November 22, 2019

21.11.2019: САП вручила підозру меру Львова Садовому

САП вручила підозру меру Львова Садовому
САП вручила підозру меру Львова Садовому

  • САП вручила підозру меру Львова Садовому.
  • Росія добудує Північний потік-2 до середини наступного року
  • На Майдані відбулося віче.
  • Колишнього депутата Найєма призначено заступником директора Укроборонпрому.

В Україні

  • На Майдані, у день початку студентських виступів у 2013 р, відбулося віче, організоване Рухом опору капітуляції. За даними поліції, у ньому взяли участь не менше 5 тис. осіб. Учасники мітингу звернулися до канцлера Німеччини Меркель і президента Франції Макрона з вимогою не тиснути на Україну з метою поступок агресору й пообіцяли почати безстроковий мітинг біля Офісу президента в разі здачі інтересів України Зеленським на саміті "нормандської четвірки".
    Пам’ятні заходи відбулися також у Львові, Запоріжжі, Одесі, Сєвєродонецьку та інших населених пунктах.
    Президент Зеленський відвідав місце загибелі героїв Небесної сотні й заявив, що на Майдані з’явиться музей Революції Гідності. За його словами, українці очікують на результати розслідування справ про злочини на Майдані й покарання винних.
    Адвокат родичів Небесної сотні Закревська оголосила голодування до відновлення слідства в справах Майдану.
  • Парламентський комітет із питань аграрної політики рекомендував прийняти за основу законопроєкт щодо планування використання земель сільгосппризначення.
  • Президент Зеленський знову тасує керівництво СБУ – призначив керівників департаменту захисту національної державності та управління у Львівській області.
  • Колишнього депутата Найєма призначено заступником генерального директора Укроборонпрому.
  • Конституційний суд визнав таким, що не відповідає Основному закону, президентський законопроєкт про введення інституту уповноважених Верховної Ради. На думку суддів, закон передбачає введення нового виду контролю, який може створити ризик втручання парламенту в основні права і свободи людини, зокрема, у право зайняття підприємницькою діяльністю, а також функціонування органів державної влади й місцевого самоврядування.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура вручила підозру меру Львова Садовому й вимагає його арешту з правом внесення застави в 50 млн грн. Його звинувачують у зловживаннях під час продажу великої земельної ділянки на території прилеглої до Львова сільради. За твердженням Садового, такої суми в нього немає і для внесення застави йому доведеться продати частину майна. Разом із Садовим підозри вручено й кільком посадовим особам Львівської міськради.
  • Глава Держслужби з питань праці Чернега стверджує, що кілька мільйонів осіб працює без офіційного оформлення, і це негативно впливає на економіку країни. Він попередив, що неофіційно працевлаштовані громадяни погоджуються на відмову від соціальних гарантій у майбутньому.
  • Міністерство економіки включило Укрзалізницю, Національну суспільну телерадіокомпанію України, Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами і Трубний інститут ім. Осади до списку підприємств, що мають стратегічне значення для держави. Усього в списку 325 підприємств.
  • Обсяг торгів був досить великим і спекулянтам не вдалося розгойдати курс. Ситуацію стабілізувала покупка в анонімному режимі Нацбанком $30 млн, Курс зафіксовано на позначці 24,19 ₴/$ (+0,01 грн), 26,83 ₴/€ (+0,09 грн), 3,79 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Війна

  • Окупанти знову обстріляли позиції українських військ із мінометів, гармат БМП і стрілецької зброї у Водяному – на приморській ділянці фронту. Перестрілки сталися під Донецьком – у Красногорівці й Невельському, в околицях Горлівки – у Шумах, а також у районі станції Кіндрашівка Нова поблизу Станиці Луганської. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу отримали поранення 3 українських бійців.
  • Прес-служба Держслужби з надзвичайних ситуацій оголосила про завершення розмінування на ділянці розведення військ у Петровському й демонтаж двох бліндажів української лінії оборони.

Україна та світ

  • Віцепрем’єр міністр уряду РФ Козак повідомив, що будівництво газопроводу "Північний потік-2" завершиться в середині наступного року. За його твердженням, Росія зробила все для врегулювання газової суперечки з Україною.
    Прем’єр-міністр Гончарук заявив, що Україну не влаштовує пропозиція Газпрому про подовження чинного контракту на транзит тільки на наступний рік, а українська влада наполягає на укладенні російським газовим монополістом довгострокового контракту з новим оператором газотранспортної системи. За словами Гончарука, однорічний контракт дозволить Росії закінчити будівництво газопроводів в обхід України, що призведе до припинення транзиту.
  • Берегова охорона ФСБ Росії стверджує, що передала катери й буксир Україні "в нормальному стані".
    У Гаазі в Міжнародному трибуналі ООН із морського права почалися слухання щодо порушення суверенітету трьох українських військових судів і членів їхніх екіпажів.
    За словами прес-секретаря російського президента Пєскова, претензії України про розукомплектування судів не вплинуть на плани проведення саміту в "нормандському форматі".
    Глава Верховної Ради Разумков сподівається, що саміт дозволить припинити заморожений збройний конфлікт на Донбасі, деокупувати територію та отримати контроль над кордоном. На його думку, для припинення конфлікту спочатку потрібно "ментально" повернути до України людей, які проживають на непідконтрольній території.
  • Українська влада подала апеляцію на рішення італійського суду, який визнав українського добровольця Марківа винним у вбивстві журналіста Роккеллі й засудив його до 24 років ув’язнення. Апеляцію буде розглянуто навесні наступного року.

Тренди

  • Колишній заступник глави Адміністрації президента Портнов опублікував вирок у справі депутата від "Слуги народу" Іванісова, який відбував покарання за групове зґвалтування. Іванісов заявив про тимчасове зупинення свого членства у фракції. На думку колишнього депутата Купрієнка, це суперечить регламенту – якщо депутата обрано за списком партії, то він у разі виходу з фракції втрачає мандат, якщо ж його виключає фракція – він залишається членом парламенту.
    Глава парламентської фракції "Слуги народу" Арахамія звинуватив у брехні колишнього депутата Мосійчука, який повідомив про наявність у Арахамії американського громадянства.
    Після гучного скандалу в ЗМІ заступник голови Верховної Ради від "Слуги народу" Стефанчук написав заяву про повернення компенсації за оренду квартири, яку він нібито орендував у своєї тещі.
    Партія "Слуга народу" повідомила, що на навчання депутатів у Трускавці витрачено 10 млн грн. Для ведення бухгалтерії та юридичних питань партія залучає виконавців на аутсорс, а також активно використовує волонтерів.
    Депутат від "Слуги народу", колишній генеральний директор каналу 1+1 Ткаченко та Міністерство культури представили концепцію законопроєкту про регулювання діяльності медіа та блогерів. На думку більшості експертів і журналістів, цей законопроєкт має на меті введення цензури ЗМІ й отримання контролю керівної партії над діяльністю журналістів. Багато журналістів вказали на подібність документа аналогічному російському закону. Ткаченко пригрозив, що в разі відмови журналістів в обговоренні, закон про регулювання ЗМІ буде прийнято без них.
  • Уряд планує введення електронних нотаріальних довіреностей, які будуть можна буде використовувати після прийняття закону разом із паперовими.

No comments:

Post a Comment