December 21, 2019

20.12.2019: Поліція та СБУ закрили понад 5300 гральних залів

Поліція та СБУ закрили понад 5300 гральних залів
Поліція та СБУ закрили понад 5300 гральних залів

  • Поліція та СБУ закрили понад 5300 гральних залів.
  • Офіс президента оголосив про досягнення угоди про транзит російського газу.
  • Засідання апеляційного суду щодо підозрюваної у вбивстві Шеремета не відбулося через неявку прокурорів.
  • Нацбанк випустив в обіг 5-гривневу монету.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про скасування обов’язкової реєстрації книги доходів і витрат для фізосіб-підприємців 1 та 2 груп на єдиному податку, а також про вдосконалення електронного кабінету платника податків.
    Запуск інформаційної системи трансплантації органів перенесено на 1 рік – до 1 січня 2021 р.
    Глава парламенту Разумков повідомив про підписання меморандуму всіма фракціями щодо співпраці над законопроєктом про ринок землі для підготовки його до другого читання. Сесію закрито до 14 січня, закон про зняття мораторію на продаж землі так і не прийнято.
    На Хрещатику сталася сутичка протестуючих проти відкриття ринку землі активістів "Національного корпусу" з поліцією, після якої 4 поліцейських звернулися за медичною допомогою.
  • Кабмін заборонив гральний бізнес під виглядом державних лотерей і доручив Нацполіції та Податковій службі перевірити діяльність усіх операторів лотерей. Міністр внутрішніх справ Аваков оголосив про припинення діяльності всіх закладів грального бізнесу з 20 грудня. У ніч на 20 грудня СБУ припинила роботу 43 нелегальних залів ігрових автоматів у 6 найбільших містах країни. Поліція повідомила про закриття майже 5300 гральних закладів по всій країні, вилучено обладнання та комп’ютери. Президент Зеленський пов’язав закриття ігрових залів із провалом прийняття законопроєкту про легалізацію грального бізнесу.
  • В апеляційному суді через заміну Генпрокуратурою групи прокурорів і їхньої неявки так і не відбулося засідання щодо оскарження запобіжного заходу підозрюваній у вбивстві журналіста Шеремета – лікарю Кузьменко. Поліція та Нацгвардія силою розблокували приміщення, у якому мало відбутися слухання справи й вивезли підозрювану до СІЗО. Захист Коваленко на підставі показань свідків стверджує, що аудіозаписи, що було продемонстровано на прес-брифінгу, – змонтовані. Адвокат підозрюваного Антоненка повідомив, що прокурор, який підписав підозра його підзахисному, не пройшов переатестацію. Антоненко подав позов до президента й міністра внутрішніх справ через порушення ними принципу презумпції невинуватості під час прес-брифінгу Нацполіції.
  • Вища рада правосуддя відмовився звільняти суддю Саніна, який заборонив у 2013 р мирні акції на Майдані.
  • Колишнього депутата й журналіста Лещенка призначено за результатами конкурсу членом наглядової ради Укрзалізниці.
  • Міністерство внутрішніх справ повідомило про укладання домовленості з представниками організації "АвтоЄвроСила", що об’єднує власників автомобілів на єврономерах про продовження терміну та спрощення порядку розмитнення транспортних засобів. Відповідні законопроєкти вже подано до Верховної Ради, яка планує розглянути їх 14 січня.
  • Укрпошта з 1 січня 2020 р підвищує тарифи у валюті на міжнародні відправлення.
  • Вищий антикорупційний суд дозволив зняти електронний браслет стеження колишньому зам. секретаря РНБО Гладковському, якого звинувачують у зловживанні службовим становищем і недостовірному декларуванні майна, а також у порушенні законодавства під час тендерних закупівель підприємствами "Укроборонпрому".
  • Держбюро розслідувань і СБУ провели обшуки в спортклубі "5 елемент", власником якого є колишній президент Порошенко та його бізнес-партнер колишній депутат Кононенко.
  • СБУ зажадала від Приватбанку погодження всіх судових позовів до колишніх власників – олігархів Коломойського й Боголюбова. Приватбанк подав позов до суду Тель-Авіва проти Коломойського й Боголюбова за фактом відмивання грошей в особливо великому розмірі.
  • Нацбанк випустив в обіг монету номіналом у 5 грн і нову 50-гривневу банкноту.
  • За інформацією НБУ, трудові мігранти щомісяця переказують в Україну $1,1- $1,2 млрд.
  • Долар знову дешевшає під тиском готівкового ринку – населення продає валюту напередодні свят: 23,32 ₴/$ (-0,05 грн), 25,88 ₴/€ (-0,10 грн), 3,74 ₴/10 руб. За оцінкою агентства Bloomberg, гривня у 2019 році стала лідером серед валют за темпами зміцнення щодо долара. Гривня ревальвувала на 19 %, російський рубль – на 12 %.

