November 16, 2019

15.11.2019: Саміт "нормандської четвірки" відбудеться 9 грудня

Саміт "нормандської четвірки" відбудеться 9 грудня
Саміт "нормандської четвірки" відбудеться 9 грудня

  • Саміт "нормандської четвірки" відбудеться 9 грудня.
  • Із фракції "Слуга народу" виключили двох депутатів – мажоритарників.
  • Зеленський підписав закон про анбандлінг Нафтогазу.
  • У Балаклії на арсеналі знову сталися вибухи, загинуло 2 саперів.

В Україні

  • Верховна Рада розблокувала підписання закону про анбандлінг Нафтогазу після того, як прем’єр-міністр Гончарук виступив перед депутатами з проханням усунути неузгодженість із європейським законодавством у законі про виділення незалежного оператора транзиту газу. Європейське Енергоспівтовариство висловило побоювання в зриві анбандлінгу в разі прийняття альтернативного законопроєкту, поданого фракцією "Батьківщина". Президент Зеленський негайно підписав закон відразу ж після рішення Верховної Ради.
    Також підписано закон про штрафи за перевезення дітей в автомобілях без спеціального крісла.
    У першому читанні прийнято президентський законопроєкт про скасування з 1 січня 2020 р державної монополії на виробництво спирту.
    Партія "Слуга народу" виключила з фракції двох депутатів, обраних за мажоритарними округами – Скороход та Полякова, – через порушення ними домовленості про голосування за кількома законопроєктами. Проте з фракції не виключені депутати, яких було спіймано на “кнопкодавстві”. Скороход заявила, що "Слуги" нібито отримують доплати за $5000 "у конвертах".
    Депутат від президентської партії Верещук відмовилася від посади представника Кабміну у Верховній Раді через суперечності з прем’єр-міністром і відсутності комунікації уряду з депутатами. Новим представником Кабміну в парламенті призначено заступника глави президентської фракції Шуляк.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції планує внести посаду керівника Офісу президента до переліку державних посад із високим рівнем корупційних ризиків.
  • У конкурсі на посаду глави Укравтодору переміг депутат від фракції "Слуга народу" Кубрак.
  • Прем’єр-міністр Гончарук має намір найближчим часом повністю замінити керівництво Укрзалізниці через "дику" корупції топменеджменту.
  • Судді Верховного суду звернулися до Конституційного суду з проханням про перевірку конституційності закону про судову реформу Зеленського, яким скорочено кількість суддів Верховного суду, а ті, що залишилися, мають пройти повторну перевірку на доброчесність.
  • Президент Порошенко не з’явився на допит до головної військової прокуратури у справі про поразку українських військ під Іловайськом у 2014 р. Його адвокат заявив, що колишній президент повістку на допит не отримував.
  • Вищий антикорупційний суд відпустив під заставу в 5 млн грн колишнього першого заступника голови правління НБУ Пісарука, якого підозрюють у співучасті в розкраданні 1,2 млрд грн кредиту рефінансування, виданого у 2014 р VAB-банку олігарха Бахматюка перед його банкрутством. За твердженням керівництва Нацбанку, Бахматюк, який підписав особисте зобов’язання про повернення грошей, має відшкодувати державі майже 30 млрд грн.
  • На арсеналі в Балаклії Харківської області знову сталися вибухи боєприпасів, призначених, за твердженням Міністерства оборони, для утилізації. Вибухи призвели до загибелі 2 саперів, ще 4 – отримали поранення. Міністерство стверджує, що небезпеки для населення наразі немає й евакуювати людей не потрібно. Держбюро розслідувань відкрило провадження за підозрою в службовій халатності, що призвела до істотного збитку під час особливого періоду.
  • Підрозділ Світового банку – Міжнародна фінансова корпорація (IFC), надала кредит Укргазбанку $30 млн в обмін на можливість отримання 20 % акцій банку.
  • П’ятничні торги були невеликими за обсягом і знову пройшли під диктування покупців. Курс гривні зміцнився лише на 2 коп. завдяки підтримці Нацбанку, який купив від $20 до $30 млн в анонімному режимі: 24,22 ₴/$ (-0,02 грн), 26,72 ₴/€ (+0,06 грн), 3,79 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Війна

  • Минулої доби на Донбасі внаслідок обстрілу травмовано українського військовослужбовця. Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Зайцевому під Горлівкою, у Новолуганському в районі Світлодарська, а також у Новотошківському на трасі Р-66 в Луганській обл. Перестрілки сталися в районі Маріуполя – у Лебединському й Черненко, на схід від траси Донецьк-Маріуполь – у Новогнатівці, у Березовому – у районі КПВВ "Новотроїцьке", у Зайцевому й Майорську – у районі Горлівки, у Луганському та Новолуганському “– на Світлодарському виступі й у Золотому – за межами ділянки розведення військ.

