November 27, 2019

26.11.2019: Україна – знову у хвості рейтингу процвітання

Україна – знову у хвості рейтингу процвітання
Україна – знову у хвості рейтингу процвітання

  • Україна – знову у хвості рейтингу процвітання.
  • Нацбанк оголосив про введення в обіг нових купюр у 50 і 200 грн і монет 5 і 10 грн.
  • МВФ виступає проти податкової амністії та введення податку на виведений капітал.

В Україні

  • Конституційний суд відкрив провадження про можливе дострокове припинення повноважень народного депутата за зверненням Верховної Ради, яка планує внести зміни до Конституції, і відразу ж направив його на розгляд Венеціанської комісії.
  • Держбюро розслідувань направило до Генпрокуратури на затвердження проєкт повідомлення про підозру депутатові Федині, яка нібито загрожувала вбивством президенту Зеленському в прямому ефірі в соцмережі Фейсбук.
    Глава Бюро Труба заявив, що слідство в справах Майдану не проводиться, оскільки Генпрокуратура ще не передала матеріали кримінальних проваджень. Він спростував заяву про те, що слідство зупинено через неприйняття Верховною Радою поправки до закону про ДБР, яка дозволила би слідчим Генпрокуратури перейти до Бюро без конкурсу. Під Верховною Радою відбулася акція родичів "Небесної сотні", на якій їхній адвокат Закревська повідомила, що розслідування справ про злочини на Майдані може бути відновлено не раніше середини січня.
    Печерський суд надав доступ до паспортних даних колишнього президента Порошенка в рамках розслідування справи про можливе незаконне перетинання ним кордону під час відпочинку на Мальдівах у 2018 р.
    Головна військова прокуратура передала до СБУ справу про поразку українських військ під Іловайськ у 2014 р. Загальний обсяг справи – 1150 томів, майже половина з яких має гриф "Таємно".
  • Нафтогаз не має наміру підвищувати ціну на газ для промисловості в грудні. На даний момент вона становить 7033 грн/1000 м³ з ПДВ на умовах передоплати, і 7755 грн/1000 м³ для всіх інших споживачів.
    Міністр енергетики Оржель заявив, що ціна на газ для населення, що поставляється Нафтогазом за спецзобов’язаннями (ПСО), буде в поточному опалювальному сезоні на 7 % нижче, ніж у попередньому. За його словами, у разі укладення контракту на пряме постачання російського газу, знижки Газпрому буде "вилучено та направлено на реалізацію соціально важливих заходів", зокрема, на субсидії.
  • Кабмін вважає, що затримки з виплатою зарплат лікарям і вчителям сталися через неефективне використання субвенцій місцевою владою. Після звернення президента чиновники оголосили про перерозподіл майже 500 млн грн на виплату зарплат.
  • Тижневик "Дзеркало тижня" оголосив про закриття друкованої версії, що виходила з 1994 р. Із січня всі матеріали публікуватимуться тільки на сайті.
  • За даним Держказначейства, бюджет 10 місяців поточного року зведено з дефіцитом у 30,3 млрд грн. Проти кінця вересня дефіцит збільшився на 9,6 млрд грн.
  • Місія МВФ опублікувала рекомендації українській владі. Експерти Фонду вважають недоцільним введення нульової ставки податку в разі амністії й репатріації капіталів, а також заміну податку на прибуток податком на виведений капітал.
  • В оновленому спільному рейтингу простоти сплати податків компанії PricewaterhouseCoopers (PwC) та Світового банку Україна втратила за рік 11 позицій та посіла 65 місце зі 190 держав і юрисдикцій. Українська влада практично нічого не зробила для автоматизації процесу адміністрування податків, водночас як інші країни активно спрощують податкові розрахунки. До того ж, укладачі рейтингу зазначили збільшення фіскального навантаження на бізнес в Україні.
  • Нацбанк вводить в обіг нові купюри й монети. 20 грудня в обіг буде введено монету 5 грн і нову купюру 50 грн. 25 лютого 2020 р буде випущено нову купюру 200 грн, а в середині 2020 р – монету номіналом 10 грн. Водночас з обігу практично зникли дрібні монети 25 та 50 коп. Населення вважає введення металевих монет великих номіналів свідоцтвом девальвації національної валюти.
  • Курс долара опустився нижче психологічної позначки – 24 грн. Гривня продовжує зміцнюватися через продаж валюти нерезидентами, які вкладають кошти у високоприбуткові гривневі держоблігації. Мінфін у вівторок розмістив ОВДП на загальну суму 2,39 млрд грн, практично всі вони – із терміном погашення 4 роки. Попит більш, ніж у 3 рази перевищив пропозицію. Це дозволило знизити прибутковість до 12,4 % річних, що набагато нижче, ніж була на попередньому аукціоні. Курс зафіксовано на позначці 23,98 ₴/$ (-0,07 грн), 26,43 ₴/€ (-0,05 грн), 3,75 ₴/10 руб (-0,02 грн). За оцінкою учасників торгів, Нацбанк купив в анонімному режимі від $35 до $60 млн.
  • Сума державного та гарантованого державою боргу у валюті в жовтні в порівнянні з вереснем зменшилася на 1,35 % до $81,83 млрд. Водночас сума боргу в еквіваленті в національній валюті збільшилася на 2,37 % до 2,045 трлн грн на тлі зміцнення гривні на 3 %. З початку року державний та гарантований державою борг у валюті зменшився на $2,5 млрд, а в гривні виріс на 88,9 млрд (на $ 3,7 млрд). Витрати з погашення та обслуговування держборгу в жовтні в гривневому еквіваленті склали 28,3 млрд ($1,18 млрд).
  • Прес-центр НБУ повідомив, що через зміцнення гривні регулятор за 9 місяців поточного року отримав збитки 12,3 млрд грн, які буде компенсовано переоцінкою фінансових резервів. Станом на кінець третього кварталу прибуток, який він має перерахувати до бюджету, становить майже 30 млрд грн, а за підсумками року прибуток заплановано в розмірі 40,7 млрд грн.

