October 17, 2019

16.10.2019: Верховна Рада прийняла президентський закон про судову реформу


Верховна Рада прийняла президентський закон про судову реформу
Верховна Рада прийняла президентський закон про судову реформу
  • Верховна Рада прийняла президентський закон про судову реформу.
  • Нафтогаз знизив ціну на газ для населення в жовтні майже на 5 %.
  • Зеленський заявив, що на ділянках розведення військ уже 2 доби зберігається режим тиші.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про захист прав споживачів фінпослуг. Закон передбачає штрафи для фінустанов за недостовірну чи неповну інформацію в рекламі або на сайтах.
    Також підписано закон про фінансовий спліт, яким ліквідовано Нацкомісію з фінансових послуг, а її функції перерозподілено між НБУ й Національною комісією з цінних паперів. Роботу ломбардів, кредитних спілок та страхових компаній тепер контролюватиме Нацбанк.
    Зеленський підписав і закони про компенсацію з бюджету 25 % витрат іноземним кіновиробникам, які знімають фільми в Україні, про зміни до регламенту Верховної Ради, про зміну порядку передачі справ на розгляд Верховного суду, про вдосконалення державних закупівель та про зміну порядку роботи НАЗК, зокрема, про відкриття декларацій чиновників Офісу президента, керівництва СБУ та інших силових структур.
    Президент звільнив начальника управління держохорони Оцерклевіча, призначеного відразу після інавгурації, і призначив на його місце начальника центру підготовки інституту УДО Рудя.
  • Верховна Рада ухвалила президентський закон про судову реформу, яким скорочується склад Верховного суду з 200 до 100 суддів, вводиться новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів і створюється комісія з доброчесності та етики при Вищій раді правосуддя. Посли Канади, Німеччини, Великобританії і глава представництва ЄС в Україні звернулися до голови Верховної Ради Разумкова і прем’єр-міністра Гончарука з пропозицією про перегляд нового закону, оскільки, на їхню думку, він може зашкодити незалежності суддів. Глава Верховного суду Данішевська також розкритикувала закон. Вона стверджує, що незалежний Верховний Суд не влаштовує чинну владу.
    Прийнято закон про позбавлення депутатів зарплати за прогули пленарних засідань Верховної Ради й засідань парламентських комітетів.
    Партія "Слуга народу" планує подати до кінця року законопроєкт про народовладдя, у якому буде прописано механізм проведення референдуму. У такий спосіб партія намагається перехопити ініціативу "Батьківщини", уже подала власний законопроєкт про референдуми.
    Бюджетний комітет підтримав урядовий законопроєкт про бюджет на 2020 року й рекомендував прийняти його в першому читанні, а також доручив Кабміну доопрацювати його до другого читання.
  • Перший заступник генпрокурора Касько повідомив про передачу справ про розстріли на Майдані з управління спецрозслідування Генпрокуратури до Держбюро розслідувань, а справ про економічні злочини режиму Януковича – до НАБУ. Касько заявив, що за останні 3,5 року українські правоохоронці так і не надали міжнародним партнерам переконливі докази злочинів колишнього президента Януковича і його оточення, що не дозволило розпочати процес повернення заморожених активів.
  • Держстат планує з 3,4 млрд грн, виділених у бюджеті на проведення перепису населення у 2020 р, 1,3 млрд грн витратити на зарплату переписувачам, і ще понад 1,5 млрд грн – на комп’ютерне обладнання. До процесу перепису уряд має намір залучити 100 тис. переписувачів із комп’ютерними планшетами. Список буде включати, приблизно, 10 питань, зокрема, про трудову міграцію, ринок праці, національність, мову, освіту, наявність житла та про статус внутрішньо переміщеної особи.
  • За твердженням глави Фонду держмайна Сенниченка, суд закрив справу про банкрутство однієї із найбільших енергогенеруючих компаній – Центренерго, що відкриває можливість провести її приватизацію.
  • Нафтогаз повідомив про зниження ціни на газ для населення в жовтні майже на 5 % проти вересневої. Поточна ціна становить 4273 грн/1000 м³.
  • Фонд гарантування вкладів фізосіб ліквідував Брокбізнесбанк, що належав олігархові Курченку, "гаманцю сім’ї" колишнього президента Януковича, що втік у Росію у 2014 р.
  • Експерти МВФ в огляді про перспективи розвитку світової економіки спрогнозували середній курс у 2019 р на рівні 26,75 ₴/$, у 2020 – 27,72 ₴/$, у 2021 – 28,7 ₴/$.
  • Продаж валюти експортерами сільгосппродукції не змінив тенденцію на послаблення гривні. Після погашення в середу Мінфіном ОВДП, велика частина коштів потрапила на валютний ринок – нерезиденти фіксували прибуток і купували валюту. Курс встановлено на позначці 24,84 ₴/$ (+0,05 грн), 27,38 ₴/€ (+0,10 грн), 3,86 ₴/10 руб.

Київ

  • Укрзалізниця до кінця року планує запустити ще один поїзд за маршрутом Київ-аеропорт Бориспіль із зупинкою на платформі Видубичі.

Війна

  • Армія знову зазнала втрат на Донбасі. Унаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець, ще одного – поранено. Окупанти знову обстріляли з мінометів Водяне та Лебединське на приморській ділянці фронту, Піски і промзону Авдіївки в околицях Донецька, Зайцеве в районі Горлівки та Луганське на Світлодарському водосховище. У Водяному окупанти атакували за підтримки бойових машин піхоти. Перестрілки сталися всією лінією фронту від Азовського моря до Золотого в Луганській області. Президент Зеленський під час візиту до Латвії заявив, що на ділянках розведення військ у Петровському й Золотому вже 2 доби зберігається режим тиші.
  • На переговорах тристоронньої контактної групи в Мінську українська делегація висунула вимоги щодо розпуску "злочинних угруповань ЛНР і ДНР", “що є необхідною умовою для виконання мінських домовленостей”.
  • Харківська міськрада ухвалила звернення до президента Зеленському про підтримку "формули Штайнмайєра".
  • Глава парламентського комітету з питань зовнішньої політики Яременко вважає неможливою амністію для всіх учасників незаконних збройних формувань на Донбасі. За його словами, Україна не може відмовитися від незворотності покарання за військові злочини та злочини проти людяності, вбивства й тортури, хоча це й передбачено мінських домовленостей. Він також наполягає на ухваленні закону про встановлення правового статусу осіб, який залишилися на окупованій території, у тому числі тих, дії який не містять складу злочину.
  • Введення нового порядку перетину дітьми "лінії розмежування" перенесено на 30 днів. Він почне діяти з 28 листопада й передбачає проїзд тільки за паспортом, закордонним паспортом або проїзним документом дитини, а під час  виїзду з окупованої території – за свідоцтвом про народження, що дозволить батькам оформити їм документи.

Україна та світ

  • За інформацією зі щорічного звіту ЄС про виконання торгових угод із країнами-партнерами, товарообіг між Україною та Євросоюзом у 2018 р виріс на 9 % і склав €40 млрд.

Тренди

  • За твердженням глави Приватбанку Крумханзла, головні джерела доходів банку – відсотки за ОВДП і комісія від транзакцій. Він заявив, що прибуток банку за 9 місяців склав 27 млрд грн (понад $1 млрд), у той час, як за колишніх власників максимальний прибуток за рік склав $400 млн.

No comments:

Post a Comment