August 29, 2019

28.08.2019: Вишинського звільнено з-під арешту під особисте зобов'язання

Вишинського звільнено з-під арешту під особисте зобов'язання
Вишинського звільнено з-під арешту під особисте зобов'язання

  • Вишинського звільнено з-під арешту та готують до обміну на українських політв'язнів.
  • На першому засіданні парламенту буде призначено прем'єр-міністра, міністрів оборони, закордонних справ і главу СБУ.
  • Фонд "Демократичні ініціативи": Зеленському довіряють близько 70% українців.

В Україні

  • Центральна виборча комісія зареєструвала всіх 424 депутатів, обраних на позачергових виборах. 26 місць у парламенті залишаються вакантними – це місця за мажоритарними округами, що розташовані на окупованих територіях Донбасу та Криму. На першому засіданні нового складу парламенту буде звільнено старий склад Кабміну та призначено нові прем'єр-міністр, міністр оборони та голова МЗС. Також буде звільнено та призначено нового главу СБУ. Крім того, Верховна Рада дасть згоду на звільнення та призначення нового генпрокурора.
    За відомостями ЗМІ, глава Національної служби здоров'я Петренко відмовився від посади міністра охорони здоров'я, тепер на неї претендують кандидати, близькі до Палиці – бізнес-партнеру олігарха Коломойського та директора фармкомпанії "Інтерхім" Багрія.
    За словами одного з депутатів від партії "Слуга народу", президент сумнівається в доцільності  продовження роботи міністра внутрішніх справ Авакова – про це йшлося на закритій зустрічі Зеленського із депутатами фракції. Під Офісом президента в Києві відбулася акція з вимогою відсторонення Авакова з посади.
    Представник "Слуги народу" Стефанчук заявив, що партія готує 465 змін до Конституції і сподівається знайти підтримку 300 і більше депутатів. При цьому він визнав, що частина змін поки не мають достатньої підтримки.
    Партії "Батьківщина" та "Європейська солідарність" заявили про відкликання своїх депутатів з комітету з питань свободи слова в разі, якщо його керівником буде обрано представника "Опозиційною платформи – За життя" Шуфрича.
  • Згідно із результатами опитування Фонду "Демократичні ініціативи", президенту Зеленському довіряють майже 70% респондентів, а близько 64% – позитивно оцінюють його перші кроки.
  • Асоціація виробників молока заявила, що до кінця року ціни на молочні продукти підвищаться ще на 3-5%, після підвищення в серпні на 5%. Із початку року ціни в молочному секторі зросли вже на 16%. За твердженням асоціації, це пов'язано зі зменшенням поголів'я, високим податковим навантаженням і неефективною системою дотацій.
  • Нацполіція звільнила начальників управлінь у чотирьох областях – Закарпатській, Львівській, Запорізькій і Житомирській після наради у міністра Авакова, на якій глава відомства Князєв повідомив про системні порушення в роботі їх підрозділів. При цьому двох начальників переведено на роботу до центрального апарату Нацполіції.
  • Печерський суд заарештував колишню міністра охорони здоров'я Богатирьову, яка була затримана в Борисполі 27 серпня із правом внесення застави у 6 млн грн. Олігарх Новинський, колишній депутат від "Опозиційного блоку", заявив, що готовий заплатити заставу.
  • Суд відпустив під особисте зобов'язання головного редактора незареєстрованого російського інформагентства "РИА Новости-Україна" Вишинського. За інформацією ЗМІ, його можуть обміняти на трьох українських політв'язнів, утримуваних в Росії – Сущенка, Сенцова та Кольченка. Прізвища Вишинського немає в списку на обмін, проте він може бути переданий Росії неофіційно. Вишинський, що є громадянином України, дав письмову згоду на обмін.
  • Держстат повідомив про зростання реальної заробітної плати в країні на 2,4%, порівняно з липнем, і на 9,5% – порівняно з аналогічним періодом минулого року. За даними чиновників, середня номінальна зарплата досягла 10971 грн, що більш ніж удвічі вище від мінімальної – 4173 грн.
  • Глава Нацбанку Смолій заявив, що ставки за іпотечними кредитами можуть впасти до 12-13% річних уже наступного року. Для цього НБУ планує зменшити облікову ставку до 9% 2020 року та до 8% – 2021.
  • Тенденції на валютному ринку визначили відшкодування ПДВ Держказначейством і невеликий обсяг розміщення ОВДП Мінфіном. Тому гривні було більш, ніж достатньо, що й призвело до зростання курсу долара: 25,22 ₴/$ (+0,06 грн), 27,94 ₴/€ (+0,01 грн), 3,80 ₴/10 руб.