Війна

  • На Донбасі українські війська було обстріляно з мінометів, гранатометів і стрілецької зброї в Луганському – на березі Світлодарського водосховища, а також у районі траси Р-66 в Луганській області – у Новотошківському і Кримському. У Новотошківському окупанти атакували за підтримки бойових машин піхоти. Перестрілки сталися в Широкиному на приморській ділянці фронту, у Березовому і Старогнатівці в районі Докучаєвська, а також у Троїцькому на Світлодарському виступі. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія закінчила добу без втрат.
  • За твердженням глави парламенту Разумкова, Верховна Рада розробить новий закон про особливий статус "окремих районів Донецької та Луганської областей" за результатами зустрічі глав держав у "нормандському форматі".
  • У Верховній Раді депутатами від "Слуги народу" зареєстровано законопроєкт про виплату пенсій жителям, що мешкають на окупованій території Донбасу.

Україна та світ

  • Європарламент підтримав поступове збільшення у 2,5 раза квот безмитного постачання української курятини на ринок ЄС, загальний обсяг яких до 2021 р сягне 70 тис. т.
  • За інформацією видання Bloomberg, юристи, що представляють Приватбанк, зверталися за сприянням у цивільному процесі проти колишнього власника – олігарха Коломойського до особистого адвоката президента Трампа – Джуліані, але не дійшли згоди на переговорах.
    Під час розслідування діяльності президента, комітет нижньої палати Конгресу США з’ясував, що рішення про заморожування військової допомоги Україні було прийнято Трампом 25 липня, відразу ж після розмови із Зеленським. Трамп знову написав у соцмережі Твіттер, що його радник із нацбезпеки Болтон знав про це, оскільки Україна "вважається корумпованою країною". Держсекретар Помпео вважає за необхідне розслідувати втручання у вибори в США інших країн, України тощо. Зеленський заявив, що Україна не втручається у вибори й у геополітику США, а переймається власними проблемами.
  • Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко заявив, що за умови неукладення договору з Газпромом і подовженням транзиту, газ закачуватиметься до українських підземних сховищ на зберігання, як "газ невизначеного власника" до його документального оформлення.
    На брифінгу після переговорів із президентом Естонії Кальюлайд президент Зеленський заявив про необхідність підписання нового довготермінового договору про транзит, що, за його словами, є пріоритетом енергетичної безпеки Європи.
    Президент РФ Путін обговорив із прем’єр-міністром Медведєвим та главою Газпрому Міллером ситуацію з укладенням договору з Україною про постачання і транзит газу після телефонних переговорів із президентом Зеленським. Міллер заявив, що новий український оператор ГТС ще не пройшов сертифікацію, а для бронювання потужностей прокачування газу йому знадобиться певний час.
    Заступник глави МЗС Зеркаль вважає, що санкції США можуть зірвати введення в експлуатацію газогону "Північний потік-2", і такі санкції могли б стати додатковим аргументом України на газових переговорах із РФ.
