November 30, 2019

29.11.2019: "ДНР" оголосила про "встановлення державного кордону" з Україною

"ДНР" оголосила про "встановлення державного кордону" з Україною
"ДНР" оголосила про "встановлення державного кордону" з Україною

  • "ДНР" оголосила про "встановлення державного кордону" з Україною.
  • Справа про знищення "бойовиками" авіалайнера MH17 передано до суду Гааги.
  • "Батька контрабанди" Альперіна заарештовано з правом внесення застави в 70 млн грн.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закони про поділ (анбандлінг) "Нафтогазу". Також підписано закон про зміну системи військових звань молодшого командного складу та перейменування полків у бригади.
    Зеленський пообіцяв, що вже цього вівторку Верховна Рада розгляне законопроєкт про зміну функцій Держбюро розслідувань, який дозволить йому відновити слідчі дії щодо злочинів на Майдані у 2013–2014 рр.
    Президент підписав указ про відсторонення заст. секретаря РНБО Кривоноса з посади голови Міжвідомчої комісії з питань військово-технічного співробітництва та від участі в робочій групі зі зміцнення обороноздатності країни.
  • Глава "Радіо Свобода" Флай на зустрічі з президентом Зеленським заявив про важливість незалежних ЗМІ для побудови працездатної демократії й наголосив на неприпустимості тиску влади на журналістів.
  • Вищий антикорупційний суд заарештував на 60 діб із правом внесення застави в 70 млн грн одеського бізнесмена Альперина, якого президент Зеленський назвав "батьком контрабанди”.
  • Колишній депутат Онищенко планує в грудні повернутися до України, щоби спростувати висунуті проти нього звинувачення у відмиванні грошей і шахрайстві.
  • Міністр економіки Милованов повідомив про рекордний урожай зернових у 2019 р – з 15 млн гектарів зібрано 74,3 млн т., що більш, ніж на 4 млн т. більше, ніж минулого року.
  • Суд залишив під вартою колишнього депутата Пашинського, якого звинувачують у незаконному застосуванні зброї, що спричинило тяжкі тілесні ушкодження його кривдника.
  • Аналітики банку JP Morgan Chase погіршили прогноз зростання ВВП України у 2019 році з 4,3 % до 4 %, залишивши прогноз на 2020 року на рівні 3,8 %.
  • За даними Держстату, прямі іноземні інвестиції в Україну з початку року склали $1,81 млрд. Найбільші "інвестори" України – Кіпр, Нідерланди й Великобританія – офшорні юрисдикції.
  • Після вихідного дня в США в останній день місяця ринок помітно пожвавився. Учасники зовнішньоекономічної діяльності закривали місячні платежі за контрактами, тому пропозиція валюти було досить великою, що дозволило Нацбанку купити, за оцінкою учасників торгів, від $30 до $40 млн. Гривня входить в останній місяць року з котируваннями 23,97 ₴/$ (-0,06 грн), 26,32 ₴/€ (-0,12 грн), 3,74 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів і кулеметів у Водяному, на схід від Маріуполя. Перестрілки сталися на ділянці фронту в районі Докучаєвська – у Старогнатівці й Новотроїцькому, а також у Луганському на Світлодарському водосховищі й у Кримському – у районі траси Р-66 в Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу загинув ще один український військовослужбовець.
    Російські ЗМІ повідомили про рішення "Народної ради ДНР" про встановлення "державного кордону з Україною" в межах Донецької області станом на 2014 г. Території області за "лінією розмежування" названі "тимчасово підконтрольними Україні". Росія збільшує фінансування "силових структур" "республік" – "поліція ДНР" отримала новий автопарк.
    На думку низки експертів, РФ підвищує градус протистояння перед самітом "нормандської четвірки", примушуючи українську владу до прямих переговорів із "республіками".
  • З 1 грудня контрольні пункти в’їзду-виїзду на окуповану територію буде переведено на зимовий режим роботи – переходи будуть відкриті з 8:00 до 17:00.

Україна та світ

  • Нафтогаз звернувся до суду Риги з вимогою арешту активів Газпрому для погашення боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу. Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко повідомив, що на переговорах у Відні обговорювалася можливість виплати боргу Газпрому газом. Міністр енергетики Оржель заявив, що Росія запропонувала підписати транзитний контракт у рамках великого "пакетної угоди", що передбачає, у тому числі, пряме постачання газу. Вітренко вважає варіант припинення транзиту російського газу через Україну з 1 січня "базовим сценарієм", оскільки, за його словами, Росія добре до нього підготувалася – закачала до європейських підземних сховищ обсяги газу, достатні для проходження піку зимового споживання.
    Прес-секретар російського президента Пєсков не відкидає обговорення газового питання "на полях" саміту в Парижі, якщо до цього моменту не вдасться розв’язати всі питання на робочому рівні.
  • Президент Франції Макрон заявив на зустрічі з генеральним секретарем НАТО Столтенбергом, що вважає головною небезпекою для Альянсу "тероризм", а не Росію та Китай, і закликав до відновлення діалогу з РФ. США мають намір зменшити фінансування НАТО, натомість розширити програми для України і Грузії, що, на думку більшості експертів, послабить колективну безпеку ЄС, зокрема, країн Балтії. Столтенберг повідомив про зростання асигнувань на оборону європейськими країнами у 2020 р на $130 млрд.
    Глава Меджлісу Чубаров вважає, що в разі, якщо президент Зеленський на саміті "нормандської четвірки" не зажадає від Путіна повернути Крим, російський президент може сприйняти це, як згоду на анексію.
  • Частину матеріалів справи про знищення авіалайнера MH17 "бойовиками ДНР", передано до окружного суду Гааги. Обвинуваченими названі "міністр оборони ДНР" Гиркин (Стрєлков), військовослужбовці РФ генерал-майор Дубинський ("Хмурий") та полковник Пулатов ("Гюрза"), а також громадянин України Харченко ("Крот").
  • Влада Хорватії ухвалила рішення про фінансування й лікування учасників бойових дій на Донбасі

Тренди

  • Міністр Кабміну Дубілет пообіцяв протягом кількох місяців перевести квитанції про оплату держпослуг в електронну форму, щоби позбавити громадян від пред’явлення чиновникам.
  • Міністр юстиції Малюська повідомив про підготовку законопроєкту, яким нотаріусам буде дозволені реєстрація та розірвання шлюбу. Крім того, заплановано введення електронного нотаріату, повне переведення документообігу в електронну форму й нотаріальне завірення веб-сторінок.

No comments:

Post a Comment