October 09, 2019

08.10.2019: Більшість українців – проти скасування мораторію на продаж землі

Більшість українців – проти скасування мораторію на продаж землі
Більшість українців – проти скасування мораторію на продаж землі 

  • Переважна більшість українців – проти скасування мораторію на продаж землі.
  • Дебати в справі про визнання незаконною націоналізації Приватбанку призначено на 17 жовтня.
  • Мінекономіки поліпшило прогноз зростання ВВП у 2019 р до 3,2 %.

В Україні

  • Прем’єр-міністр Гончарук стверджує, що в бюджеті 2020 р збільшено видатки на оборону до 5,4 % ВВП, що становить майже 246 млрд грн. Понад половину цих коштів – 136 млрд грн – отримає Міністерство оборони.
  • Подали у відставку 2 члени Нацкомісії щодо регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Вони заявили, що намагаються дати президенту можливість перезавантаження діяльності регулятора шляхом призначення своїх представників.
  • Господарський суд Києва призначив на 17 жовтня дебати за позовом олігарха Коломойського щодо визнання недійсним договору купівлі-продажу акцій Приватбанку й повернення йому цих акцій, Рішення на користь Коломойського призведе до денаціоналізації банку.
  • Арешт колишнього заступника міністра в справах тимчасово окупованих територій Гримчака подовжено ще на 2 місяці. Чиновника було затримано 14 серпня в момент отримання хабаря.
  • За прогнозами експертів Міністерства економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства, зростання ВВП України у 2019 і 2020 роках складе 3,2 %, що на 0,5 % вище прогнозу квітня. Рівень інфляції у 2019 р знизиться до 7,2 % (попередній прогноз становив 7,6 %).
  • НБУ затвердив кандидатури членів наглядової ради Приватбанку.
  • Курс гривні трохи зміцнився після активних продажів валюти нерезидентами для викупу трирічних ОВДП, що було розміщено Мінфіном у вівторок. І хоча обсяг випуску облігацій був невеликим (трохи понад 2 млрд грн), навіть такі продажі помітно вплинули на ринок. За оцінками учасників торгів, Нацбанк купив в анонімному режимі близько $30 млн Офіційний курс встановлено на позначці 24,71 ₴/$ (-0,16 грн), 27,14 ₴/€ (-0,19 грн), 3,81 ₴/10 руб (-0,03 грн).

Війна

  • На Донбасі окупанти знову обстріляли з мінометів позиції українських військ у Пісках і Опитному на околицях Донецька, у Травневому на околиці Горлівки, а також у Новолуганському на Світлодарському водосховищі й у Золотому, у районі, що визначений ділянкою розведення військ. Перестрілки сталися на ділянці фронту в районі азовського узбережжя, на південь від Дебальцевого, в околицях Донецька, Горлівки і Світлодарська. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.
  • Депутати ще однієї обласної ради – Херсонської – звернулися до президента Зеленського з вимогою не допустити надання особливого статусу "окремим районам Донецької та Луганської областей" шляхом внесення змін до законодавства для легалізації "формули Штайнмайєра". У зверненні підкреслено, що вибори на цій території можуть відбутися тільки після деокупації, завершення адміністративно-територіальної реформи і проведення повторної паспортизації населення.
    Прес-служба партії "Національний корпус" оголосила про створення штабу опору капітуляції, до якого увійшли представники націоналістичних організацій і об’єднань ветеранів бойових дій. Заступник командира Української добровольчої армії Яроша заявив, що добровольці займуть позиції українських військ у разі їхнього відведення й зажадав зустрічі з президентом Зеленським.
    Начальник Генштабу Хомчак стверджує, що результатом розведення військ на Донбасі буде відведення українських військових на позиції 2016 року, що дозволить їм швидко повернутися назад у разі порушення домовленостей представниками "республік".
  • СБУ заявила, що співробітники контррозвідки вивезли на контрольовану територію важливого свідка військової агресії Росії, який, хоча й не брав безпосередньої участі в бойових діях, проте чинив пошкоджену в боях військову техніку.

Україна та світ

  • Парламент Нідерландів ініціював розслідування щодо ролі української влади в катастрофі малайзійського авіалайнера MH17. Йдеться про незакриття повітряного простору над зоною бойових дій на Донбасі влітку 2014 р. Посол у Нідерландах Ченцов заявив, що Україна готова надати всю необхідну інформацію, але зазначив, що такі дії парламентарів відвернуть слідство від розшуку справжніх винних у знищенні повітряного судна.
  • Прес-секретар російського президента Пєсков спростував заяву глави українського МЗС Пристайка про наміри РФ знайти підстави для зриву саміту глав Франції, Німеччини, Росії та України щодо врегулювання на Донбасі. За словами Пєскова, російська влада не проти зустрічі, але наполягає на необхідності її ретельної підготовки. Пєсков також заявив, що Росія не підтримує участі США в цих переговорах, проте хотіла б, щоб американська влада використала свій вплив для примусу України до виконання своїх зобов’язань за мінськими домовленостями.
    На міжнародній конференції в Мінську щодо проблем європейської безпеки президент Білорусі Лукашенко назвав війну на Донбасі конфліктом Росії та України. У відповідь Пєсков заявив, що мета Росії – допомогти Україні впоратися з життєво важливою для неї проблемою південного сходу.
  • Держдепартамент США заборонив послу в ЄС Сандерленду давати показання в Конгресі в справі про імпічмент президента Трампа. Адміністрація Трампа від надання матеріалів на вимогу слідчої комісії Конгресу також відмовилася.
    Журналісти програми "Схеми: Корупція в деталях" з’ясували, що під час візиту до США президент Зеленський разом із главою свого Офісу Богданом зустрічався з американським бізнесменом Кисліним, який причетний до відмивання коштів колишнім президентом Януковичем і його оточенням. В інтерв’ю американським ЗМІ Кислін заявив, що саме він порадив адвокату Трампа Джуліані розкрутити українську тему. Правовий комітет Сенату США запропонував Джуліані дати свідчення про корупцію в Україні. Йдеться, зокрема, про звільнення колишнього генпрокурора Шокіна після візиту до України колишнього віцепрезидента США Байдена – ймовірного суперника Трампа на наступних президентських виборах.
    Скандал у США може допомогти відновити судовий розгляд олігархові Фірташу, котрий чекає рішення про свою екстрадицію з Австрії.
  • Уряд доручив Нафтогазу забезпечити постачання до Молдови європейського газу в разі припинення транзиту Газпромом на початку 2020 р.

Тренди

  • Згідно з опитуванням соціологічної групи "Рейтинг", переважна більшість українців (73 % респондентів) виступають проти зняття мораторію на продаж земель сільгосппризначення. і лише 18 % – підтримують рішення нової влади. У порівнянні з опитуванням, проведеним у червні, кількість противників продажу землі збільшилася. Проти продажу землі іноземцям виступають понад 80 % опитаних. 74 % вважають, що питання про ринок землі має розглядатися на референдумі.

No comments:

Post a Comment