November 23, 2019

22.11.2019: Коломойський оголосив, що поверне Приватбанк найближчим часом

Коломойський оголосив, що поверне Приватбанк найближчим часом
Коломойський оголосив, що поверне Приватбанк найближчим часом

  • Коломойський оголосив, що поверне Приватбанк найближчим часом.
  • Міжнародний суд ООН у Гаазі розпочав розгляд позову України до РФ.
  • Обсяги промвиробництва в Україні продовжують падіння 5 місяць поспіль.

В Україні

  • За даними Держстату, промислове виробництво в країні скорочується 5 місяць поспіль. У жовтні 2019 року обсяги скоротилися на 5 % в порівнянні з жовтнем минулого року. З початку року зафіксовано падіння промвиробництва на 0,6 %.
  • НАБУ оголосило в національний розшук колишнього власника VAB-банку олігарха Бахматюка. Він перебуває за кордоном, спілкується зі слідством через адвокатів та в режимі відеоконференції і стверджує, що підозру йому вручено не було.
  • Генпрокуратура повідомила про передачу до інших силових структур 114 кримінальних проваджень у справах про репресії і вбивства на Майдані і стверджує, що слідство не зупиниться, попри неприйняття Верховною Радою поправок до закону про Державне бюро розслідувань.
  • Під Одесою під час шторму на мілину викинуло танкер "Делфі" під молдавським прапором. За даними екологів, забруднення води в місці аварії перевищує норму в 90 разів.
  • За 10 місяців банківська система отримала 52 млрд грн чистого прибутку, що в 3,5 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року.
  • Гривня закінчила тиждень незначним зміцненням: 24,16 ₴/$ (-0,03 грн), 26,72 ₴/€ (-0,11 грн), 3,79 ₴/10 руб. Хоча обсяг торгів був невеликим, Нацбанк в анонімному режимі купив близько $30 млн.

Війна

  • На Донбасі не припиняються бої місцевого значення. Українські війська попали під обстріл із мінометів у Новгородському під Горлівкою й у Новолуганському на Світлодарському водосховищі. У Шумах – у районі Горлівки – окупанти обстріляли з протитанкового ракетного комплексу військову вантажівку, що перебував у житловому секторі. Перестрілки сталися на приморській ділянці фронту – у Водяному й Талаківці, поруч із КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь – у Тарамчуку, на околиці Донецька – у Пісках, в околицях Горлівки – у Зайцевому, Новгородському й Шумах, а також у Причепилівці в районі траси Р- 66 в Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу отримав поранення український військовослужбовець, ще один – загинув у дорожньо-транспортній пригоді. До зведення не було включено 3 бійців, які отримали контузію під час обстрілу вантажівки в Шумах.
    20 листопада патруль ОБСЄ зафіксував порушення режиму припинення вогню на ділянці розведення військ у Петровському.

Україна та світ

  • ЗМІ РФ оголосили про відновлення поромного сполучення між турецьким портом Зонгулдак і Керчю в окупованому Криму, що було тимчасово зупинено у 2017 р. МЗС Туреччини це повідомлення спростував.
  • Міжнародний суд ООН у Гаазі затвердив графік розгляду позову України до Росії й назвав його "Спором про затримання трьох українських військових кораблів та членів їхніх екіпажів".
  • Росія вийшла з угоди про розслідування злочинів, скоєних під час міжнародних військових конфліктів.

Тренди

  • Прем’єр-міністр Гончарук у Великобританії заявив, що українська влада не допустить повернення націоналізованого Приватбанку колишнім власникам, а уряд готовий до будь-якого розвитку подій навколо банку, до судових рішень на користь олігарха Коломойського тощо. Уряд і парламент мають намір ухвалити закон про заборону повернення банків колишнім власникам, про що чиновники НБУ та Кабміну домовилися із МВФ під час роботи місії в Києві.
    Сам Коломойський переконаний, що найближчим часом поверне контроль над банком.
  • Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія звинуватив підприємців у зростанні обсягів контрабанди. і стверджує, що ефективної боротьби з нею та економічного зростання не буде, поки влада не поставить їхню діяльність під повний контроль.
    Глава партії Корнієнко заперечує отримання вказівок про голосування від Офісу президента та стверджує, що депутати працюють самостійно. Корнієнко сподівається, що після виключення з фракції депутатів Полякова та Скороход, інші будуть голосувати так, як вирішило керівництво, і виключати їх не доведеться. Водночас він не відповів, чому не виключено з фракції депутата Дубинського, який також голосує не так, як більшість фракції. Виключені депутати планують створити нову депутатську групу, до якої збираються залучити й інших членів фракції "Слуги народу", незгодних із позицією керівництва. Корнієнко повідомив, що партія має намір провести ще одне навчання депутатів фракції в Трускавці для підвищення їхньої "цифрової грамотності" після публікації в соцмережах скандальних листувань у месенджерах.
    Колишній депутат від "Батьківщини" Луценко заявив, що член президентської фракції Литвиненко фігурує в кримінальному провадженні про вбивство активіста Євромайдану Вербицького, оскільки неодноразово спілкувався телефоном із координатором "тітушок", яких підозрюють у скоєнні злочину.
    Міністр інфраструктури Криклій має намір звільнити свого заступника Клітіну, яка критикувала його в листуванні зі пранкером "Джокером", який позиціює себе, як особа, наближена до президента. У соцмережах з’явився аудіозапис розмови депутатів від "Слуги народу", які стверджують, що вона отримала посаду "через ліжко", Чиновниця відкинула всі звинувачення та збирається судитися з міністром у разі звільнення.
  • За твердженням міністра Кабміну Дубілета, за минулі 2 місяці кількість паперового листування центральних органів влади різко скоротилося, робота з перекладу документообігу в цифрову форму триває.


No comments:

Post a Comment