September 20, 2019

19.09.2019: Кабмін планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року

Кабмін планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року
Кабмін планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року

  • Кабмін планує відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року.
  • Росія погодилася на підписання угоди про транзит газу, але переговори поки не розпочалися.
  • Прийнято закони про прокуратуру, фінансову реструктуризацію та запровадження єдиної звітності ФОП.
  • "Слуга народу" наполягає на одночасних виборах Київради й мера Києва.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про реформу прокуратури, який представив минулого тижня генпрокурор Рябошапка. Документ передбачає ліквідацію військової прокуратури, зменшення кількості прокурорів і їхню переатестацію, припинення діяльності Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії до кінця 2020 р, а також перетворення Генпрокуратури на Офіс генерального прокурора. У закон повернуто вимогу про наявність у генпрокурора вищої юридичної освіти, яку Верховна Рада прибрала 2016 р, коли Порошенко продавив призначення на посаду свого висуванця Луценка.
    Також ухвалено закон про розширення прав банків під час фінансової реструктуризації.
    Прийнято закон про введення єдиної звітності зі сплати єдиного соціального внеску та податку на доходи фізосіб, За твердженням уряду, документ має спростити й уніфікувати процедури подання звітів фізособами-підприємцями та платниками єдиного податку.
    На повторне друге читання відправлено законопроект, що розширює повноваження Держбюро розслідувань і НАБУ з прослуховування телефонних розмов чиновників, а також скасовує "поправки Лозового" до Кримінально-процесуального кодексу, якими були різко скорочено терміни досудового розслідування справ.
    Верховна Рада призначила головою Фонду держмайна Сенниченка, кандидатуру якого затвердив Кабмін.
  • Президент Зеленський призначив гловою Миколаївської обласної державної адміністрації колишнього начальника управління Київської податкової інспекції Стадника, що відповідав за контроль за обігом підакцизних товарів – спирту, алкоголю й тютюну, а з 2015 р – керував районною податковою інспекцією в Києві.
    Керівником Вінницької обласної адміністрації призначено заступника мера Вінниці Скальського.
  • Уряд опублікував план анбандлінгу Нафтогазу зі створенням незалежного оператора газотранспортної системи. Чиновники Кабміну стверджують, що ГТС залишиться в держвласності й не має бути приватизована.
  • Міністерство інфраструктури розробляє законопроект про новий порядок розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією, який, за планами чиновників буде прийнято до кінця поточного року. Документ передбачає введення двох категорій такого транспорту: автомобілі, що вже ввезено до України, до яких застосовуватимуться єдина ставка акцизу й автомобілі що будуть ввезені, вартість розмитнення яких визначатиметься за спеціальною формулою.
  • НАБУ відкрило 3 кримінальні провадження щодо голови НБУ Смолія за фактами неправдивого декларування ним власності за 2015–2017 рр.
  • Генпрокурор Рябошапка підписав наказ про створення департаменту процесуального керівництва з особливо важливих кримінальних проваджень.
  • Старобільський районний суд відпустив з-під домашнього арешту колишнього керівника парламентської фракції Партії регіонів Єфремова, якого звинувачують у зраді, сепаратизмі і створенні терористичної організації "ЛНР".
  • Суд відмовив адвокатам глави президентського Офісу Богдана в слуханні справи в закритому режимі. Богдан подав позов про захист честі й гідності проти журналістів програми "Схеми" та Національної суспільної телекомпанії, які опублікували інформацію про його перельоти до РФ.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков висловив готовність узяти на поруки колишнього бійця ССО, який погрожував підірвати міст метро в Києві. Поліція спростовує чутки, поширювані в соцмережах про його політичні вимоги. Затриманий попросив вибачення в жителів столиці за свій вчинок.
  • НБУ надрукує 1 млн банкнот номіналом 1000 грн до 25 жовтня, а надалі буде додруковувати купюри "по мірі надходження замовлень від банків і потреб економіки".
  • Ситуацію на ринку формують конвертація валюти експортерами для проведення бюджетних платежів та продаж валюти нерезидентами, які через незначне розміщення ОВДП Мінфіном скуповують короткострокові депозитні сертифікати НБУ через уповноважені банки. За оцінкою учасників торгів, загальний обсяг угод склав близько $200 млн, з яких $100 млн викупив в анонімному режимі Нацбанк. Курс зафіксовано на позначці 24,62 ₴/$ (-0,05 грн), 27,24 ₴/€ (-0,02 грн), 3,83 ₴/10 руб.

