November 20, 2019

19.11.2019: Зеленський і Тимошенко обмінялися звинуваченнями

Зеленський і Тимошенко обмінялися звинуваченнями
Зеленський і Тимошенко обмінялися звинуваченнями

  • Зеленський звинуватив Тимошенко в лобіюванні своїх кандидатів на держпосади в обмін на позитивні голосування.
  • У харківській лікарні помер комбриг Коростельов.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закони про вільний доступ громадян до пляжних зон на узбережжі морів і водойм, а також про заборону вирубки лісу в Карпатах.
  • Колишній президент Порошенко не з’явився на допит, як свідок у справі про поразку українських військ під Іловайськом у 2014 р Заступник керівника фракції "Слуга народу" Корнієнко заявив, що депутати підтримають зняття недоторканності з Порошенка, якщо це питання буде винесено на сесію Верховної Ради. Однак із 1 січня, з набуттям чинності закону про зняття депутатської недоторканності, для притягнення Порошенка до відповідальності згода депутатів уже не буде потрібна.
    Тимчасовий повірений у справах США в Україні Тейлор привітав президента Зеленського з досягненнями в зовнішній політиці й заявив, що відповідальність за агресію несе Росія, а не колишній президент Порошенко, як це подають деякі українські ЗМІ.
    Генпрокуратура звинувачує голову правління Укрексімбанку Гриценка в сприянні в знятті арешту з активів оточення колишнього президента Януковича за кредитом, виданим "Українському медіа-холдингу" олігарха Курченка. Курченко у 2013 р купив холдинг у колишнього президента Порошенка і його бізнес-партнера Ложкіна, який згодом обійняв посаду глави Адміністрації президента.
  • Генпрокуратура повідомила, що з 20 листопада вона припиняє слідчі дії. Справи будуть передано за підслідністю до інших силових структур, а прокуратура продовжуватиме виконувати процесуальне керівництво слідством, що дозволить забезпечити безперервність розслідування.
  • З 20 листопада поліція штрафуватиме водіїв за перевезення без спеціальних засобів із ременями безпеки (автокрісел) дітей зростом менш, як 145 см або віком до 12 років.МВС встановило ще 57 камер TruCAM на автомагістралях. З 20 листопада вимірювання швидкості здійснюватиметься на 186 ділянках майже всіх великих трас країни. З жовтня 2018 р патрульна поліція притягнула до відповідальності понад 350 тис. водіїв за перевищення швидкості, які були зафіксовано камерами.
  • Прес-служба Укрзалізниці, у відповідь на звинувачення прем’єр-міністра Гончарука в корупції, заявила про помітне поліпшення фінансового результату і прозорості компанії за останні 2 роки.
  • Колишня заступник міністра культури Ліснича, яку підозрюють у шахрайстві та отриманні хабаря в $300 тис., вийшла з-під варти після внесення застави в 576 тис. грн.
  • Бориспільський суд відпустив лідера Радикальної партії Ляшко на поруки двох депутатів. Ляшко прокуратура звинувачує в насильстві щодо державного діяча у зв’язку з його нападом в аеропорту Бориспіль на депутата Геруса.
  • Вищий антикорупційний суд за 10 хвилин зачитав обвинувальний акт у справі про незаконне відстрочення сплати податків ексглавою Державної податкової служби Насировим підприємствам колишнього депутата Онищенка. Суди не могли оголосити обвинувачення протягом 2 років.
  • Виконавча служба з другої спроби продала на аукціоні Херсонську нафтоперевальну базу, що належала втікачу – олігархові Курченко. База була в заставі Реал-банку й передана у 2014 р державному Підприємству із забезпечення нафтопродуктами та перебувала під контролем компаній, пов’язаних із колишнім депутатом Пашинським.
  • Міністр енергетики та охорони навколишнього середовища Оржель стверджує, що ціна газу для населення в І кварталі 2020 р буде нижчою за ціну в І кварталі 2019 р, попри зростання світових цін на газ.
  • За даними Держстату, найбільшими торговельними партнерами України за 9 місяців поточного року стали Китай (11 % зовнішньоторговельного товарообігу), Росія (9,7 %), Німеччина (7,8 %), Польща (6,8 %) і Білорусь (4,7 %). Негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу за підсумками 3 кварталів зросло з $3,83 млрд до $4,07 млрд.
  • Всесвітній банк поліпшив прогноз зростання української економіки у 2019 р із 3,4 до 3,6 %, залишивши чинним прогноз зростання ВВП на наступні роки: у 2020 – 3,7 %, у 2021 – 4,2 %.
  • Мінфін розмістив на аукціоні ОВДП усього на 1,3 млрд грн, з них дворічні – на 0,66 млрд грн під 13,5 % річних, однорічні – на 0,53 млрд грн під 13,46 % і тримісячні – на 0,13 млрд грн під 13,95 %. Торги на міжбанку пройшли мляво, спроби спекулянтів розгойдати курс були безуспішними. Нацбанк у сесії участі не брав. Довідковий курс встановлено на позначці 24,20 ₴/$ (+0,07 грн), 26,81 ₴/€ (+0,11 грн), 3,80 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Війна

