September 25, 2019

24.09.2019: У США не вщухає скандал навколо тиску Трампа на українську владу


У США не вщухає скандал навколо тиску Трампа на українську владу
У США не вщухає скандал навколо тиску Трампа на українську владу

  • У США не вщухає скандал навколо тиску Трампа на українську владу.
  • Подали у відставку керівники Нацполіції й Укравтодору.
  • На Донбасі загинув ще один український військовий.
  • Мінфін розмістив ОВДП на 13,2 млрд грн, курс гривні знову зміцнився.

В Україні

  • Президент Зеленський ветував закон про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, прийнятий попереднім складом парламенту. Закон прописував процедуру імпічменту, яка була змінена новим законом, прийнятим минулого тижня.
  • Підписано закон про систему спільного транзиту з Євросоюзом і введення електронної транзитної системи, прийнятий у рамках гармонізації законодавства з ЄС відповідно до Угоди про асоціацію.
  • Глава Нацполіції Князєв подав у відставку. За інформацією ЗМІ рішення про його звільнення було прийнято ще минулого тижня у зв’язку з конфліктами через кадрових призначень. А прискорив процес інцидент із його колишньою дружиною, яка була затримана в неділю на кордоні з великою сумою готівки.
  • Глава Укравтодору Новак подав у відставку. Він заявив, що за 3 роки його роботи в Україні створено Дорожній фонд і система управління, що забезпечуватиме розвиток галузі у подальшому.
  • Міністр економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства Милованов заявив, що після скасування мораторію кошти від продажу землі буде спрямовано в місцевих бюджетів. Він також повідомив, що міністерство готує до продажу 800 малих держпідприємств, від приватизації яких сподівається отримати наступного року 5 млрд грн.
  • Нафтогаз повідомив, що станом на 1 липня 2019 р відсотки за боргом Газпрому, який він зобов’язаний виплатити за рішенням Стокгольмського арбітражу, склали $257 млн. До підземних сховищ закачано понад 20 млрд м³ газу., А чистий прибуток компанії за перше півріччя зріс у 1,8 раза проти аналогічного періоду минулого року – до 24,7 млрд грн.
  • Апеляційний суд визнав незаконним оголошення Нацбанком неплатоспроможним Астра Банку у 2015 р. Судами ухвалено вже десятки рішень про незаконність дій регулятора, проте ще жодному банку не вдалося відновити діяльність і стягнути збитки, завдані діями чиновників.
  • Приватбанк підключив ще одну систему миттєвих переказів – Sigue, що працює в 143 країнах.
  • Нацбанк дозволив комерційним банкам округляти рахунки до 10 коп. у зв’язку з виведенням з обігу монет номіналом 1,2 і 5 коп.
  • Котирування долару просіли після великого розміщення ОВДП Мінфіном на аукціоні у вівторок. За інформацією міністерства, обсяг випуску склав 13,2 млрд грн. Прибутковість гривневих держоблігацій дуже висока, попри поступове зниження процентної ставки: 15,9 % – за шестимісячними, 15,1 % – за 1-річними, 15,5 % – за 2-річними, й 14,8 % – за ОВДП із погашенням за 5 років. Курс зафіксовано на позначці 24,20 ₴/$ (-0,12 грн), 26,64 ₴/€ (-0,09 грн), 3,80 ₴/10 руб. Пропозиція валюти знову помітно перевищувала попит, весь надлишок (близько $80 млн) викупив Нацбанк в анонімному режимі через систему Matching.

Київ

  • Заступники мера Кличка Спасибко й Давтян, про звільнення яких він заявив цього понеділка, відмовилися писати заяви про відставку.

Війна

  • Окупанти знову обстріляли з мінометів позиції українських військ під Горлівкою – у Майському, а також у Луганському на Світлодарському виступі. Перестрілки з гранатометів і стрілецької зброї сталися у Водяному, Гнутовому, Пищовику, Павлополі – на приморській ділянці фронту, в околицях Донецька – у Мар’їнці та Красногорівці, у Новоселівці Другій поруч з Авдіївкою, у Майському й Зайцевому – в околицях Горлівки, у Новолуганському, Троїцькому й Луганському – на Світлодарському виступі та в Кримському поруч із трасою Р-66 в Луганській області. Штаб операції об’єднаних сил повідомив про загибель унаслідок обстрілів українського військовослужбовця, ще 2 бійців – отримали поранення.

Україна та світ

  • Спікер нижньої палати Конгресу США Пелосі оголосила про запуск процедури імпічменту президента Трампа за фактами перевищення ним службових повноважень і тиску на українську владу задля отримання компромату на свого політичного суперника на виборах – колишнього віцепрезидента Байдена. Трамп дав дозвіл на оприлюднення в Конгресі стенограми його переговорів із президентом України. Зеленський ухилився від питання американських журналістів про зміст розмови з американським президентом, назвавши її "особистою й конфіденційною".
    Трамп попередив, що може знову заморозити військову допомогу Україні в разі відмови європейських країн в участі у фінансуванні. Він заявив, що кошти за поточними програмами виплачені в повному обсязі.
  • Президент Зеленський виступив на зустрічі лідерів країн зі сталого розвитку в рамках сесії Генеральної Асамблеї ООН. Він висловив надію на допомогу міжнародної спільноти в припиненні війни на Донбасі й повернення окупованих територій України у політико-дипломатичний спосіб.
    Президент Франції Макрон вважає, що завдяки зусиллям Зеленського в українсько-російських відносинах досягнуто значного прогресу та висловив надію на проведення саміту лідерів країн "нормандської четвірки" найближчими тижнями. Зеленський також обговорив підготовку саміту із канцлером Німеччини Меркель.
    Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Італії Конте. За інформацією Офісу президента, у розмові йшлося про залучення інвестицій, продовження санкцій проти РФ, а також про справу громадянина України, колишнього бійця Національної гвардії Марківа, якого було засуджено італійським судом за нібито участь в убивстві репортера Рокеллі в травні 2014 року в Слов’янську.
  • Естонія скасувала рішення від 2010 року про безоплатнe оформлення довготермінових віз для громадян України у зв’язку з тим, що, за словами глави МЗС Рейнсалу 90 % заявників мають на меті працевлаштування в країні. З 1 листопада вартість оформлення візи складе €80, з 1 січня 2020 року – €100.
  • Міністр закордонних справ Пристайко повідомив про підписання угоди про безвізовий режим із Колумбією.
  • Суд ЄС скасував персональні санкції щодо колишнього президента Януковича та його сина, що було запроваджено у 2018, залишивши санкції 2019 р, що чинні до березня 2020 г. Це вже друге подібне рішення суду – раніше було скасовано санкції 2017 р.
  • Компанія British American Tobacco переносить із Києва до Бухареста регіональний офіс, що обслуговує 12 країн, "через непрогнозовану фіскальну та регуляторну політику уряду України".

Тренди

  • Глава Митної служби Нефьодов запропонував законодавцям повернути норму про безподаткове оформлення посилок з-за кордону вартістю до €150, з одночасною зміною механізму їхнього оформлення. Минулого року Верховна Рада внесла до Податкового кодексу норму про зниження норми безподаткового оформлення посилок до €100. За словами Нефьодова, митниця витрачає на адміністрування цих відправлень більше, ніж отримує.


No comments:

Post a Comment