November 28, 2019

27.11.2019: Кабмін встановив "страхову ціну" газу для населення в розмірі 8000 грн/1000 м³

Кабмін встановив "страхову ціну" газу для населення в розмірі 8000 грн/1000 м³
Кабмін встановив "страхову ціну" газу для населення в розмірі 8000 грн/1000 м³

  • Кабмін встановив "страхову ціну" газу для населення в розмірі 8000 грн/1000 м³.
  • Нафтогаз виграв апеляцію в Газпрому у шведському суді.
  • Нацбанк звинуватив Коломойського в тиску.
  • ВАКС відпустив Садового під заставу в 1,5 млн грн.

В Україні

  • Парламентський комітет із питань правоохоронної діяльності підтримав поправку до закону про Держбюро розслідувань, прийняття якої вимагає адвокат родичів "Небесної сотні" Закревська.
    Комітет із питань аграрної політики пропонує включити до законопроєкту про продаж землі до другого читання положення про виключно безготівкову форму угоди.
  • Вищий антикорупційний суд прийняв рішення про звільнення під заставу в 1,5 млн грн мера Львова Садового, якого звинувачують у зловживанні владою під час передачі в оренду земельної ділянки, що не належить місту.
  • Кабмін призначив уповноваженою зі захисту державної мови доцента Миколаївського університету Монахову.
    Звільнено президента "Енергоатому" Недашковського, який обіймав цю посаду із невеликими перервами з 2005 р. Громадська організація "Українське ядерне товариство" звернулася до президента Зеленського із закликом втрутитися в ситуацію й повернути Недашковського на посаду.
    Підтримано ініціативу Міністерства соцполітики про запровадження електронних трудових книжок.
    Прем'єр-міністр Гончарук заявив, що тарифи на газ для населення до кінця опалювального сезону не виростуть. "Страхова" ціна газу для населення в цьому сезоні встановлено ​​в розмірі 8000 грн/1000 м³.
    Уряд виділив по 100 млн грн на підтримку покупки житла учасниками бойових дій і внутрішньо переміщеними особами. Вони зможуть узяти довгострокові кредити на покупку житла під 3% річних на 20 років за умови мінімального внеску 6% від вартості.
  • Головний сервісний центр МВС повідомив про введення системи обміну й відновлення водійських посвідчень через електронний кабінет водія.
  • Держбюро розслідувань повідомило про підозру засновнику компанію – виробнику бронежилетів, які не відповідають умовам безпеки. Бюро розслідує постачання Міністерству оборони 11 тис. бракованих бронежилетів і вже оголосило підозру 5 чиновникам.
  • НАБУ затримало відомого одеського бізнесмена Альперина, якого ЗМІ називають одним із "хрещених батьків контрабанди".
  • Колишнього главу Адміністрації президента Порошенка – Райніна – обрано головою харківської обласної організації партії "Опозиційна платформа – За життя". У відповідь партія Порошенка "Європейська солідарність" назвала Райніна "ситуативним попутником" і "людиною у футлярі".
  • Генпрокурор Рябошапка звільнив через непроходження атестації прокурора Кулика, який керував слідством у справі про зловживання в компанії "Burisma", яка фігурує в "Украінгейті" – розслідуванні діяльності президента Трампа нижньою палатою Конгресу США.
  • Мінфін передав Кабміну 100% акцій Приватбанку. У такий спосіб чиновники намагаються вивести банк з-під можливого рішення суду, яким його може бути повернено попередньому власнику – олігархові Коломойському. Чиновники НБУ заявили про його тиск на банк через спекуляції й наклепи у ЗМІ, виступів депутата Дубинського і проплачених мітингів. Вони стверджують, що під будівлею Нацбанку мітинги організовувано саме Коломойським.
  • Нацбанк дозволив роботу в Україні міжнародній платіжній системі Transfast.
  • Заступник голови правління НБУ Чурій оцінює загальну суму переказів трудових мігрантів в Україну у 2019 в $11 млрд.
  • Глава НБУ Смолій очікує наступного тижня повідомлення від МВФ про продовження переговорів щодо нової програми кредитування.
  • Глава парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцев наполягає на більш швидкому зниженні облікової ставки Нацбанком, що дозволить здешевити вартість кредитів і запустити економіку.
  • Через вихідний день у США в четвер торги йшли дуже активно. Попит на долар істотно виріс, активно скуповував валюту й Нацбанк, проте і пропозиція була великою, тому курс практично не змінився: 23,98 ₴/$ (+0,02 грн), 26,40 ₴/€ (-0,02 грн), 3,75 ₴/10 руб.