Київ

  • Київрада заборонила застосування феєрверків і салютів до закінчення бойових дій на Донбасі, а також проведення розважальних заходів на Алеї Героїв Небесної сотні й вулиці Трьохсвятительській біля стіни пам’яті загиблим на війні.

Війна

  • Українські війська було обстріляно з мінометів у районі Золотого – за межами ділянки розведення. Перестрілки сталися в Славному – поблизу траси Донецьк-Маріуполь, в околицях Донецька – у Невельському і Спартаку, у Кам’янці неподалік від Авдіївки, у Василівці поруч із трасою Донецьк – Горлівка, у Шумах під Горлівкою, у Світлодарську, а також у Луганській обл. – у Кримському в районі траси Р-66 "Бахмутка" й на хуторі Вільному – у Золотому. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця, ще один – отримав травму сітківки ока через застосування бойового лазера.
  • 23 грудня має відбутися відеоконференція тристоронньої контактної групи на переговорах у Мінську щодо обміну полоненими. За повідомленням російських ЗМІ, обмін гальмуються відмовою низки осіб, які не бажають повертатися до ОРДЛО.

Україна та світ

  • Президент США підписав закон про оборонний бюджет, який передбачає військову допомогу Україні й санкції проти Росії за будівництво газогону "Північний потік-2". За повідомленням видання The Washington Post, адміністрація Трампа категорично заперечувала проти пункту про конкретні терміни виділення допомоги Україні.
    Швейцарська компанія Allseas, яка займається прокладкою труби на дно Балтійського моря, заявила про припинення участі в проєкті через санкції США.
    Офіс президента повідомив про досягнення угоди з РФ і Єврокомісією про транзитний договір і про згоду Газпрому виплатити $3 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу грошима. За словами віцепрем’єр-міністра РФ Козака, контракт на прокачування газу буде укладено на 5 років і підписано до кінця поточного року, а всі суперечки між Україною й Росією врегульовано в досудовому порядку. Глава Нафтогазу Коболєв стверджує, що Газпром був змушений підписати договір про транзит, щоб уникнути санкцій проти "Північного потоку-2".
  • Оператор ГТС і угорська компанія FGSZ підписали угоду про газовий інтерконект та постачання газу до України з трансбалканського газогону з 1 січня 2020 р Подібні договори вже укладено з польським та румунським операторами, а до кінця року очікується підписання угод зі словацькою та молдавської компаніями.
    Під час телефонних переговорів президенти України та Польщі обговорили угоду про транзит російського газу задля зміцнення європейської енергетичної безпеки, а також реалізацію домовленостей, досягнутих на переговорах "нормандської четвірки".
  • Міністерство закордонних справ висловило протест через затримання мешканця Криму Кашука нібито за "виготовлення вибухівки".
  • Парламент Великобританії схвалив угоду про вихід із ЄС з 1 лютого 2020 р і заборонив уряду подовжувати перехідний період після 2020 р. Протягом наступного року країна буде виконувати деякі правила Євросоюзу.
  • Єврокомісія виділила ще €8 млн допомоги постраждалим від конфлікту на Донбасі, за рік фінансування склало €23 млн. Допомога надається через агентства ООН, Міжнародний Червоний Хрест і громадські організації.
  • У Санкт-Петербурзі відбулася ще одна зустріч президентів Білорусі Лукашенка і РФ Путіна щодо інтеграції в союзну державу. За повідомленнями ЗМІ, сторони так і не дійшли згоди з багатьох питань – щодо ціни на енергоносії, про загальну митну та фіскальну політику, а також про регулювання у сферах зв’язку, сільського господарства й алкогольної продукції. У Мінську відбулася велика акція протесту проти інтеграції з РФ, поліція мітингувальників не чіпала.

No comments:

Post a Comment