December 27, 2019

26.12.2019: Нацбанк за день купив на міжбанку майже $700 млн

Нацбанк за день купив на міжбанку майже $700 млн
Нацбанк за день купив на міжбанку майже $700 млн

  • Нацбанк за день купив на міжбанку майже $700 млн.
  • Конституційний суд визнав неконституційною ще одну законодавчу ініціативу Зеленського.
  • Нафтогаз достроково перерахував до бюджету 13 млрд грн дивідендів і податків.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон, який спрощує оформлення документів про громадянство та ідентифікацію осіб, що живуть у зоні військових дій, а також внутрішнім переселенцям.
  • За словами глави парламентської фракції "Слуга народу" Арахамії, робоча група з обговорення закону про відкриття ринку землі так і не змогла прийти до консенсусу. Водночас він заявив, що всі фракції та депутатські групи підписали меморандум про спільну роботу над законом. Арахамія повідомив, що засідання підкомітету із земельних відносин відбудеться в п’ятницю в закритому режимі, без представників преси і громадськості.
  • Конституційний суд визнав неконституційним законопроєкт президента про внесення змін до Основного закону, що передбачає дострокове припинення повноважень депутатів Верховної Ради за прогули та неперсональне голосування. 17 грудня суд визнав частково неконституційним ще один закон, що дозволяє президенту одноосібно звільняти і призначати керівників НАБУ та Держбюро розслідувань.
  • Після підписання Зеленським закону про перезавантаження ДБР, усе його керівників має бути негайно звільнено. Новим директором ДБР, за інформацією ЗМІ, буде призначено депутата від "Слуги народу" Венедиктову, яка була радником президента з юридичних питань.
  • Укроборонпром відзвітував про виконання державного оборонного замовлення з виготовлення та ремонту військової техніки.
  • Укртелеком з 1 січня підвищує тарифи на послуги фіксованого зв’язку на 20–24 %.
  • Прем’єр-міністр Гончарук доручив Податковій службі та правоохоронцям закрити всі нелегальні АЗС до 9 січня 2020 року й у такий спосіб розв’язувати проблему нелегального обігу пального.
  • Мінфін повідомив, що через зміцнення курсу гривні, зменшення виробництва сигарет і слабке зростання імпорту, бюджет із початку року недоотримав 51,46 млрд грн. Кабмін зобов’язав Нафтогаз до 27 грудня перерахувати в бюджет 8,5 млрд грн дивідендів за 9 місяців, з подальшим урахуванням цієї суми в розрахунках наступного року. Нафтогаз миттєво перерахував цю суму, плюс 4,5 млрд грн інших податкових платежів, що загалом склало 13 млрд грн. За словами глави компанії Коболєва, за рік до бюджету було перераховано майже 104 млрд грн, що становить 15 % всіх надходжень.
    Прем’єр-міністр Гончарук повідомив про намір уряду вже в лютому переглянути параметри бюджету на 2020 року через зміцнення курсу національної валюти. Він не вважає трагедією подорожчання гривні й пов’язав цю тенденцію зі зростанням економіки. Водночас міністр економіки Милованов заявив про створення "штабу" для боротьби з падінням промислового виробництва, до якого має намір включити Укрзалізницю й Адміністрацію морських портів. Для боротьби з цією тенденцією він має намір підписати з "представниками промисловості" якийсь меморандум про стратегію і план дій.
  • Нацбанк "пилососить" практично всю валюту, що виставляють на продаж експортери й нерезиденти, і є її головним покупцем разом із державними банками, частка яких в українській банківській системі перевищує 50 %, і повністю визначає курс на торгах. Купівля валюти регулятором у четвер стали рекордною за останні 12 років – чиновники повідомили про придбання майже $700 млн, спочатку через аукціон, а потім в анонімному режимі через систему Matching, що запобігло різкому зміцненню курсу гривні: 23,29 ₴/$ (+0, 04 грн), 25,81 ₴/€ (+0,04 грн), 3,77 ₴/10 руб (+0,03 грн). З початку року регулятор придбав майже $7,5 млрд, в основному, завдяки продажам нерезидентів, які викуповували гривневі ОВДП. Такі покупки стали рекордними з 2007 р, проте призвели до падіння виробництва в експортних галузях через занадто низький курс долара.

Війна

  • Кількість вогневих контактів на Донбасі різко збільшилася. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту – у Водяному та Лебединському, у Старогнатівці – на південь від Докучаєвська, у Красногорівці – на околиці Донецька, у районі Авдіївки й у Василівці, в околицях Горлівки – у Шумах, Травневому, Південному і Гладосовому, у Троїцькому на Світлодарському виступі, а також в Орєховому, Кримському і Старому Айдарі в районі траси Р-66 в Луганській обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, одного українського військовослужбовця поранено через обстріли.
    Міністр оборони Загороднюк повідомив, що на зустрічах тристоронньої контактної групи в Мінську обговорюються нові ділянки розведення військ. За його словами, українська делегація має намір встановити повне перемир’я з 1 січня.
  • Російські ЗМІ повідомили, що обмін полоненими й утримуваними особами з "республіками" намічено на 29 грудня. Перед обміном українська влада звільняє осіб, які брали участь у терористичних актах і воювали проти українських військ на Донбасі. Маріупольський суд відпустив з-під варти під особисте зобов’язання 4 осіб, обвинувачених у нападі на будівлю міського управління МВС у травні 2014 р. Росія наполягає на включенні до списку обміну й осіб, які організували теракт у Харкові у 2015 р, унаслідок якого загинули 4 людини. Звільнено з-під варти під особисте зобов’язання фермера, який здав "бойовикам" українських спецназівців у 2014 р. З-під варти можуть звільнити й колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут", які брали участь у розстрілі активістів Майдану, що, на думку адвокатів родичів "Небесної сотні", може призвести до розвалу справи. Більшість із тих, кого заплановано обміняти так і не було засуджено, а їхнє звільнення – суто політичне рішення, що суперечить українському законодавству.

