November 21, 2019

20.11.2019: Спалахнув скандал після оприлюднення розмов директора ДБР Труби

Спалахнув скандал після оприлюднення розмов директора ДБР Труби
Спалахнув скандал після оприлюднення розмов директора ДБР Труби
  • Спалахнув скандал після оприлюднення розмов директора ДБР Труби.
  • Верховний суд відмовив Саакашвілі у визнанні незаконною його висилання до Польщі.
  • Заступник міністра закордонних справ Зеркаль збирається піти у відставку.
  • Зеленський відкрив пішохідний міст у Станиці Луганській.

В Україні

  • Кабмін затвердив нових керівників Держгеокадастру, Держслужби з безпеки на транспорті, Держагентства інфраструктурних проєктів та Держархіву.
  • Верховний суд відхилив касаційну скаргу голови партії "Рух нових сил" Саакашвілі до Держприкордонслужби, Держміграційної службі і МВС, якій він просив визнати незаконними дії із депортації (реадмісію) до Польщі в лютому 2018 р.
  • Генпрокурор Рябошапка стверджує, що низку доказів у справах Майдану пошкоджено й відновити їх неможливо. Службове розслідування щодо можливої крадіжки двох томів кримінальних справ триває. Рябошапка планує залучити до інвентаризації справ представників родичів "Небесної сотні". Він наполягає на переведенні без конкурсу до Держбюро розслідувань слідчих управління спецрозслідувань Генпрокуратури.
  • Перший заступник міністра економіки Кухта повідомив, що міністерство готує до приватизації 339 великих держпідприємств, які будуть найближчим часом передано в управління Фонду держмайна.
  • Укрзалізниця має намір продавати послуги оренди вантажного рухомого складу через майданчик Prozorro: Продажі.
  • Фонд соцстрахування тимчасово зупинив, до внесення змін до бюджету поточного року, виплату лікарняних, а також допомоги вагітним і породіллям через вичерпання коштів, які асигновано на ці потреби.
  • За даними НБУ, Мінфін випустив ОВДП на загальну суму 817 млрд грн. З них 337 млрд грн викупив Нацбанк, стільки ж – комерційні банки, 26 млрд грн – юридичні особи, 10 млрд грн – фізособи, 105 млрд грн – нерезиденти.
  • Прем’єр-міністр Гончарук заявив, що переговори зі МВФ наближаються до успішного завершення, проте про результати говорити ще зарано.
  • За словами глави Мінфіну Маркарової, програма кредитування, про яку домовляється уряд, має закінчитися 2023 року і стати останньою – надалі, як вона стверджує, Україна зможе обійтися без цих запозичень.
  • За результатами консультацій зі МВФ Нацбанк і Фонд гарантування вкладів фізосіб завершують розробку законопроєкту про банкрутство банківських установ, який унеможливлює повернення неплатоспроможних банків їхнім власникам.
  • Попри великий обсяг торгів через закінчення періоду податкових платежів і продажі нерезидентами валюти для викупу ОВДП, перекосу пропозиції над попитом не було – усі надлишки купили великі імпортери енергоносіїв. За оцінкою учасників торгів, НБУ зміг купити в анонімному режимі приблизно $30 млн. Курс встановлено на позначці 24,18 ₴/$ (-0,02 грн), 26,74 ₴/€ (-0,07 грн), 3,78 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ у Пищовику на приморській ділянці фронту з мінометів і стрілецької зброї, атакували за підтримки бойових машин піхоти в Талаківці й Березовому – у районі КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь. Перестрілки сталися на околиці Донецька – у Мар’їнці, у районі Горлівки – у Гладосовому й Південному, а також у Новотошківському на трасі Р-66 в Луганській області. Унаслідок обстрілів поранено 7 українських військовослужбовців.
    Штаб операції об’єднаних сил заявив про завершення розмінування території в районі Петровського.
  • Президент Зеленський відкрив у Станиці Луганській пішохідний міст. За його словами, через нього зможуть проїхати машини швидкої допомоги, але не танки.
  • Уряд спростив процедуру перетину лінії розмежування громадянами, зокрема дітьми, а також переміщення товарів через КПВВ.
  • Українські судна, передані Росією, прибули в порт Очаків. За словами командувача ВМС Воронченка, РФ практично їх "занапастила", і вони не в змозі самостійно пересуватися. З кораблів знято все обладнання, навіть плафони, розетки й унітази. Судна перевірили водолази, які не знайшли вибухових пристроїв.
    Президент Зеленський заявив під час приймання військових катерів і буксиру, що президент Путін не ставив жодних умов щодо повернення моряків та кораблів, і він буде вимагати від Росії повернення обладнання, що було встановлено на судах.

