December 29, 2019

28.12.2019: Суд випустив з-під арешту бійців Беркуту, що брали участь у розстрілі Майдану

Суд випустив з-під арешту бійців Беркуту, що брали участь у розстрілі Майдану
Суд випустив з-під арешту бійців Беркуту, що брали участь у розстрілі Майдану

  • Апеляційний суд відпустив під особисте зобов’язання бійців "Беркута", що брали участь у розстрілі Майдану.
  • Парламентський аграрний комітет виніс на голосування закон про ринок землі.

В Україні

  • У Києві завершився розгляд апеляції щодо продовження терміну арешту 5 бійцям спецпідрозділу "Беркут", які брали участь у розстрілі Майдану. Генпрокурор Рябошапка відсторонив від справи прокурорів, які вели справи про злочини на Майдані й замінив їх новими, що підтримали звільнення підозрюваних. Один із нових прокурорів підтвердив, що бійців "Беркута" включено до списків на обмін. Колегія суддів відхилила власний відвід, про який заявили адвокати родичів "Небесної сотні".
    Судді відпустили обвинувачених під особисте зобов’язання, після чого їх перевезли до СІЗО. Однак кількасот активістів заблокували виїзд і звели барикади, перешкоджаючи вивезенню обвинувачених.
    Генпрокуратура стверджує, що справу про розстріли на Майдані буде продовжено.
    Суд засудив до довічного ув’язнення осіб, які вчинили теракт у Харкові й випустив їх під особисте зобов’язання.
    За словами президента Зеленського, остаточний список на обмін ще не узгоджено, проте дата обміну вже визначена. 29 грудня буде закрито для проїзду КПВВ "Майорськ" в околицях Горлівки.
    Колишні глава адміністрації президента Портнов і міністр юстиції Лукаш, які входили в ближнє оточення колишнього президента Януковича, радісно повідомили про звільнення "беркутят" та пообіцяли "розвінчати міфи" про події на Майдані. Родичі "Небесної сотні" заявили про бездіяльність правоохоронних органів за фактами загрози їхньому життю з боку представників режиму Януковича.
  • Президент Зеленський підписав закони про обіг бурштину, про депутатську недоторканність, а також про зміну адміністрування акцизного податку на паливо і спирт.
  • Представник Зеленського в Конституційному суді Веніславський оголосив про передачу до Верховної Ради нового законопроєкту про децентралізацію, "з урахуванням побажань громадськості та представників місцевого самоврядування".
  • Аграрний комітет Верховної Ради, у порушення меморандуму, підписаного представниками всіх фракцій, і без розгляду поправок, ухвалив рішення про винесення на голосування законопроєкту про ринок землі.
  • СБУ повідомила про закриття 300 нелегальних АЗС по всій країні.
  • Тютюнова компанія "Тедіс" виграла суд в Антимонопольного комітету, який скасував її концентрацію. Отже, тютюновий монополіст повернув собі всі права роботи на ринку.
  • На чорному ринку і в обмінних пунктах курс продажу впритул наблизився до 25 грн/$.
  • Кабмін схвалив законопроєкт про створення ще одного органу – Нацкомісії з регулювання у сфері транспорту.

Київ

  • Мер Кличко відкрив рух Шулявським шляхопроводом. Ремонт, що було виконано, не відповідає затвердженому плану реконструкції, вартість робіт зросла вдвічі й сягнула 1 млрд грн.
  • Кличко пообіцяв, що наступного січня суми в рахунках на опалення для побутових споживачів буде знижено на 22–23 %.

Війна

  • Українські війська було обстріляно з мінометів в Орєховому, на трасі Р-66 в Луганській області, а в Кримському – із гармат БМП. Перестрілки сталися в Широкиному й Водяному на приморській ділянці фронту, в Авдіївці, а також у Новолуганському на Світлодарському водосховищі. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.

Україна та світ

  • За словами глави компанії "Оператор ГТС України" Макогона, переговори у Відні з Газпромом про укладення договору транзиту газу можуть затягнутися і триватимуть і у вихідні. Український Кабмін схвалив підписання мирової угоди з Газпромом у рамках переговорів щодо транзиту.
    Єврокомісія підтвердила можливість роботи компанії "Оператор ГТС" за нормами європейського законодавства.
  • Влада Туреччини запланувала запуск газогону "Турецький потік" на 8 січня.

Тренди

  • На порталі Верховної Ради з’явився текст законопроєкту про регулювання ЗМІ, що був внесений депутатами від "Слуги народу". Крім заборони мовлення й функціонування в Україні ЗМІ "країни-агресора", у ньому вводиться поняття електронних медіа, їхнє ліцензування, зокрема, потокових сервісів, а також блокування інтернет-ресурсів рішенням Комісії з питань телерадіомовлення, яка отримує додаткові повноваження. Депутат від "Слуги народу" Кравчук стверджує, що закон не використовуватиметься для цензури, а незабаром Міністерство культури внесе до парламенту окремий закон про дезінформацію.



No comments:

Post a Comment