  • Окупанти не припиняють обстріли українських військ. Минулої доби під обстріли з мінометів і стрілецької зброї потрапили захисники Водяного на приморській ділянці фронту. У Водяному, а також у Березовому – поблизу КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, окупаційні війська атакували за підтримки бойових машин піхоти. Перестрілки сталися в Старогнатівці на південь від Докучаєвська, у Південному й Залізному в районі Горлівки, у Луганському – на Світлодарському водосховищі, у Кримському – поблизу траси Р-66 в Луганській області, а також у Кіндрашівці Нової поруч зі Станицею Луганською. У районі Горлівки було збито безпілотник, який вибухнув після падіння, що свідчить про його використання, як керованої бомби. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.
  • У харківській лікарні помер командир бригади Коростельов, що підірвався разом із підлеглими на вибуховому пристрої поблизу ділянки розведення військ у Петровському.

Україна та світ

  • Президент Зеленський заявив на зустрічі з чеським прем’єр-міністром Бабішем, що очікує від зустрічі в "нормандському форматі" прогресу у звільненні українських полонених. Він виключив можливість урегулювання конфлікту на Донбасі будь-яким шляхом, крім дипломатичного. Зеленський підкреслив, що темою переговорів має стати повернення територій і конкретні терміни цього процесу.
    Російська влада не виключає проведення двосторонньої зустрічі президентів Путіна й Зеленського без присутності радників. За твердженням прес-секретаря російського президента, підсумковий документ саміту ще не готовий, і поки незрозуміло, чи буде він декларативним чи зобов’язальним.
    Напередодні зустрічі глава МЗС Німеччини Хаас закликав Росію виконати свої зобов’язання за мінськими домовленостями.
    Євросоюз назвав повернення Росією українських суден давно очікуваним, але підкреслив, що вона має забезпечити вільне судноплавство в Азовському морі.
  • Президент Зеленський і прем’єр-міністр Гончарук на зустрічі з міністром закордонних справ Німеччини Хаасом наполягали на імплементації газової директиви ЄС. Інакше введення в експлуатацію "Північного потоку-2" дозволить Росії зловживати монопольним становищем на ринку газу.
  • Франція запропонувала нову модель розширення ЄС, що включатиме 7 етапів із поступовим отриманням членства в окремих програмах та фондах Союзу.
  • Росія проводить великі військові навчання в акваторії Чорного моря з ракетними й артилерійськими стрільбами, зокрема по берегових об’єктах.
  • Спецпредставник Єврокомісії з питань України Брок сподівається, що українська влада врахує пропозиції Венеціанської комісії й поради представництва ЄС і внесе зміни до закону про судову реформу.

Тренди

  • Президент Зеленський заявив, що глава партії "Батьківщина" Тимошенко пропонувала йому кандидатури на "солодкі" державні посади в обмін на результативне голосування депутатів її фракції у Верховній Раді за президентські законопроєкти. За словами Зеленського, після відмови Тимошенко образилася й пішла в опозицію. У відповідь Тимошенко натякнула, що посада президента "не довічна" й запросила президента на корпоратив "зі своїм піаніно". Вона заявила, що воліла б говорити з ним про долю країни, але він, до її жаль, "вибрав інший тон".
  • Глава Верховної Ради Разумков заявив, що бюджет на 2020 рік "не найкращий" і до нього вноситимуться зміни. Водночас він відкинув претензії, що документ став би краще в третьому читанні, оскільки воно, за його словами, просто затягнуло б процес, не поліпшивши результат.
  • На думку провідного економіста Світового банку в Білорусі, Молдові та Україні Хана, запуск ринку землі дозволить Україні прискорити зростання економіки на 0,5–1,5 %.
    Уповноважений президента з земельних питань Лещенко стверджує, що в законі про ринок земель сільгосппризначення до 2 читання пропишуть неможливість купівлі землі громадянами РФ і російськими компаніями.

No comments:

Post a Comment