August 26, 2019

25.09.2019: Волкер не вірить у швидке звільнення Криму

Волкер не вірить у швидке звільнення Криму
Волкер не вірить у швидке звільнення Криму

  • Волкер не вірить у швидке звільнення Криму.
  • На Донбасі за добу – двоє загиблих, троє поранених.
  • Більшість лідерів G7 проти запрошення Путіна до клубу ліберальних демократій.

В Україні

  • Касаційний адміністративний суд за позовом кандидата в депутати від партії "Слуга народу" скасував протокол Центральної виборчої комісії про результати виборів у 198 виборчому окрузі Чернігівської області, де переміг самовисуванець Рудик. ЦВК уже встигла зареєструвати його депутатом Верховної Ради. Тепер комісія зобов'язана буде продовжити роботу зі встановлення результатів голосування в окрузі. 2016 року Рудик, будучи позафракційним депутатом, вступив до фракції "Блоку Порошенка".
  • Директор НАБУ Ситник заявив, що жодне з рішень судів щодо корупціонерів не набуло чинності – як виправдувальні, так і звинувачувальні вироки оскаржуються в апеляції. Він наголосив на важливості створення Антикорупційного суду, суддів якого відбирала міжнародна комісія, і які мають не залежати від влади. За його словами, в минулому неодноразово на суддів чинився тиск, як було зі справою депутата Мартиненка, коли в залі суду перебували 18 депутатів і три чинних міністри. Він підкреслив, що в таких умовах правосуддя здійснювати дуже складно.

Війна

  • Обстріли з боку окупаційних військ посилилися, хоча застосування важкого озброєння не зафіксовано. Українські війська були обстріляні у Водяному та Павлополі на приморській ділянці фронту, у Миколаївці – на південь від Докучаєвська, у Мар'їнці на околиці Донецька, в Авдіївці, в Шумах і Південному в околицях Горлівки, у Троїцькому на Світлодарському виступі. За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу зазнали поранень 3 українських військовослужбовців, 1 – загинув. Ще один боєць загинув від кульового поранення, що визнано небойовими втратами й до зведення не ввійшло. Штаб ООС не включає до офіційних повідомлень дані про небойові втрати, із початку серпня з цієї причини загинуло 7 українських військовослужбовців.
  • Співробітники української Держслужби з надзвичайних ситуацій припинили роботи з розбирання фортифікаційних споруд поблизу моста через Сіверський Донець у Станиці Луганській, оскільки "влада ЛНР" не проводить демонтаж свого блокпосту.

Київ

  • У центрі столиці вночі невідомі зробили постріл із гранатомета по будівлі Мостобуду. Інформації про постраждалих немає.

Україна та світ

  • Лідери "великої сімки" висловилися проти повернення Росії до неформального клубу, однак погодилися з необхідністю зміцнення діалогу та координації з РФ щодо вирішення поточних криз. Американський президент Трамп заявив, що не виключає запрошення як гостя президента Росії Путіна на наступний саміт G7, який відбудеться в США. За повідомленням британського видання The Guardian, на саміті стався скандал: Трамп наполягав на запрошенні Путіна, оскільки без нього начебто неможливе обговорення проблем Ірану, КНДР і Сирії. Його підтримав прем'єр-міністр Італії Конте. Однак інші члени клубу були проти, крім прем'єр-міністра Японії, який утримався. Вони проголосили, що "велика сімка" є спільнотою ліберальних демократій, і не можна дозволити Трампу запросити Путіна, який не відповідає цим принципам.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання в Україні Волкер порівняв окупацію Криму Росією з окупацією Радянським Союзом держав Балтії. За його словами, відновлення незалежності цих держав довелося чекати півстоліття, і він передбачає, що процес повернення Криму до складу України затягнеться надовго. Волкер підкреслив, що як і 1940 року, США не визнали анексії території.
  • Президент Молдови Додон привітав Україну з Днем Незалежності та заявив, усупереч своїм попереднім висловлюванням, про підтримку територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. Він висловив надію на зустріч із президентом Зеленським найближчим часом для обговорення всього спектру молдавсько-українських відносин.
    За словами міністра оборони РФ Шойгу, який відвідав Молдову, "російські війська справляються із завданням підтримки миру в регіоні". Він заявив, що Росія ніколи не ставила під сумнів продовження присутності свого військового контингенту в Придністров'ї.

Тренди

  • На околиці Харкова зруйновано автомобільний міст над залізничною колією. Представники Служби автодоріг Укравтодору стверджують, що пошкодження сталося через проїзд перевантаженої фури. Перевантаження фур, вага яких становить іноді до 100 т, призводить до пошкодження та навіть знищення доріг. Причинами використання таких фур експерти називають бажання перевізників заощадити на кількості поїздок і нездатність Укрзалізниці забезпечити достатню кількість вагонів для перевезення.

No comments:

Post a Comment