September 24, 2019

23.09.2019: Кличко подав до парламенту альтернативний законопроєкт про столицю


Кличко подав до парламенту альтернативний законопроєкт про столицю
Кличко подав до парламенту альтернативний законопроєкт про столицю
  • Кличко подав до парламенту альтернативний законопроєкт про столицю.
  • Команда президента прагне укласти договір про гарантії суверенітету й територіальної цілісності України.
  • Зеленський підписав закони про імпічмент і реформу прокуратури.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закони про імпічмент, реформу прокуратури, а також про перенаправлення коштів від штрафів за перевантаження автотранспорту до Дорожнього фонду.
    Зеленський призначив ще одним заступником голови свого Офісу колишнього заступника міністра економічного розвитку Ковалів.
  • До підземних сховищ закачано майже 20 млрд м³ газу, що понад чверть перевищує запаси попередніх років.
  • Верховний суд відхилив скаргу про визнання незаконним указу президента Зеленського про призначення Богдана главою своєї Адміністрації. Юристи наполягають, що Богдан потрапляє під дію закону про люстрацію, оскільки двічі обіймав посаду уповноваженого Кабміну з питань антикорупційної політики про час президентства Януковича. Причиною відмови суд назвав відсутність порушення цим призначенням прав позивача.
  • Президент Зеленський закликав громадян не закривати очі на хабарництво і скаржитися на корупціонерів до НАБУ.
  • Суд передав в управління Нацагентства з управління корупційними активами майно й корпоративні права медіахолдингу UMH, що належить олігархові Курченку.
  • Держбюро розслідувань за заявою колишнього глави адміністрації президента Портнова відкрило розслідування про нібито створення колишнім главою Верховної Ради Парубієм збройних угруповань, які спровокували масові заворушення в Одесі 2 травня 2014 р. Міністр внутрішніх справ Аваков вважає звинувачення "абсурдними" і сподівається, що справу проти Парубія незабаром закриють.
  • Курс гривні на міжбанку знову зміцнився внаслідок продажу великих сум валюти нерезидентами перед аукціоном Мінфіну з розміщення довгострокових ОВДП. Усі надлишки викупив Нацбанк. Курс зафіксовано на позначці 24,33 ₴/$ (-0,10 грн), 26,72 ₴/€ (-0,23 грн), 3,80 ₴/10 руб (-0,02 грн). Минулого тижня НБУ купив на міжбанку майже $270 млн.

Київ

  • Мер Кличко подав до Верховної Ради проєкт закону про столицю, альтернативний до законопроєкту, розробленого партією "Слуга народу".

Війна

  • У понеділок окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ у Луганському на Світлодарському виступі. Ні на день не припиняються перестрілки на приморській ділянці фронту – у Водяному, Талаківці, Пищовику, Гнутовому, у районі Докучаєвська – у Новотроїцькому, Богданівці, Новогнатівці, в околицях Горлівки – у Зайцевому і Травневому, а також на Світлодарському виступі  у Новолуганське та Луганському. Вогневі контакти зафіксовано в Красногорівці під Донецьком, в околицях Попасної та в Орєховому на трасі Р-66 "Бахмутка". За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілів отримали поранення 2 українських військових.
  • За даними Мінсоцполітики, в Україні зареєстровано 1,42 млн внутрішніх переселенців.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Пристайко стверджує, що Трамп під час розмови з президентом Зеленським не чинив на нього тиск. Водночас він заявив, що президент має право говорити з іншим президентом так, щоби ця розмова залишалася таємною. Трамп заявив, що спілкувався із Зеленським про важливість боротьби з корупцією. А держсекретар Помпео заперечує зв'язок між заморожуванням допомоги Україні й тиском Трампа на Зеленського щодо передавання  матеріалів, які компрометують колишнього віцепрезидента Байдена.
    Зеленський прибув до США для участі в сесії Генасамблеї ООН. За словами Пристайка, під час візиту відбудуться його повноцінні переговори з Трампом.
  • Делегація України остаточно відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ.
  • США збільшують свій військовий контингент у Польщі на 1 тис.осіб на додаток до 4,5 тис., які вже розміщено на території країни.
  • Держгідрографія закликала Кабмін та президента почати переговори з Росією про встановлення морського кордону в Азовському морі.

Тренди

  • На думку представника Кабміну у Верховній Раді Верещук, НАТО не збирається приймати Україну в члени Альянсу через активну протидію Росії. Тому, на її думку, Україні слід переглянути підхід до співпраці з НАТО.
    Помічник президента Єрмак вважає, Україна має запропонувати провідним країнам світу підписання договору, що допоможе закріпити "на століття" суверенітет і територіальну цілісність країни, що не забезпечив Будапештський меморандум. На його думку, зустріч лідерів "нормандської четвірки" може відбутися наприкінці вересня – на початку жовтня, оскільки Росія, хоча й не підтвердила свою участь, але й не відмовилася від неї.
  • Міністр освіти Новосад заявила, що до проекту бюджету наступного року не закладено кошти на підвищення зарплат вчителям. За її словами, на ці потреби необхідні додаткові 45 млрд грн.


No comments:

Post a Comment