December 14, 2019

13.12.2019: Двох підозрюваних у вбивстві журналіста Шеремета заарештовано

Двох підозрюваних у вбивстві журналіста Шеремета заарештовано
Двох підозрюваних у вбивстві журналіста Шеремета заарештовано

  • Двох підозрюваних у вбивстві журналіста Шеремета заарештовано.
  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про зміни до Конституції у сфері децентралізації влади.
  • Нафтогаз підвищує в січні ціну на газ для населення майже на 30 %.

В Україні

  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про полегшення надання громадянства особам, які брали участь у війні на Донбасі в складі Збройних сил за контрактом, а також особами, які переслідують у РФ, за умови їхньої відмови від іноземного громадянства.
    Також внесено для негайного розгляду законопроєкт про внесення змін до Конституції про децентралізацію влади. У 2015 році саме під виглядом децентралізації колишній президент Порошенко намагався протягнути закріплення особливого статусу "окремих районів Донецької та Луганської областей". Наразі текст документа на сайті парламенту відсутній.
  • Суд відправив під арешт військовослужбовця Антоненка, якого поліція підозрює в організації вбивства журналіста Шеремета, а також лікаря Кузьменко, яку поліція назвала виконавицею злочину. Лікаря Дугарову, яку підозрюють у співучасті, попри те, що вона в момент вбивства перебувала на передовій, суд відправив під цілодобовий домашній арешт. Минулої ночі поліція провела обшук у квартирі волонтерів Акастьолових, яких також підозрює в співучасті. Мати журналіста заявила, що не впевнена в причетності затриманих у загибелі сина, і побоюється, що можуть постраждати невинні.
  • Міністерство оборони усунуло з посади на час проведення службового розслідування начальника управління військово-цивільного співробітництва полковника Ноздрачова, який заявив у четвер про готовність до реінтеграції українських військовослужбовців із російськими, а також з учасниками збройних формувань "республік".
  • Нафтогаз підвищив ціну на газ для населення на січень на 28,6 % до 5500 грн/1000 м³ без урахування ПДВ, витрат на транспортування й розподіл, попри падіння цін на європейських газових хабах. Чиновники виправдовують підвищення приведенням тарифу у відповідність до "гарантованої ціни", яку введено постановою Кабміну.
    Для промислових споживачів ціну на січень знижено на 6–6,1 % до 6600–7284 грн/1000 м³.
  • Міністерство інфраструктури скасує знижений тариф на аеронавігаційне обслуговування міжнародного аеропорту Бориспіль через рішення Антимонопольного комітету.
  • Міністерство соціальної політики оголосило про плани перегляду порядку надання пільг у грошовій формі, надавши одержувачам право змінювати форму отримання субсидій у будь-який час.
  • Президент компанії "Мотор Січ" Богуслаєв підтвердив продаж контрольного пакета акцій підприємства китайському інвестору. Генеральний конструктор підприємства стверджує, що розробки компанії залишатимуться його інтелектуальною власністю в не будуть продані разом з акціями.
  • Міністерство фінансів сподівається до 2024 р відмовитися від випуску валютних ОВДП.
  • Нацбанк оголосив про збільшення щоденних обсягів покупки валюти на міжбанку з $30 до $50 млн, що робить його основним гравцем на ринку. У п’ятницю регулятор скупив практично всі надлишки, що стримало зростання курсу гривні: 23,50 ₴/$ (-0,07 грн), 26,27 ₴/€ (+0,01 грн), 3,76 ₴/10 руб (+0,03 грн).

Київ

  • Київміськбуд офіційно оголосив про готовність добудувати об’єкти корпорації "Укрбуд".

Війна

  • На Донбасі окупанти знову обстріляли українські війська з мінометів: у Миронівському – у районі Світлодарська й у Кримському – в околицях траси Р-66 в Луганській обл. Перестрілки сталися в Павлополі на приморській ділянці фронту, у Березовому – поруч із КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, у Мар’їнці та Красногорівці в околицях Донецька, у Кам’янці неподалік від Авдіївки, у Новолуганському й Луганському на Світлодарському водосховищі. За офіційним зведенням, унаслідок обстрілу отримав бойову травму український військовослужбовець.
    Штаб операції об’єднаних сил заявив, що Росія систематично ігнорує зобов’язання, взяті під час саміту "нормандської четвірки" в Парижі. 18 грудня Мінську тристороння контактна група планує погодити списки для обміну полоненими, дату припинення вогню на Донбасі, а також ще три ділянки розведення військ.

Україна та світ

  • Апеляційний суд Англії відклав до початку 2020 р оприлюднення рішення за позовом Росії про стягнення з України "боргу Януковича" та відсотків за ним. Загальна сума боргу з відсотками, за підрахунками російського мінфіну, становить приблизно $4,5 млрд.
  • У Відні відбувся черговий етап переговорів щодо газу між російським Газпромом та українськими компаніями – Нафтогазом і Оператором газотранспортної системи, який знову завершився без результатів, попри "максимально конструктивну позицію української сторони".
    У Кишиневі підписано меморандум про взаєморозуміння у сфері безпеки постачання газу між міністерствами енергетики Молдови та України, яким передбачено дії в разі припинення транзиту російського газу на початку 2020 р.
  • Прес-секретар російського президента Пєсков підкреслив, що Москва вважає питання Криму повністю закритим, і порадив президенту Зеленському, замість того, щоби тиснути руку Путіну, виконувати мінські домовленості.
  • Нижня палата Конгресу США затвердила обвинувачення в справі про імпічмент президента Трампа. Його особистий адвокат Джуліані оголосив, що під час поїздки до України зібрав "багато корисної інформації" для виправдання Трампа через інтерв’ю з колишніми генпрокурорами Луценко й Шокіним, а також колишнім військовим прокурором Куликом. Віцепрем’єр-міністр Кулеба повідомив про підготовку офіційного візиту президента Зеленського до Вашингтону.
  • Євросоюз у звіті про виконання Україною угоди про асоціацію констатував прогрес в імплементації реформ і вказав, що влада має працювати над поліпшенням ділового та інвестиційного клімату, посиленням боротьби з корупцією, а також реформувати енергетику.
  • Швейцарія подовжила на рік заморожування активів колишнього президента Януковича та осіб із його оточення на суму приблизно 70 млн швейцарських франків.

Тренди

  • Міністр економіки, торгівлі та сільського господарства Милованов повідомив, що його підлеглі спробують проаналізувати й пояснити причину зростання цін, зокрема, на імпортні товари, за зміцнення курсу гривні. Міністерство припускає зростання цін на товари на початку наступного року через можливе послаблення гривні.
  • Президент Зеленський стверджує, що "перше інтерв’ю російським ЗМІ", яке збирається показати канал "Росія 24", було відповіддю на питання журналістів, коли він повертався до готелю після саміту.
  • Укрзалізниця планує прив’язати вартість квитків до дати покупки, підвищуючи її до моменту відправлення поїзда, аналогічно тому, як це роблять авіаперевізники.


No comments:

Post a Comment