October 24, 2019

23.10.2019: Україна піднялася на 64 місце в рейтингу Doing Business

Україна піднялася на 64 місце в рейтингу Doing Business
Україна піднялася на 64 місце в рейтингу Doing Business

  • Україна піднялася на 64 місце в рейтингу Doing Business.
  • Рябошапка звільнив начальника управління спецрозслідувань Генпрокуратури Горбатюка.
  • Депутат від "Слуги народу" Шевченко в ефірі російського "1 каналу" розкритикував "поганих націоналістів".

В Україні

  • Кабмін прийняв низку важливих постанов, які спрямовані на поліпшення бізнес-клімату в країні. Спрощено реєстрацію та відкриття представництв іноземних компаній в Україні. Схвалено законопроєкти про скасування держреєстрації договорів про спільну інвестиційну діяльність, а також про скасування обов’язкового маркування примірників аудіовізуальних творів, фонограм, комп’ютерних програм, баз даних.
    Держпідприємствам дозволено продавати надлишкове майно через аукціони Prozorro. Прийнято законопроєкт щодо принципів саморегулювання господарської та професійної діяльності і статус саморегулівних організацій.
    Уряд запропонував затвердити нові критерії ризиків для ветеринарних препаратів та автотранспорту. Найближчим часом у рамках програми "держава в смартфоні "в тестовому режимі буде запущено послугу для електронного зберігання водійських прав і техпаспортів на автівки.
    Кабмін планує запустити пілотний проєкт із продажу спецдозволів на користування надрами через систему електронних торгів у режимі "французького аукціону" зі зниженням ціни. Водночас буде скасовано попередній розгляд лотів комісією при Держслужбі геології й надр. Прем’єр-міністр Гончарук повідомив, що нового главу служби буде призначено за результатами конкурсу вже наступного тижня.
    Затверджено зміни до Угоди про асоціацію з ЄС про збільшення безмитних квот на експорт м’яса птиці.
    За рік Україна піднялася із 71 на 64 місце в рейтингу Doing Business, який оцінює економіки 190 країн і територій.
  • Кабмін запропонував перенести робочий день із 6 на 11 січня, щоби не розривати довгі вихідні на Різдво.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила провадження про можливий підкуп 11 депутатів, які могли отримати по $30 тис. за ухвалення рішення про збереження корупційної схеми під час оцінки об’єктів нерухомості. Депутат від "Слуги народу" Дубинський, якого підозрюють у співучасті, пройшов перевірку на поліграфі й заявив, що вона закінчилася "на його користь".
  • Генпрокурор Рябошапко звільнив начальника управління спецрозслідувань Горбатюка, який керував слідством у справах щодо подій на Майдані й економічних злочинів чиновників режиму Януковича. Горбатюк заявив, що Рябошапко прагне розвалити справу проти організованого злочинного угруповання Януковича, оскільки наразі до влади прийшли особи, що працювали на той час у Кабміні.
  • За даними Держстату, Україна імпортувала за перші вісім місяців року 7,7 млрд м³ газу на суму $1,5 млрд.
  • Прем’єр-міністр Гончарук озвучив прогноз курсу гривні в наступному році. За оптимістичного сценарію він сягне 24,8 ₴/$, у той час, як за консервативною оцінкою, яку буде закладено до проєкту бюджету – 27 ₴/$. За оцінкою Мінекономіки, темпи зростання ВВП складуть від 3,7 % до 4,8 %.
  • Виплати відшкодування ПДВ дозволяють експортерам не витрачати валюту для закриття поточних платежів. Крім того, обсяг розміщення ОВДП на аукціоні у вівторок був невеликим, тому продажів валюти нерезидентами практично не було. На ринку відчувається нестача доларів, що призводить до поступового ослаблення гривні: 24,89 ₴/$ (+0,05 грн), 27,69 ₴/€ (+0,04 грн), 3,90 ₴/10 руб. Наприкінці торгової сесії ціна долара на міжбанку зросла до 25 грн.

Київ

  • У центрі Києва вночі 22 жовтня стався вибух, унаслідок якого загинув ветеран АТО Дегтярьов (позивний "Сенсей") й охоронець одного з будинків. Поліція вважає, що причиною інциденту було необережне поводження з гранатою.

Війна

  • Окупанти знову обстріляли українські війська зі ствольної артилерії у Водяному на приморській ділянці фронту, під мінометний обстріл потрапили захисники Новолуганського в районі Світлодарського водосховища. Перестрілки з застосуванням стрілецької зброї і гранатометів сталися всією лінією фронту, зокрема, у Золотому, на ділянці, що було обрано для розведення військ тристоронньою контактною групою на переговорах у Мінську. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій минулої доби армія втрат не зазнала. Командування Нацгвардії повідомило, що в середу під час виконання бойового завдання на передовій загинув військовослужбовець. Місія ОБСЄ знову зафіксувала зростання порушень режиму тиші. Окупаційні війська також перешкоджають вільному переміщенню спостерігачів неконтрольованою територією.
  • Президент Зеленський заявив, що не знає, яким буде закон про статус окупованих територій Донбасу. Чинний закон діє до кінця поточного року, а новий, за його словами, буде прийнято після зустрічі в "нормандському форматі" й консультацій із суспільством.
  • Радник секретаря РНБО Сивохо вважає своїм завданням запропонувати місцевим органам влади на Донбасі ідеї щодо поліпшення гуманітарної політики, щоби "ментально повернути жителів окупованих територій до України".

Україна та світ

  • Президент Трамп заявив, що не знає тимчасового повіреного в справах США в Україні Тейлора. У середу конгресмени від Республіканської партії намагалися зірвати слухання декількох комітетів, що в рамках процедури імпічменту розслідують дії Трампа. Федеральний суддя дав Держдепартаменту 30 днів для публікації документів, що пов’язані з тиском Трампа на українську владу. Адвокат американського президента Джуліані відмовився давати свідчення комісіям Конгресу.
  • Депутат від "Слуги народу" Шевченко взяв участь у прямому ефірі російського "1 каналу", де різко висловився про "поганих націоналістів" в Україні.


No comments:

Post a Comment