Київ

  • Господарський суд Києва зобов'язав забудовника знести 4 верхні поверхи будівлі на вулиці Нижній Вал, яку кияни називають "монстром на Подолі".

Війна

  • На Донбасі ні на день не припиняються бойові дії. Окупанти обстріляли українські війська з гранатометів і стрілецької зброї на приморській ділянці фронту – у Водяному, у районі Докучаєвська – у Березовому і Старогнатівці, на околицях Донецька – у Мар'їнці та Красногорівці, в околицях Горлівки – у Південному (Чигирях) й у Шумах, у Новолуганському на Світлодарському водосховищі, а також у Попасній – у Луганській області. Унаслідок обстрілу отримали поранення й бойові травми 3 українських військових.
  • Росія відправила на Донбас черговий "гуманітарний конвой". За твердженням чиновників російського МНС, загальна вага "допомоги" складе 580 т. Це вже другий "конвой" за місяць – попередній прибув на окуповану територію 21 листопада.
  • Українська делегація на переговорах у Мінську заявила про виконання домовленостей лідерів "нормандської четвірки", досягнутих у жовтні 2016 року – війська в Петровському, Золотому, Станиці Луганській розведено, міст через Сіверський Донець відремонтовано, питання про оплату постачання води на окуповану територію Луганської області вирішено. Проте окупаційні війська не дозволяють безперешкодного переміщення патрулів ОБСЄ, перехід у Золотому не працює, не вирішено й питання про обмін полоненими.
    Спецпредставник ОБСЄ Сайдік сподівається що обмін полоненими відбудеться вже найближчим часом.
  • Уряд України запровадив санкції щодо російських юридичних та фізичних осіб, що беруть участь у діяльності на території окупованого Криму – постачають обладнання й матеріали для російської армії, здійснюють мовлення на півострові і проводять пошукові роботи на об'єктах культурної спадщини.

Україна та світ

  • Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко заявив про виграш справи за апеляційною скаргою, поданою Газпромом на перше рішення Стокгольмського арбітражу – про постачання газу. Слухання у шведському апеляційному суді за іншими скаргами Газпрому відбудуться в лютому й жовтні 2020 р. Вітренко звинуватив в економічному придушенні України владу Німеччини, яка допомагає Росії в будівництві газогону "Північний потік-2".
    Він також заявив, що в січні 2020 року компанія не збирається перекривати транзит російського газу через Україну, навіть у разі непідписання договору й буде закачувати його до підземних сховищ.
    Прес-секретар російського президента Пєсков стверджує, що переговори з Україною щодо контракту на транзит газу перебувають у стані цейтноту, проте про конкретні деталі говорити зарано. Він ще раз підкреслив, що нова українська компанія з управління газотранспортною системою має пройти сертифікацію й зарезервувати обсяги прокачування в Газпрому. Наступний раунд консультацій має відбутися 29 листопада.
    Прем'єр-міністр Гончарук стверджує, що переговори з Газпромом про пряме постачання газу не ведуться, обговорюється лише договір про транзит газу до ЄС.
  • За словами помічника російського президента Ушакова, особиста зустріч президентів Путіна й Зеленського в Парижі на полях переговорів у "нормандському форматі", скоріше за все, відбудеться, а її програма наразі погоджується.
    Президент Литви Науседа під час офіційного візиту президента Зеленського до країни, закликав його не йти на поступки на переговорах у Парижі. Зеленський заявив про готовність до зустрічі з Путіним. Він підкреслив, що міжнародні санкції проти РФ мають діяти до повної деокупації всіх територій України та звільнення всіх українських політв'язнів.
  • Міністр закордонних справ Пристайко розкритикував компанію Apple за позначення на її картах Криму, як частини РФ.


No comments:

Post a Comment