Київ

  • Мер столиці Кличко звернувся до Верховної Ради з пропозицією про розпуск Київради та призначення дострокових виборів у зв’язку з ігноруванням депутатами своїх обов’язків. Депутат від фракції "Слуга народу" Ткаченко заявив, що партія підтримає ініціативу Кличко за умови одночасного проведення виборів мера.

Війна

  • На Донбасі окупанти знову обстріляли позиції українських військ із мінометів у Новомихайлівці під Донецьком, у Травневому – в околицях Горлівки та в Новолуганському й Луганському на Світлодарському виступі. Перестрілки тривають усією лінією фронту – від Азовського моря до центральних районів Луганської області: у Водяному на схід від Маріуполя, у Богданівці, Миколаївці та Новотроїцькому в районі Докучаєвська, у Луганському та Новолуганському на Світлодарському виступі, в Орєховому й Золотому – поруч із трасою Р -66 "Бахмутка". За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військових минулої доби не було.

Україна та світ

  • Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Оржель повідомив, що за підсумками тристоронніх переговорів щодо газу в Брюсселі за участі Росії та Єврокомісії, Газпром погодився на підписання нової угоди про транзит газу через українську газотранспортну систему за європейськими нормами. Віце-президент Єврокомісії Шефчович не виключає варіанту припинення транзиту російського газу через Україну й заявив про підготовку до надзвичайних заходів на цей випадок. Виконавчий директор Нафтогазу Вітренко вважає варіант припинення транзиту "базовим сценарієм", оскільки сторони так і не почали обговорювати контракт на транзит із 1 січня 2020 р. За інформацією російського інформагентства ТАСС, Газпром сподівається на завершення будівництва газогону "Північний потік-2" до кінця року, попри затримку надання дозволу владою Данії на прокладку труби в територіальних водах країни.
  • За повідомленнями ЗМІ, перша зустріч президентів Трампа й Зеленського відбудеться 25 вересня під час сесії Генеральної асамблеї ООН.
  • Нижня палата Конгресу США схвалила надання військової допомоги Україні. Рішення набере чинності після схвалення Сенатом і підпису президентом Трампом.
  • Президент Німеччини Штайнмайєр привітав ініціативи президента Зеленського щодо врегулювання на Донбасі. Російські ЗМІ опублікували інтерпретацію "формули Штайнмайєра", яку російська делегація на переговорах у Мінську пропонувала підписати Україні. У ній йдеться про проведення виборів на території "окремих районів Донецької та Луганської областей" без виведення окупаційних військ. Українська делегація відмовилася підписати документ і висунула умови про припинення вогню всією "лінією зіткнення", безперешкодної участі у виборах української Центральної виборчої комісії, політичних партій і ЗМІ, а також виведення російських військ і техніки з території України.
    Під Офісом президента відбулася акція із закликом до Зеленського відмовитися від імплементації "формули Штайнмайєра".
  • Регулятор фінансового ринку Латвії оштрафував дочірній банк ПриватБанку на €1 млн за порушення вимог законодавства про відмивання коштів.

Тренди

  • Уряд планує запустити ринок землі з 1 жовтня 2020 р. За твердженням чиновників, покупку земель сільгосппризначення буде дозволено тільки резидентам України. Президент Зеленський закликав не вірити в "страшилки про арабів чи інопланетян, які вивезуть нашу землю". Прем’єр-міністр Гончарук заявив, що уряд має намір компенсувати фермерам частину процентної ставки за кредитами на покупку землі, "щоби вони могли конкурувати з великими агрохолдингами".
  • Глава парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетьманців стверджує, що законопроєкт про фіскалізацію доходів підприємців спрямовано проти великих підприємств, які використовують ФОП для ухилення від сплати податків. За його словами, для всіх інших підприємців режим оподаткування залишиться незмінним.
  • Згідно з результатами опитуванням польської соцслужби EWL, кількість українських громадян, які хочуть переїхати в країну на постійне місце проживання, з попереднього року зросла на третину. Понад 40 % трудових мігрантів мають вищу освіту. Здебільшого ті, хто планує отримання посвідки на проживання, мають намір перевезти до Польщі свої сім’ї.

No comments:

Post a Comment