December 20, 2019

19.12.2019: Рада прийняла Виборчий кодекс із відкритими списками

Рада прийняла Виборчий кодекс із відкритими списками
Рада прийняла Виборчий кодекс із відкритими списками

  • Рада прийняла Виборчий кодекс із відкритими списками.
  • Росія, Україна і ЄС досягли принципових домовленостей про транзит газу.
  • Путін назвав Причорномор’я і східну Україну споконвічними російськими територіями.
  • Засідання суду за позовом Коломойського про скасування націоналізації Приватбанку перенесено на 2020 р.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла Виборчий кодекс із поправками президента Зеленського, який розроблено депутатами попереднього скликання. Кодекс передбачає прохідний бар’єр у 5 %, голосування за відкритими партійними списками й розподіл на 27 виборчих регіонів, замість 225 округів, як було раніше. Система підрахунку голосів вкрай складна й непрозора. З кодексу виключено положення, яке забороняє ЦВК скасовувати реєстрацію кандидата в депутати, який вводить виборців в оману.
    У першому читанні прийняті поправки до Кримінального кодексу, що вводять поняття "злодій у законі" і "злочинне угруповання".
    Затверджено поправки до закону про Нацкомісію з регулювання у сфері комунальних послуг (НКРЕКП), що увідповіднюють його з Конституцією, на виконання рішення Конституційного суду.
    Відправлено на доопрацювання законопроєкт про легалізацію грального бізнесу.
    Введено штраф за неперсональне голосування депутатів у розмірі 51–86 тис. грн. Апарат Верховної Ради має забезпечити відеофіксацію голосування. 19 грудня було зафіксовано два випадки "кнопкодавства" депутатами від "Опозиційною платформи – За життя".
    Прийнято зміни до закону про протидію політичній корупції, що передбачають скасування звітності партій у паперовому вигляді та заміну її електронною, а також дозвіл сплати внесків через платіжні системи з ідентифікацією платника. Скасовано норму про заборону внесення внесків юридичними особами, бенефіціарами яких є депутати Верховної Ради й місцевих рад.
    Прийнято закон про легалізацію видобутку бурштину, яким запроваджуються дозволи на розробку ділянок розміром 10 га терміном на 5 років, введено кримінальну відповідальність за незаконний видобуток у норму про рекультивацію земель після виснаження ділянки. До 1 січня 2021 р заборонено експорт необробленого бурштину.
    Проголосовано закон про створення Єдиного реєстру педофілів і посилення відповідальності за злочини проти неповнолітніх, зокрема введено добровільну хімічну кастрацію за такі злочини, як заміну частини строку покарання.
  • Представники партії "Національний корпус" перекрили центральну вулицю столиці – Хрещатик у знак протесту проти відкриття ринку землі, після оголошення акції безстроковою лідером партії Білецьким.
  • Главу НАБУ Ситника внесли до Єдиного держреєстру корупціонерів після рішення апеляційного суду, який підтвердив отримання ним неправомірної вигоди.
  • Печерський районний суд переніс на 22 січня розгляд позову олігарха Коломойського про визнання недостовірною інформації, що ганьбить його репутацію і принижує його честь і гідність.
    Апеляційний адмінсуд тимчасово зупинив розгляд скарги про скасування націоналізації Приватбанку до оголошення результатів розгляду по суті Верховним судом позову колишніх співвласників банку Суркісів про неправомірність конвертації вкладів у капітал банку.
    Приватбанк подав позов до Окружного суду Тель-Авіва проти колишніх власників на суму $600 млн.
  • Олігарх Коломойський очолив наглядову раду телекомпанії "1+1", власником якої він є.
  • Гривня продовжує зміцнюватися через продаж валюти учасниками зовнішньоекономічної діяльності для закриття річних контрактів. Усі надлишки знову викупив Нацбанк. За оцінкою трейдерів, йому вдалося купити в анонімному режимі від $65 до $110 млн. Довідковий курс зафіксовано на позначці 23,37 ₴/$ (-0,04 грн), 25,98 ₴/€ (-0,04 грн), 3,74 ₴/10 руб.

Війна

  • На Донбасі – відносне затишшя. Перестрілки сталися в Славному – поруч із трасою Донецьк-Маріуполь, у Невельському – на околиці Донецька й у Троїцькому – на Світлодарському виступі. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, минулої доби втрат серед українських військовослужбовців не було.
  • Помічник президента Єрмак заявив, що питання про проведення місцевих виборів в "окремих районах Донецької й Луганської областей" може бути вирішено на наступному саміті "нормандської четвірки". Він вважає можливим зміну тексту мінських домовленостей для забезпечення їхньої реалізації.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін назвав усе Причорномор’я і східну частину України "споконвічними російськими територіями", які було віднято в Росії під час створення СРСР і з якими "тепер доводиться розбиратися". Він також заявив про відсутність російських військ на Донбасі, а наявність важкої техніки й артилерії в "армій республік" пояснив "допомогою держав, які їм симпатизують". За словами Путіна, уперше про українців, як про націю, заявив польський коронний гетьман Потоцький. Російський президент підтримав розділ і окупацію Польщі Сталіним в 1939 р Партія "Європейська солідарність" зажадала від президента Зеленського відреагувати на заяви Путіна.
  • У Берліні відбувся черговий етап газових переговорів між Росією, Україною і ЄС. Віцепрезидент Єврокомісії Шефчович повідомив про досягнення принципової домовленості про новий транзитний договір. За словами виконавчого директора Нафтогазу Вітренка, у тексті є положення, що потребують узгодження на рівні глав держав. Переговори продовжаться 20 грудня в Мінську, представники ЄС братимуть у них участь у режимі відеоконференції.
  • Рада безпеки Білорусі схвалила новий план оборони країни й концепцію розвитку збройних сил до 2030 р.

Тренди

  • Міністерство економіки, торгівлі й сільського господарства планує введення єдиного мінімального податку на гектар землі для сільгоспвиробників. У такий спосіб міністерство прагне змусити "сірих" фермерів і агрохолдинги сплачувати податки. Чиновники планують направити ці кошти до місцевих бюджетів і підрахували, що надходження збільшаться на 13 млрд грн на рік.
  • Видання KyivPost опублікувало результати розслідування, які свідчать про масове платне залучення блогерів і політологів, а також розміщення матеріалів у ЗМІ ("джинси") адміністрацією колишнього президента Порошенка. Журналісти стверджують, що практично всі суми виплачувалися готівкою.


No comments:

Post a Comment