Війна

  • Бойові дії на Донбасі загострилися. До постійних обстрілів на півдні додалися зіткнення в Луганській області. Українські війська були обстріляні зі стрілецької зброї і гранатометів у Водяному, Лебединському, Павлополі. У Широкиному окупанти знову застосували бойовий безпілотник із закріпленим на ньому гранатометом. Перестрілки відбулися також у Мар'їнці, на околиці Донецька, у районі Горлівки – в Південному (Чигирях), а під Зайцевим окупанти вели обстріли із гармат БМП і мінометів. Контрольний пункт в'їзду-виїзду Майорськ потрапив під обстріл, що спричинило його тимчасове закриття. У Новолуганському, на Світлодарському виступі, українські війська були обстріляні із важких мінометів і гармат БМП. У Новотошківському, на трасі Р-66 "Бахмутка" в Луганській області, окупанти вели обстріли зі стрілецької зброї, гранатометів та озброєння БМП. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулу добу армія завершила без втрат.
  • Із 1 вересня КПВВ на Донбасі перейдуть в осінній режим роботи – з 7:00 до 18:30.

Україна та світ

  • Відбулися телефонні переговори президента Зеленського із канцлером Німеччини Меркель. Український президент закликав канцлера терміново провести зустріч лідерів у "нормандському форматі" для узгодження кроків з урегулювання конфлікту на Донбасі. Згідно з досягнутою домовленістю, підготовчу зустріч радників глав держав намічено на 2 вересня. Зеленський підтвердив, що Україна має намір досягти врегулювання на Донбасі політико-дипломатичним шляхом.
  • Помічник президента США з нацбезпеки Болтон зустрівся з в.о. голови СБУ та президентом Зеленським. Болтон повідомив, що Зеленський представив йому свій план реформ законодавства, який спрямований на подолання корупції, що позитивно вплине на ситуацію у сфері безпеки. Він підтвердив, що США виступають проти укладення угоди з продажу заводу "Мотор Січ", яке може призвести до витоку військових технологій, проте заявив, що Україна має прийняти рішення самостійно. За його словами, інвестиції Китаю призводять, в кінцевому рахунку, до створення боргової залежності країн, які на них погодилися.
  • Американське видання "Politico" із посиланням на джерело в адміністрації Білого Дому повідомило, що президент США Трамп після саміту G7 у Франції доручив своїй команді переглянути програму військової підтримки України для впевненості в тому, що виділені кошти використовуються в інтересах США. Це може призвести до припинення виділення Україні $250 млн, передбачених військовим бюджетом.
  • Стокгольмський арбітраж заборонив продаж акцій Промінвестбанку – "дочки" російського державного банку "ВЕБ" і зобов'язав Україну відшкодувати всі судові витрати. На аукціоні з продажу акцій у вівторок заявок на їх купівлю подано не було, а ВЕБ оголосив, що всі рішення про продаж прийматимуть у центральному офісі. Акції дочірніх російських банків було заарештовано за позовом компаній, що належать олігарху Коломойському, через втрату ними активів в окупованому Криму.

Тренди

  • Олігарх Коломойський запропонував зняти з Росії частину санкцій за анексію Криму та збитий авіалайнер MH17. На його думку, це може підштовхнути російську владу відмовитися від підтримки "республік" і дозволить Україні деокупувати територію. Він стверджує, що санкції важко позначаються на економіці Росії, а підтримка "ДНР" і "ЛНР" є для економіки країни великий тягарем. Коломойський наполягає на тому, що "Донбас потрібно повертати зараз".

No comments:

Post a Comment