Україна та світ

  • Посольство США повідомило про прибуття до польського порту Свіноуйсьце судна з американським скрапленим газом для України. Між Польщею та Україною в жовтні завершено будівництво інтерконектора, через який постачатиметься майже половина імпортованого газу – майже 6,6 млрд м³ на рік.
    За словами міністра енергетики РФ Новака, на газових консультаціях Газпром запропонував Нафтогазу пряму закупівлю обсягом 15 млрд м³ на рік. Він ще раз підкреслив, що весь "реверсний" газ, що поставляється до України, є російським, і буде вигідніше закуповувати його безпосередньо.
    За інформацією виконавчого директора Нафтогазу Вітренка, тристоронні консультації в режимі відеоконференції між Єврокомісією, Україною й Росією не привели до жодних результатів, також не погоджено й дату прийдешніх переговорів керівників відомств та міністрів.
    За даними Держстату, Україна імпортувала за 9 місяців 9,2 млрд м³ газу на загальну суму в $1,8 млрд за середньою ціною $196/1000 м³.
  • Посол США в ЄС Сондленд на слуханнях щодо імпічменту президента в нижній палаті Конгресу США заявив, що Трамп надав йому пряму вказівку працювати з його особистим адвокатом Джуліані, щоби змусити нове українське керівництво відкрити справу проти фірми "Бурісма", у якій син його конкурента, колишнього віцепрезидента Байдена, обіймав посаду члена ради директорів.
    Генпрокурор Рябошапко повідомив, що підозри щодо власника "Бурісми" Злочевського розширено – його звинувачують у розкраданні держкоштів в особливо великому розмірі, проте наразі розслідування тимчасово зупинено поки його оголошено в розшук. Депутати Дубинський і Деркач заявили, що Генпрокуратура приховує текст підозри Злочевському, у якому фігурує також син Байдена, який отримував гроші, відмиті "Бурісмою".
  • За словами президента Зеленського, однією з головних тем саміту в "нормандському форматі" буде проведення місцевих виборів на території ОРДЛО після передачі Україні під контроль ділянки кордону з РФ і повсюдного припинення вогню.
    Президент РФ Путін вважає перегляд мінських домовленостей неприйнятним і контрпродуктивним і наполягає на подовженні чинного закону про особливий статус "окремих районів Донецької та Луганської областей". Він також висловився проти введення в "сіру зону" підрозділів української Нацгвардії після завершення розведення військ.
  • Адміністрація морських портів готує позов до РФ із вимогою компенсації $1,24 млрд збитків через окупацію Криму.
    Заступник міністра закордонних справ Зеркаль, яка представляє Україну в судових процесах проти Росії в міжнародних судах, заявила про намір піти у відставку. Причиною вона назвала незгоду з політикою президента і його команди.
  • Глава представництва ЄС Маасікас повідомив, що за 5 останніх років Євросоюз надав Україні допомогу на суму близько € 15 млрд у вигляді кредитів і грантів і має намір продовжувати підтримку в майбутньому, у міру імплементації реформ.

Тренди

  • У мережі на щойно створеному телеграм-каналі оприлюднено записи розмов директора Держбюро розслідувань Труби з підлеглими й чиновниками, щодо резонансних кримінальних проваджень. Чиновник назвав записи фейком, проте не відповів на запитання, чи саме його голос звучить у записах.
    Депутат Поляков, якого виключено з фракції "Слуги народу", опублікував запис розмови між депутатами – партнерами президента Зеленського зі студії "Квартал-95", у якій вони дають вказівки начальнику поліції Кривого Рогу.
    Генпрокурор Рябошапка повідомив, що депутат від "Слуги народу" Іванісов дійсно відбував покарання за зґвалтування неповнолітньої, проте наразі судимість уже погашено.
    Глава Верховної Ради Разумков заявив, що інформацію щодо депутатів від президентської фракції має бути ретельно перевірено.
    На думку низки експертів, "зливання" інформації про дії "команди Зеленського" і Труби вигідні колишньому президенту Порошенку, якому ДБР пред’явило підозру, а також розслідує ще 10 кримінальних проваджень, де він поки фігурує, як свідок.
  • Згідно з даними Мінфіну й Держказначейства, доходи бюджету за жовтень склали майже 71 млрд грн із запланованих 79 млрд грн. За 9 місяців Мінфін залучив на аукціонах сумарно майже 300 млрд грн в еквіваленті (203 млрд грн, $3,8 млрд і €0,19 млрд). Водночас доходи бюджету склали 811 млрд грн. Отже, кожну третю гривню доходів бюджету взято в борг.
  • НБУ планує дозволити видавання готівки з платіжних карт підприємствами роздрібної торгівлі, громадського харчування та заправками.
  • За твердженням міністра економіки Милованова, за 20 років дії мораторію на продаж земель сільгосппризначення близько половини їх вивели з держвласності з допомогою різноманітних "схем".
  • За інформацією Комітету виборців України, партія "Слуга народу" не має жодного офіційно оформленого працівника.


No comments:

Post a Comment