, які розпоряджаються сотнями тисяч гектарів.
  • З 1 січня набули чинності норми будівництва висотних будівель. Дозволено зведення будинків і споруд громадського призначення заввишки до 150 м, клас їхньої енергоефективності має бути не нижче за "B", встановлено вимоги щодо жорсткості сталевих конструкцій, обов’язкове аеродинамічне тестування макету, підвищено вимоги до пожежної безпеки.
  • Вищий антикорупційний суд заочно заарештував колишнього прем’єр-міністра Арбузова й першого віце-прем’єр-міністра Клюєва з уряду Азарова.
  • В. о. глави Держбюро розслідувань Венедиктова планує змінити структуру служби, з виділенням окремого управління з розслідування справ Майдану і збільшенням у ньому кількості слідчих. Адвокати родичів "Небесної сотні" вимагають усунути нового керівника відділу ДБР із розслідування злочинів на Майдані Буряка через його непрозоре призначення, сумнівну репутацію й конфлікт інтересів. За інформацією Офісу генпрокурора, прокурори, які наполягали на звільненні співробітників спецпідрозділу "Беркут", яких обвинувачено в розстрілах активістів Майдану, успішно пройшли співбесіди й залишатимуться на своїх посадах.
  • Президент Зеленський задекларував за 2019 р 4,8 млн грн роялті від компанії "Квартал 95".
  • МВС отримало з Франції ще 2 вертольоти Н125 компанії Airbus і планує отримання до кінця року ще 10 машин.
  • За даними Мінфіну, дефіцит бюджету у 2019 р склав майже 1,8 % ВВП (72,4 млрд грн), який було профінансовано коштом запозичень. Доходи бюджету в грудні склали 98,5 млрд грн, що вище за заплановані на 29 %, проте план бюджетних надходжень за рік не виконано на 3,4 %. Надходження від митних платежів були на 9,3 % нижче за план і на 5,6 % менше, ніж у 2018 р.
  • У макроекономічному та монетарному прогнозі НБУ констатовано падіння індексу виробництва базових галузей у річному обчисленні в листопаді 2019 р до 3,5 %, проти 2,6 % у жовтні.
  • Нацбанк спростив закриття рахунків для підприємств-банкрутів, а також для фізичних осіб-підприємців. Банкам дозволено самостійно завіряти довіреності ФОП без нотаріуса.
  • Промінвестбанк, дочірній банк російського державного банку ВТБ, оголосив про припинення банківської ліцензії зі збереженням юридичної особи.
  • На малооб’ємному ринку спекулянти зіграли на підвищення, що і призвело до зростання курсу долара наприкінці сесії, попри викуп Нацбанком в анонімному режимі понад $30 млн. Довідковий курс зафіксовано на позначці 23,68 ₴/$ (-0,01 грн), 26 39 ₴/€ (-0,63 грн), 3,82 ₴/10 руб. У 2019 році НБУ купив на міжбанку $8,46 млрд, продав – $ 0,53 млрд. Українці купили у 2019 р на $179 млн менше, ніж продали, а загальна сума офіційних готівкових продажів склала $14,9 млрд.

Війна

  • На Донбасі сталися перестрілки зі стрілецької зброї і гранатометів у Василівці поруч із трасою Донецьк-Горлівка, у Новолуганському на Світлодарському водосховищі й у Зайцевому в околицях Горлівки. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок бойових дій втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.
  • Міністерство культури оголосило про запуск із 15 лютого державного каналу для мовлення на окуповану територію Донбасу. Його створено на базі міжнародного каналу UA|TV.

Україна та світ

  • Росія припинила постачання нафти до Білорусі. Наявних на нафтопереробних заводах запасів нафти вистачить до середини січня, тому Білорусь припинила експорт нафтопродуктів. Укртранснафта оголосила, що припинення постачання нафти до Білорусі не вплине на транзит через Україну.
  • Відбулася телефонна розмова президентів Франції та Росії. Макрон і Путін обговорили процес обміну полоненими та утримуваними особами між Україною й "республіками". Путін черговий раз наголосив на необхідності виконання українською владою "мінських домовленостей" у послідовності, визначеній "Комплексом заходів" від 12 лютого 2015 р, що підписали лідери Франції, Німеччини, Росії та України. Президенти також обговорили "пакетну" угоду про транзит газу в Європу українською ГТС.
  • Ціни на нафту на світових ринках почали різко зростати після знищення армією США в Іраку одного з керівників Корпусу вартових ісламської революції Ірану – генерала Сулеймані. Його називають одним з ідеологів руху Хамас, який воює проти Ізраїлю і творцем збройних шиїтських формувань в Іраку.

Тренди

  • Голова Центральної виборчої комісії Діденко вважає, що Україна ще не готова до інтернет-голосування, проте допускає можливість автоматизації обробки бюлетенів на дільницях і запровадження засобів автоматичної ідентифікації виборців.


No comments:

Post a Comment