October 29, 2019

28.10.2019: Переговори ЄС, РФ та України щодо газу знову завершилися без результатів


  • Переговори ЄС, РФ та України щодо газу знову завершилися без результатів.
  • "Слуга народу" вимагає покарати депутата від "Європейської солідарності" Федину за обговорення можливого вбивства Зеленського.
  • Колишній главі НАЗК Корчак оголошено підозру в неправдивому декларуванні майна.

В Україні

  • Президент Зеленський призначив нового керівника Київської обласної державної адміністрації. Ним став харківський бізнесмен Чернишов, якого пов’язують із членом фракції "Опозиційний блок – За життя" бізнесменом Фельдманом і олігархом Коломойським.
  • Глава Верховної Ради Разумков повідомив, що з’їзд партії "Слуга народу відбудеться 10 листопада. Президент Зеленський зустрівся з депутатами фракції й поінформував їх про поїздку на Донбас. Заступник глави фракції Кравчук вважає, що відвертий діалог і проходження депутатами поліграфа зняли багато питань до членів податкового комітету, яких підозрювали в отриманні хабарів.
  • Заступник глави Офісу президента Ковалів повідомила, що протягом наступних 3 місяців Кабмін сформує перелік стратегічних держпідприємств, які не підлягають приватизації.
  • Кабмін на виїзному засіданні в Маріуполі виділив 300 млн грн на програму доступного житла для 900 сімей, 200 з яких – сім’ї ветеранів антитерористичної операції.
  • Сім’ї героїв Небесної сотні звернулися до влади із закликом не допустити розвалу справ про репресії щодо активістів Майдану.
  • Детективи НАБУ вручили підозру колишній главі Нацагентства з питань боротьби з корупцією Корчак, щодо внесення нею неправдивих відомостей до податкової декларації за 2016 р.
  • Верховний суд відхилив касаційну скаргу Приватбанку про стягнення 1,5 млрд грн штрафних санкцій і пені до авіакомпанії олігарха Коломойського "Дніпроавіа".
  • Торги на міжбанку проходили нервово з істотним зростанням курсу долара наприкінці торгової сесії. Експортери, що отримали відшкодування ПДВ, не поспішали скидати валюту, а продажі нерезидентів, які готувалися до аукціону Мінфіну у вівторок, були незначні. Офіційний курс зафіксовано на позначці 25,07 ₴/$ (-0,11 грн), 27,79 ₴/€ (-0,17 грн), 3,92 ₴/10 руб (-0,01 грн). Аналітики фінансової групи JP Morgan поліпшили прогноз курсу на кінець року з 25,5 ₴/$ до 25,0 ₴/$.

Київ

  • Запуск електронного квитка в столиці, заплановане на 1 листопада, відкладено до квітня наступного року через неготовність метрополітену.

Війна

  • Окупанти атакували позиції українських військ за підтримки мінометів і бойових машин піхоти в Гнутовому, на приморській ділянці фронту. Перестрілки сталися у Водяному та Пищовику – у тому ж районі, у Мар’їнці, Красногорівці й Невельському в околицях Донецька, у Майському в районі Горлівки, у Луганському на Світлодарському водосховищі, у Попасній та в Золотому "за межами дільниці розведення військ". За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед особового складу ЗСУ минулої доби не було.
    У вівторок відбудеться чергова зустріч тристоронньої контактної групи в Мінську. За повідомленням місії ОБСЄ, у вихідні знову зафіксовано зростання кількості порушень режиму тиші. Штаб операції об’єднаних сил після завершення розведення військ у Петровському та Золотому планує повторити його ще на 4 ділянках фронту. Водночас прес-служба штабу констатувала, що на переговорах у Мінську це питання ще не обговорювалося.
    Добровольці, що розташувалися в Золотому, повідомили про обстріл із боку окупаційних військ. Поліціянти спробували провести в них обшук, проте поїхали ні з чим. Заступник глави Нацполіції Троян стверджує, що в працівників не було завдання виставити учасників акції за межі Золотого, тим більше, шляхом штурму, оскільки місцевість перебуває під контролем командування операції об’єднаних сил. Лідер партії "Національний корпус" Білецький заявив, що зброю із Золотого не вивезено, а "переміщено" за межі "червоної зони". Він наполягає на тому, що добровольці мають право захищати країну зі зброєю, зареєстрованою легально.
    Міністр внутрішніх справ Аваков у центрі підготовки полку "Азов" у Маріуполі висловився про "максимальну підтримку тих, хто захищає Україну".
    Прес-секретар російського президента Пєсков заявив, що Путін уважно стежить за подіями в Золотому. Пєсков підкреслив, що саме добровольці є джерелом проблем, що перешкоджають розведенню військ, а здатність президента Зеленського змусити "націоналістів" виконувати накази підтвердить його готовність до проведення саміту в "нормандському форматі" і врегулювання конфлікту на Донбасі.

Україна та світ

  • У Брюсселі відбувся черговий раунд переговорів щодо газу між ЄС, Росією та Україною. Віцепрезидент Єврокомісії Шефчович висловив розчарування їхніми результатами, оскільки жодних рішень про підписання нового транзитного контракту прийнято не було. Міністр енергетики РФ Новак заявив, що переговори пройшли позитивно, а наступна зустріч відбудеться наприкінці листопада. Він підкреслив, що бачить готовність партнерів з України почати пряме постачання газу з 2020 р. За словами Новака, Росія готова працювати за європейським законодавством, а Газпром і Нафтогаз мають обговорити технічну угоду про транзит газу. Прес-служба Нафтогазу повідомила, що російська сторона прагне "врегулювати ситуацію" з виплатою штрафу за рішенням Стокгольмського арбітражу. Нафтогаз наполягає на укладенні Газпромом довгострокового контракту на транзит газу з новим оператором української ГТС, а в самому контракті має бути закладений значний об’єм прокачування.
    За словами міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Оржеля, Єврокомісія запропонувала укласти два договори між Україною і РФ – про інтерконект і транспортування, які дозволять зняти розбіжності між Нафтогазом і Газпромом.
    Відбулися телефонні переговори між президентом РФ Путіним і канцлером Німеччини Меркель щодо укладення нового контракту на транзит російського газу до Європи.

Тренди

  • Депутат від "Слуги народу" Качура поскаржився в Генпрокуратуру на депутата від "Європейської солідарності" Федину, яка в прямому ефірі в соцмережі Facebook із волонтером Марусею Звіробій обговорювала варіанти загибелі президента Зеленського під час його відвідин Золотого.
  • Міністр економіки, торгівлі та сільського господарства Милованов запропонував у рамках податкової реформи скасувати єдиний соціальний внесок, а також знизити податку на доходи фізосіб.


No comments:

Post a Comment