Україна і світ

  • Міністр закордонних справ Лавров знову заявив про необхідність прямих переговорів української влади з "республіками" для врегулювання конфлікту на Донбасі. Президент РФ Путін у телефонній розмові з прем’єр-міністром Італії Конте повідомив про результати саміту в "нормандському форматі" й наголосив на необхідності неухильного виконання мінських домовленостей відповідно до порядку, визначеного "Комплексом заходів", які передбачають внесення змін до української Конституції, щодо закріплення особливого статусу "республік".
  • Заступник міністра оборони Петренко повідомив про підписання зі США договору на постачання ще однієї партії протитанкових ракетних комплексів Javelin.
  • За твердженням президента Путіна, Росія має судно-трубоукладач, здатне завершити будівництво трубопроводу "Північний потік-2". Водночас він визнав, що процес загальмувався "на кілька місяців". Заступник глави МЗС РФ Рябков повідомив намір російської влади розширити персональні санкції проти американських конгресменів і чиновників, що причетні до розробки та ухвалення санкцій щодо фізичних та юридичних осіб, що беруть участь у реалізації проєкту "Північний потік-2".
    У Відні розпочався фінальний етап переговорів про транзит газу через українську ГТС. Наразі повідомлення про їхні результати відсутні.
  • Тимчасовий повірений у справах США в Україні Тейлор сподівається, що українська влада заборонить операцію з продажу Китаю контрольного пакета акцій компанії "Мотор Січ". Він заявив, що інвестори зі США та інших західних країн готові купити підприємство.
  • У Москві Слідчий комітет провів обшуки й допитав журналістку видання "Нова газета" Полухіну через її розслідування фактів контрабанди на Донбасі за участі бійців російської приватної військової компанії "Є.Н.О.Т."

Тренди

  • Прем’єр-міністр Гончарук виключив можливість перегляду правил призначення субсидій і зменшення їхнього розміру.
  • Згідно з опитуванням суспільної думки, яке провели Фонд "Демократичні ініціативи" та соціологічна служба Центру Разумкова, політиком року респонденти назвали президента Зеленського, за яким із відривом понад у 6 разів йде попередній президент Порошенко. Головною політичною подією більшість опитаних назвали парламентські та президентські вибори. Опитування зафіксувало суттєве падіння рейтингу президента. Найбільшою довірою серед населення користуються Збройні сили, церква й волонтерські організації. Майже 2/3 респондентів підтримують вступ країни в ЄС, а більш ніж половина – до НАТО. Понад половина респондентів сподіваються, що наступний рік буде кращим за попередній. Водночас проти попереднього опитування, помітно збільшилася (до 36 %) кількість респондентів, які вважають, що країна рухається в неправильному напрямі, а кількість тих, хто вважає, що керівництво країни веде її в правильному напрямі, знизилося до 44 %. 15 % вважають дуже ймовірними акції протесту вже найближчим часом, а понад 70 % – вважають такі події малоймовірними або неможливими. 20 % респондентів не виключають виникнення у 2020 р нового Майдану. Слід зазначити, що до кінця 2013 року жодна із соціологічних служб не змогла передбачити масові протести.
  • Мінсоцполітики опрацьовує варіанти заборони постачання до України секонд-хенду, який, за твердженням чиновників, ввозиться як гуманітарна допомога для подальшого продажу.
  • На думку тимчасового повіреного в справах США в Україні Тейлора, міністр внутрішніх справ Аваков не впевнений у результатах розслідування вбивства журналіста Шеремета, тому звернувся на брифінгу до послів західних країн із проханням про підтримку.
  • Заст. глави НБУ Рожкова стверджує, що основними вимогами МВФ для підписання нової програми кредитування є прийняття законів про ринок землі і про заборону повернення націоналізованих банків їхнім колишнім власникам. За її словами, закон, який уряд і НБУ планують внести до Верховної Ради, не спрямовано проти колишнього власника Приватбанку – олігарха Коломойського, а лише зафіксує незворотність визнання банків банкрутами.
    НБУ повідомив про виграш позову проти компанії "Самтек-Сервіс", яку суд визнав пов’язаною із Приватбанком і відмовив у поверненні коштів, що було обміняно на акції під час націоналізації банку.
  • Офіс президента після різкої критики США й НАТО відкликав із Верховної Ради на доопрацювання законопроєкт про реформу СБУ.

No comments:

Post a Comment