September 19, 2019

18.09.2019: Пристайко підтвердив, що погодив "формулу Штайнмайєра"

Пристайко підтвердив, що погодив "формулу Штайнмайєра"
Пристайко підтвердив, що погодив "формулу Штайнмайєра"
  • Глава МЗС Пристайко підтвердив, що погодив "формулу Штайнмайєра" на переговорах "нормандської четвірки" 2 вересня.
  • Верховна Рада прийняла закон про зменшення тиску на бізнес.
  • Кабмін затвердив механізм і терміни анбандлінгу Нафтогазу й підпорядкував Мінфіну “Магістральні трубопроводи України”.

В Україні

  • Верховна Рада ухвалила закон про зменшення тиску на бізнес. До нього внесені положення про декриміналізацію фіктивного підприємництва та підвищення суми ухилення від сплати податків, за яке настає кримінальна відповідальність.
    На думку депутатів від партії "Слуга народу", новий склад Центральної виборчої комісії може бути затверджено вже цього тижня.
  • Кабмін запропонував призначити главою Фонду держмайна колишнього чиновника Нацбанку та уряду Сенниченка. Чинний глава Фонду Трубаров повідомив про продаж на аукціоні держпакету акцій Первомайської ГЕС за 108 млн грн (понад $4 млн).
    Уряд погодив призначення на посаду виконувача обов’язки генерального директора "Центренерго" одного з топменеджерів компанії Потапенка. За інформацією ЗМІ, Потапенко є довіреною особою бізнесмена Бєлякова, якого називають куратором від олігарха Коломойського, підприємства якого споживають левову частку електроенергії, виробленої "Центренерго".
    Кабмін звільнив главу Інституту національної пам’яті В’ятровича.
    Міністр енергетики Оржель повідомив про підпорядкування компанії "Магістральні трубопроводи України" Міністерству фінансів та погодження механізму й термінів поділу "Нафтогазу" ("анбандлінгу").
  • Антикорупційний суд дозволив затримання колишнього чиновника НКРЕКП Бутковського, якому висунуті підозри в завданні збитків державі внаслідок застосування формули розрахунку ціни енергетичного вугілля "Роттердам+".
  • Колишній президент Порошенко знову не з’явився на допит у Держбюро розслідувань. Прес-служба ДБР повідомила, що Порошенка мали допитати за справою про незаконну виплату винагороди понад 1000 суддям.
  • За даними Держстату, зростання ВВП в ІІ кварталі поточного року склало 1,6%, а за підсумками року економіка зросла на 4,6%. За уточненими даними, зростання ВВП в І кварталі склало 2,5% (попередня оцінка – 2,2%).
  • На курс гривні на торгах вплинули 2 основні чинники: експортери продавали валюту для закриття податкових платежів, а нерезиденти – для оплати за гривневі ОВДП, розміщені Мінфіном у вівторок. Надлишки долара (приблизно $20 млн) викупив Нацбанк, що не дозволило гривні зміцнитися сильніше. Офіційний курс встановлено на позначці: 24,67 ₴/$ (-0,09 грн), 27,27 ₴/€ (-0,04 грн), 3,83 ₴/10 руб (-0,03 грн). Низка аналітиків прогнозують поступове зростання курсу долара до кінця року. На їхню думку, основними чинниками, що сприяли зміцненню гривні, були покупка нерезидентами високоприбуткових гривневих ОВДП, заведення валюти для фінансування виборів і зростання надходжень від трудових мігрантів.

Київ

  • Протягом кількох годин у столиці був повністю перекрито рух мостом метро. Колишній житель Криму, якого було звільнено із Сил спеціальних операцій у липні 2019 р., кілька разів вистрілив у повітря з карабіна й погрожував здійснити підрив. За твердженням поліції, він не висував жодних вимог. Унаслідок поліційної спецоперації його було затримано, а опору він не чинив.

Війна

  • У Мінську відбулася зустріч тристоронньої контактної групи щодо врегулювання на Донбасі. Українська делегація підтвердила, що не має принципових заперечень проти застосування "формули Штайнмайєра" про проведення місцевих виборів в "окремих районах Донецької та Луганської областей". Проте необхідними умовами її реалізації українські представники назвали повне припинення вогню, забезпечення моніторингу ОБСЄ на всій території України, виведення іноземних збройних формувань і техніки, розведення сил і техніки уздовж усієї "лінії зіткнення", забезпечення роботи Центральної виборчої комісії, українських політичних партій, ЗМІ та іноземних спостерігачів на території ОРДЛО, а також встановлення контролю над ділянкою кордону з Росією й виконання інших пунктів угоди, передбачених українським та міжнародним законодавством і мінськими домовленостями. Тривають переговори про обмін утримуваними особами, про забезпечення ремонту моста в Станиці Луганській і забезпеченні життєдіяльності інфраструктури на непідконтрольній Україні території. Росія відмовилася погоджувати конкретні терміни розведення військ у Золотому й Петрівському, хоча Україна підтвердила готовність до відведення армії на цих ділянках. Командувач операції об’єднаних сил Кравченко повідомив, що всією лінією фронту відбуваються підготовчі заходи до розведення військ.
    Президент Зеленський призначив юриста Резнікова керівником політичної підгрупи на мінських переговорах замість політика Безсмертного. ЗМІ пов’язують Резнікова з главою президентського офісу Богданом.
    Міністр закордонних справ Пристайко на спільному засіданні парламентських комітетів із євроінтеграції й закордонних справ підтвердив, що 2 вересня на переговорах радників глав держав "нормандської четвірки" дав згоду на застосування "формули Штайнмайєра" щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Безперечно, міністр озвучив на переговорах позицію президента Зеленського, бо не має права на власну думку й може діяти тільки в рамках наданого йому мандату. Після різкої реакції з боку США, Зеленський і його оточення змінили риторику – замість беззастережного виконання "формули", вони тепер висувають умови її реалізації, неприйнятні для Росії.
    Окупанти суттєво скоротили кількість і інтенсивність обстрілів. Минулої доби не зафіксовано застосування ними мінометів і іншого важкого озброєння. Перестрілки сталися на схід від Маріуполя – у Водяному, у районі Докучаєвська – у Березовому й Миколаївці, у Майському на околиці Горлівки, а також у Золотому і Кримському в Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.

Україна та світ

  • Єврокомісія підтвердила, що тристоронні переговори щодо газу між Росією, Україною і ЄС відбудуться в Брюсселі 19 вересня. Міністр енергетики та охорони навколишнього середовища Оржель заявив, що Україна пропонуватиме Газпрому підписати контракт на транзит російського газу терміном 10 років і мінімальним обсягом прокачування 60 млрд м³ на рік.
  • Відбулися телефонні переговори президента Зеленського і віцепрезидента США Пенса, під час яких обговорювалося подовження програми військової підтримки України і співпраця у сфері енергетики.

Тренди

  • Міністр Дубілет запропонував скасувати трудові книжки, а також подавання документів на роботу або на конкурс у держструктури в паперовому вигляді. Крім того, він вважає за необхідне зацифрувати весь паперовий архів міністерств і відомств, спростити механізм погодження документів, а також створити єдиний реєстр держслужбовців.

No comments:

Post a Comment