September 26, 2019

25.09.2019: Кабмін затвердив законопроєкт про ринок землі


Кабмін затвердив законопроєкт про ринок землі
Кабмін затвердив законопроєкт про ринок землі

  • Кабмін затвердив законопроєкт про ринок землі.
  • Зеленський виступив на сесії Генасамблеї ООН.
  • Американська адміністрація опублікувала стенограму бесіди Трампа із Зеленським.
  • Курс на міжбанку впритул наблизився до позначки 24 грн за долар.

В Україні

  • Прем’єр-міністр Гончарук оголосив про початок перезавантаження влади. Він планує перевести всіх держслужбовців на контракт і звільняти тих, хто "відсиджується на роботі". Уряд звільнив майже половину голів відомств – держагентств лісових ресурсів, держслужби, держрезерву, агентства з питань електронного уряду, архівної служби, Укртрансбезпеки, а також глав Укравтодору, Архітектурно-будівельної інспекції та 4 заступників голови Фонду держмайна.
    Після відходу у відставку начальника Національної поліції Князєва, на посаду призначено його першого заступника генерала Клименка. Він заявив, що головним завданням відомства бачить поліпшення реагування на повідомлення про злочини, профілактику правопорушень та забезпечення безпеки дорожнього руху. Уряд також затвердив 6 заступників міністра внутрішніх справ, серед них – колишнього депутата від "Народного фронту" Геращенка.
    Кабмін затвердив законопроєкт про ринок землі та передав його на розгляд Верховної Ради.
  • Глава Укроборонпрому Абромавічус намір перетворити концерн у холдингову компанію, яка стане центром прийняття рішень.
  • Військкомати Києва подали в Національну поліцію заяву про розшук майже 35 тис. киян, які ухиляються від призову на військову службу.
  • Дочірнє підприємство Нафтогазу вперше імпортувало з Білорусі дизпаливо для роздрібного продажу на українському ринку.
  • На міжбанк зайшли великі суми валюти, яку продавали нерезиденти для оплати ОВДП, розміщених Мінфіном на аукціоні у вівторок. Ринок був не в змозі поглинути все обсяги, тому майже всі надлишки скупив Нацбанк – за оцінкою учасників торгів, регулятор придбав близько $150 млн. Після валютного розпродажу до вечора котирування долара знову зросли до 24,20 ₴/$. Офіційний курс зафіксований на позначці 24,12 ₴/$ (-0,09 грн), 26,49 ₴/€ (-0,15 грн), 3,76 ₴/10 руб (-0,04 грн).

Війна

  • Окупанти різко збільшили кількість і інтенсивність обстрілів усією лінією фронту. Під мінометні обстріли потрапили захисники Мар’їнки і Красногорівки в околицях Донецька, Південного й Майського в околицях Горлівки, Світлодарська та Новолуганського на Світлодарському виступі, а також Золотого на ділянці, що визначена тристоронньою контактною групою для розведення військ. У Водяному на схід від Маріуполя окупанти атакували за підтримки БМП. Перестрілки з застосуванням стрілецької зброї і гранатометів сталися в Новогнатівці й Новотроїцькому в районі Докучаєвська, у Мар’їнці, Пісках, Опитному, Авдіївці в околицях Донецька, у районі Горлівки, на Світлодарському виступі – у Луганському, Новолуганському, Світлодарську, а також у Новотошківському на трасі Р-66 в Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу отримали поранення й бойові травми 3 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Президент Зеленський виступив на сесії Генеральної Асамблеї ООН. Його промова була присвячена прагненню країни до миру. Він підкреслив, що головним своїм завданням вбачає завершення війни й повернення територій, але не ціною життя українців. Він попросив міжнародну спільноту надати допомогу проти агресора, оскільки інші нації не можуть бути в безпеці, поки в центрі Європи триває війна.
  • Американська адміністрація оприлюднила стенограму телефонних переговорів президентів Трампа й Зеленського. За словами Трампа, держсекретар Помпео отримав від Зеленського дозвіл на публікацію стенограми, проте український президент його слова не підтвердив.
    Трамп у розмові наполягав на розслідуванні українською владою звільнення генпрокурора Шокіна, який проводив розслідування проти компанії, у якій працював син противника Трампа на виборах, колишнього віцепрезидента Байдена. За результатами аналізу розмови спікер палати представників Конгресу США Пелосі оголосила про початок процедури імпічменту американського президента. Її підтримала колишня кандидатка в президенти від Демократичної партії Клінтон, яка програла Трампу на попередніх виборах.
    Зеленський із дружиною зустрівся з родиною Трампів. Офіційні переговори президентів заплановано на 26 вересня. На брифінгу Трамп висловив надію, що президенти Росії й України "зустрінуться й розв’яжуть свою проблему".
  • Керівництво НАТО відмовилося від пропозиції президента РФ Путіна про введення мораторію на розміщення ракет середньої та малої дальності в Європі. За словами спікера прес-служби альянсу, ця пропозиція не "заслуговує довіри".
  • Партія "Опозиційна платформа – За життя" відправить свого депутата на осінню сесію ПАРЄ, попри відмову української делегації від участі в заході.

Тренди

  • Міністерство фінансів повідомило, що на кінець І півріччя частка проблемних кредитів у банках становить 581 млрд грн (51 %), з них у державних банках – 415 млрд грн (частка кредитів, що не працюють – 65 %, хоча і зменшилася за пів року на 2,5 %). Значна частина позичальників не обслуговують і не погашають заборгованість, що змушує банки збільшувати резерви. Найбільший обсяг резервів – у Приватбанку після націоналізації.



No comments:

Post a Comment