January 02, 2020

01.01.2020: Мінімальна зарплата зросла до 4723 грн

Мінімальна зарплата зросла до 4723 грн
Мінімальна зарплата зросла до 4723 грн

  • Мінімальна зарплата зросла до 4723 грн.
  • Нафтогаз відзвітував про завершення анбандлінгу.
  • У Києві відбулася смолоскипна хода на честь дня народження Бандери.
  • Помпео відклав візит в Україну через напад на посольство США в Багдаді.

В Україні

  • В Україні остаточно скасовано депутатську недоторканність. За наявності "власного" генпрокурора й підконтрольних судів президент чи його оточення може відкрити кримінальну справу проти будь-якого депутата Верховної Ради, а також його може бути заарештовано без дозволу парламенту. Водночас, президент має фактичну недоторканність, оскільки процедура відсторонення його від посади обставлена низкою умов, виконання яких принципово неможливо.
    Набув чинності Виборчий кодекс, яким передбачено вибори за відкритими списками і встановлено гендерні вимоги до них, а також прописана процедура виборів парламенту і президента.
    З 1 січня мінімальна зарплата зросла на 550 грн до 4723 грн. Мінімальна оплата праці зросла з 25,15 до 28,31 грн/год. Прожитковий мінімум залишився на рівні грудня 2019 р – 2102 грн/міс., уряд планує підвищити його в липні і грудні.
    Набув чинності закон про "викривачів корупції", за яким особам, що повідомили про корупційні злочини зі збиток у 5000 разів або більше прожиткового мінімуму, виплачуватиметься премія в розмірі 10 % грошового еквівалента шкоди, але не більше ніж 3 тис. мінімальних зарплат.
    З 1 січня введено "ринкову ціну" на газ для населення. Уряд стверджує, що прагне захистити споживачів шляхом введення "страхової ціни", яка набагато вище за ціни на європейських хабах. Також введено абонплату за підключення до газових мереж – споживач сплачуватиме за послуги транспортної компанії навіть за відсутності споживання.
  • Нафтогаз повідомив про завершення поділу компанії (анбандлінгу) із виділенням окремого Оператора ГТС. Водночас Оператор є несамостійним і повністю залежним від материнської компанії-прокладки Нафтогазу, з яким уклав контракт Газпром – найбільший отримувач її послуг.
  • У Києві та ще кількох містах відбулися факельні ходи "націоналістів" на честь дня народження Бандери. За інформацією поліції, порушень громадського порядку під час маніфестацій не було.
  • Депутат від партії "Голос" Устинова повідомила про порушення законодавства під час  оголошення Держбюро розслідувань конкурсу на посади заступника директора. У повідомленні прес-служби ДБР стверджується, що відомство у 2020 р не впоралося з першочерговими завданнями. Указом президента Зеленського тимчасово виконувачем обов’язків глави Бюро призначено депутата від "Слуги народу" Венедиктову.

Київ

  • Після прийняття Київрадою рішення про заборону феєрверків, поліція не реагує на порушення через те, що до кодексів не внесено зміни щодо відповідальності за ці дії, а лише стежить, щоби продавалася лише сертифікована піротехніка.

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, у першу добу нового року окупанти не дотримувалися режиму припинення вогню. Українські війська було обстріляно зі стрілецької зброї і гранатометів у Новолуганському – на Світлодарському водосховищі й в Орєховому – на трасі Р-66 в Луганській обл. Унаслідок обстрілу отримав поранення український військовослужбовець.

Україна та світ

  • Держсекретар США Помпео відтермінував свій візит до України, Білорусі та інших країн Східної Європи й Середньої Азії через захоплення кількома тисячами протестантів американського посольства в Багдаді. Президент США Трамп заявив, що не хоче війни з Іраном, але пригрозив рішучими заходами іранській владі, яку назвав відповідальною за напад.
    Президент США закликав керівництво Німеччини і Франції надавати допомогу Україні, зокрема військову. Він також неодноразово згадав про "велику корупцію" в Україні та заявив, що головною причиною обрання президента Зеленського була саме корупція.
  • Болгарія почала отримувати російський газ Турецьким потоком замість транзиту через Україну.

No comments:

Post a Comment