Україна та світ

  • За повідомленнями ЗМІ, зустріч глав держав у "нормандському форматі" відбудеться 9 грудня. За твердженням глави парламентського комітету з нацбезпеки Завитневича, до закінчення саміту розведення військ на інших ділянках не планується. Російські ЗМІ стверджують, що Росія до цієї дати поверне Україні кораблі, що були захоплені поруч із Керченською протокою в листопаді 2018 р.
  • Президент США Трамп стверджує, що не потребує допомоги української влади для перемоги на наступних виборах. Він також процитував заяву міністра закордонних справ України Пристайка про те, що посол США в ЄС Сандерленд не пов’язував надання військової допомоги Україні з розслідуванням справи проти фірми Burisma, у якій син конкурента Трампа на виборах, колишнього віцепрезидента Байдена, обіймав посаду члена ради директорів. Білий Дім також оприлюднив стенограму першої розмови Трампа із Зеленським, яка відбулася 21 квітня – відразу ж після його перемоги на президентських виборах.
    На слуханнях у Конгресі в справі про імпічмент Трампа колишній посол в Україні Йованович заявила, що український екс-генпрокурор Луценко поширював неправдиві відомості, звинувативши її в наданні вказівок про припинення розслідування щодо низки українських громадян.
    Федеральна прокуратура США почала розслідування проти Джуліані – особистого адвоката Трампа за підозрою в лобіюванні без реєстрації, як іноземного агента.
  • Президент РФ Путін заявив про ризик припинення транзиту газу через Україну, якщо Нафтогаз не відмовиться від своїх претензій до Газпрому, від зустрічного позову, поданого в листопаді  тощо. За словами Путіна, Росія сподівається на отримання знижки 20–25 % у новому договорі на транзит в обмін на аналогічне зниження ціни продажу газу. Він також нагадав, що "реверс" газу до України – це лише схема для постачання саме російського газу.
    Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко не вважає озвучену Путіним знижку достатньою, оскільки за таких умов Газпром не платитиме за прокачування через українську ГТС, що зменшить доходи України від транзиту. Водночас, за його словами, ця знижка не може компенсувати відмову від $3 млрд, які Газпром має сплатити Нафтогазу за рішенням Стокгольмського арбітражу. Вітренко запропонував європейським споживачам укладати контракти на покупку російського газу з точкою постачання на українсько-російському кордоні.
    Польська нафтогазова компанія PGNiG прийняла рішення не подовжувати контракт із Газпромом на постачання газу після його закінчення наприкінці 2022 р.
  • Суд в Іспанії закрив кримінальну справу щодо групи осіб, одним із яких є олігарх Фірташ, котрий очікує екстрадиції до США. Прокуратура Австрії відмовила в депортації Фірташа до Іспанії, посилаючись на те, що звинувачення проти олігарха ґрунтувалося на "абстрактних твердженнях".

Тренди

  • Міністерство культури, молоді та спорту має намір запровадити посаду омбудсмена з протидії дезінформації, який, за твердженням чиновників, буде контролювати інформаційний простір і представляти в суді інтереси суспільства.
  • Прес-секретар президента Мендель заявила, що олігарх Коломойський не має повноважень виступати від імені президента і його команди.
  • Віце-прем’єр-міністр із питань цифрової трансформації Федоров оголосив, що наступного року водіям буде надано можливість відновити права через мобільний додаток. Новий документ відправлятиметься поштою.
  • Глава Верховної Ради Разумков припускає, що референдум про право іноземців купувати землю може відбутися й раніше 2024 р. Міністр економіки Милованов стверджує, що кредити на покупку землі будуть надаватися фермерам під 3–5 % річних.


No comments:

Post a Comment