November 26, 2019

25.11.2019: Азербайджанський оператор Bakcell купив Vodafone у МТС

Азербайджанський оператор Bakcell купив Vodafone у МТС
Азербайджанський оператор Bakcell купив Vodafone у МТС
  • Азербайджанський оператор Bakcell купив Vodafone у МТС.
  • Більшість населення проти відкриття ринку землі.
  • Зеленський підписав закон про криміналізацію незаконного збагачення.
  • Рейтинги Зеленського і "Слуги народу" неухильно падають.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про криміналізацію незаконного збагачення, який був однією з вимог міжнародних кредиторів для подовження співпраці з Україною.
    Також підписано закон, що посилює відповідальність за виготовлення та збут підроблених лікарських засобів.
  • Глава комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Монастирський стверджує, що поправку до закону про Держбюро розслідувань не було прийнята попереднього сесійного тижня, оскільки нібито могли виникнути питання до її законності через порушення регламенту. Адвокат родичів "Небесної сотні" Закревська проводить голодування з вимогою прийняття поправки, яка забезпечить продовження розслідування кримінальних справ про злочини на Майдані взимку 2013–2014 рр.
  • Партія "Слуга народу" виключила депутата Іванісова з парламентської фракції за приховування відомостей про участь у груповому зґвалтуванні неповнолітньої.
  • Глава Національної служби здоров’я Петренко має намір піти у відставку через різне бачення медичної реформи із новим керівництвом Міністерства охорони здоров’я.
  • Міністр економіки Милованов оголосив про звільнення 15 топ-чиновників міністерства, призначених у попередні роки.
  • Компанія олігарха Ахметова "ДТЕК Західенерго" оголосила про вимушений простій Бурштинської ТЕС через початок імпорту російської електроенергії. "Західенерго" є монопольним експортером української електроенергії до Європи.
  • Олігарх Григоришин втрачає контроль над "Вінницяобленерго". За повідомленнями ЗМІ, право власності може перейти за борги до компанії колишнього президента Порошенка.
  • Азербайджанська компанія Bakcell оголосила про купівлю українського підрозділу російського мобільного оператора МТС, що працює під брендом Vodafone. Інформація про бенефіціарів Bakcell у відкритих джерелах відсутня. Угода проводиться за межами української юрисдикції, тому податків до бюджету Україна від операції не отримає.
  • Виплати відшкодування ПДВ ще не почалися, тому в експортерів не вистачає гривні на операційні витрати. Нерезиденти продають валюту перед черговим аукціоном Мінфіну у вівторок, що також збільшило дефіцит гривні на ринку і призвело до її зміцнення: 24,05 ₴/$ (-0,11 грн), 26,75 ₴/€ (-0,24 грн), 3,77 ₴/10 руб (-0,02 грн). На думку учасників торгів, НБУ купив в анонімному режимі від $40 до $70 млн. За повідомленням прес-служби регулятора, чиста купівля валюти минулого тижня склала $120 млн.

Київ

  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг затвердила тарифи Київської міської адміністрації на воду. Вартість води зросте на 9,4 % до 9,86 грн/м³, тариф на водовідведення знизиться на 6 % – до 7,49 грн/м³.
  • Інвестори одного з найбільших забудовників "Укрбуд" звернулися до президента Зеленського з проханням втрутитися в ситуацію через заморожування будівництва житла й нездатність компанії виконати свої зобов’язання.

Війна

  • Українські війська було обстріляні з мінометів, гранатометів і стрілецької зброї в Луганському на Світлодарському водосховищі й у Кримському в районі траси Р-66 в Луганській області. Перестрілки сталися в Старогнатівці на південь від Докучаєвська, у Мар’їнці на околиці Донецька, у Зайцевому в районі Горлівки, у Троїцькому й у Новолуганському на Світлодарському виступі. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед військовослужбовців минулої доби не було. У Мар’їнці кульове поранення отримала місцева мешканка.
  • Начальник Генштабу Хомчак не вважає відкриту військову агресію Росії головною загрозою для країни, хоча й не виключає такого варіанту повністю.

Україна та світ

  • Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко заявив, що компанія готова розглянути можливість закриття боргу Газпромом газом замість виплати в грошовій формі. За рішенням Стокгольмського арбітражу, сума боргу російського монополіста з відсотками наразі становить близько $3 млрд. Нафтогаз відкинув пропозицію Газпрому щодо подовження чинного контракту на транзит газу тільки на наступний рік і наполягає на укладенні довгострокового договору з новим оператором української ГТС за нормами європейської газової директиви. Міністр енергетики Оржель стверджує, що в разі підписання контракту на транзит, ціна газу буде однією з найнижчих в історії України. Він також заявив про намір уряду ініціювати закон про введення з 1 січня 2020 року "страхової ціни" на газ для населення.
  • Президент Зеленський вважає, що українська делегація практичних готова до переговорів у "нормандському форматі", але "ще потрібна додаткова робота". Він стверджує, що "чим швидше сторони домовляться про припинення вогню, тим менше постраждає наших людей".
    З ініціативи Зеленського відбулася телефонна розмова з президентом РФ Путіним, темами якої, за твердженням Офісу президента, були повернення обладнання та озброєння українських катерів, переданих Росією, а також газові переговори в тристоронньому форматі.

Тренди

  • Згідно з результатами соцопитування Фонду "Демократичні ініціативи" проведеного на замовлення представництва ЄС в Україні, 39 % респондентів вважають, що події в країні розвиваються в неправильному напрямі, 36 % – у правильному і 25 % – не змогли відповісти. За даними соціологів, 74 % опитаних вважають що першочерговими пріоритетами президента Зеленського мають бути припинення вогню на Донбасі, 51 % – зростання життєвих стандартів, 37 % – зниження тарифів, 35 % – покарання чиновників за скоєні корупційні злочини, 28 % – зменшення впливу олігархів на економіку, 21 % – підвищення якості медицини, 13 % – повернення Криму.
    Проти відкриття ринку землі виступають 58 % опитаних, за – 24 %. Проти приватизації великих держпідприємств висловилися 55 %, за – 22 %. 49 % респондентів – проти легалізації грального бізнесу, за – 38 %. Роботу Верховної Ради негативно оцінюють 47 %, позитивно – 34 %. 41 % респондентів негативно ставляться до того, що більшість депутатів ніколи не займалося політикою.
  • Президент Зеленський опублікував відеоролик, у якому пообіцяв, що всі українці стануть власниками землі після скасування мораторію на її продаж, норму щодо концентрації землі в одних руках буде знижено, а питання про можливість її покупки іноземцями буде винесено на референдум. Крім того, він оголосив, що найближчим часом буде прийнятий пакет законів про народовладдя.
    Зеленський похвалився, що бюджет нинішнього року було прийнято без компромісів з іншими політичними силами та без торгівлі посадами.
  • За повідомленнями ЗМІ, уряд Канади готовий зняти санкції з колишнього заст. глави Адміністрації президента Портнова, якщо Генпрокуратура не доведе їхню необхідність.

No comments:

Post a Comment