  • Україна, Швеція, Литва й Естонія закликали РФ забезпечити свободу судноплавства в Азовському морі, а також узяти на себе відповідальність за реалізацію мінських домовленостей.
    Президент Зеленський заявив про намір України приєднатися до "Ініціативи трьох морів", що об’єднує держави Центральної та Східної Європи.Он підкреслив, що Коломойський не є президентом України, а геополітичний вектор країни на зближення з Європою визначає народ, а не олігархи. Зеленський повідомив, що в телефонній розмові з Путіним тема зустрічі в "нормандському форматі" не обговорювалася.
  • Українському режисерові Сенцову в Європарламенті вручено правозахисну премію імені Сахарова, лауреатом якої він став у 2018 р. Сенцов на врученні заявив, що європарламентарі мають пам’ятати про 13 тисяч осіб, які загинули на Донбасі, якщо плануватимуть відновлення відносин із країною-агресором – Росією.

Тренди

  • Аналітичний центр Legatum Institute поставив Україну на 96 місце зі 167 країн у щорічному рейтингу процвітання. У 2018 році Україна була на 99 місці. Країна пасе задніх в кінці рейтингу за показниками безпеки та соціального капіталу, за освітою – на 37 місці.
    Міністерство економіки планує наступного року сконцентрувати зусилля на поліпшенні позицій у рейтингу Doing business, для чого спробує спростити приєднання до електромереж, реєстрацію бізнесу і власності, а також поліпшити захист міноритарних акціонерів. У цьогорічному рейтингу Україна зайняла 64 місце, піднявшись на 7 позицій.
    Європейська бізнес-асоціація погіршила оцінку податкової системи України з 2,98 до 2,90 балів за 5-бальною шкалою в порівнянні з початком нинішнього року. Експерти ЄБА зазначають посилення невдоволення податковим законодавством і якістю податкового сервісу, а кількість бізнесменів, які зазнали фінансовому тиску, практично не змінилася.
  • За повідомленням видання "Українська правда", Офіс президента щотижня збирає наради з представниками Кабміну, Верховної Ради за участі прес-секретаря президента Мендель, де приймаються рішення про спільні інформаційні меседжі, а також про засоби й канали їхнього просування. Водночас, для депутатів пишуться темники у вигляді вичавки з законів, для підготовки значущих для влади голосувань. Влада створила пул із 35 "балакучих голів", які озвучують політику партії й уряду, аналогічно тому, як було під час правління колишнього президента Януковича й Партії регіонів.
    Підтвердженням цієї версії є останні публічні заяви голови Верховної Ради Разумкова й керівника парламентської фракції "Слуги народу" Арахамії, які прагнуть згладити наслідки скандалів навколо депутатів від партії. Разумков, зокрема, заявив про намір відновити кредит довіри громадян до владної партії та парламенту після низки гучних скандалів. Виключена з фракції депутат Скороход заявила, що найближчим часом "Слугу народу" залишать ще 11 депутатів.
  • Посол ЄС Маасікас заявив, що Євросоюз не вимагає від України відкриття ринку землі для іноземців, оскільки в країнах-членах Союзу немає спільних правил купівлі й оренди землі. За його словами, саме з цієї причини в Угоді про асоціацію немає згадки про земельну реформу.



No comments:

Post a Comment