August 13, 2019

12.08.2019: Порошенко готовий пройти допит на поліграфі в ефірі телеканалу "Прямий"

Порошенко готовий пройти допит на поліграфі в ефірі телеканалу "Прямий"
Порошенко готовий пройти допит на поліграфі в ефірі телеканалу "Прямий"

  • Порошенко готовий пройти допит на поліграфі в ефірі телеканалу "Прямий".
  • Зеленський наказав звільнити керівництво поліції і СБУ Житомирської області та призначив главу облдержадміністрації.

В Україні

  • Центральна виборча комісія зареєструвала перших 25 депутатів нового складу Верховної Ради. До моменту оголошення про обрання всього складу парламенту керівництво нової більшості веде переговори з мажоритарниками й ділить міністерства. Зокрема, майбутній глава партії "Слуга народу" Корнієнко заявив, що фракція матиме ті самі права, що й коаліція, і домовлятися не потрібно буде ні з ким. Він також повідомив, що з іншими партіями офіційні переговори про створення коаліції не ведуться, проте йде "особисте спілкування" з окремими депутатами-мажоритарниками про входження до фракції.
    Корнієнко підтвердив, що керівництво партії обговорює скорочення та об'єднання міністерств, зокрема, включення Міністерства інформполітики до об'єднаного гуманітарного міністерства, яке може очолити радник Зеленського Бородянський – колишній топ-менеджер телеканалу СТБ олігарха Пінчука.
  • Президент Зеленський відвідав Житомирську область, де представив нового голову облдержадміністрації – колишнього заступника начальника Донецького регіонального управління СБУ Бунечка. Президент також доручив звільнити керівників поліції і СБУ Житомирської області, які, за його твердженням, причетні до схем незаконного видобутку бурштину. Він влаштував показову "порку" начальнику управління лісового та мисливського господарства області, від якого залежать дозволу на виділення землі під "мисливські заказники", в яких відбувається видобуток бурштину, і змусив його написати заяву на звільнення за власним бажанням.
    У ЗМІ з'явилася інформація про брата Бунечка, який брав активну участь у "розборках" навколо "Укрнафти" на стороні олігарха Коломойського. Крім того, його особисто просував кар'єрними сходами глава СБУ Грицак. На думку експертів, оточення Зеленського має намір за участі Бунечка взяти під контроль бізнес із видобутку та продажу бурштину, який приносить його учасникам та організаторам сотні мільйонів доларів щорічно.
    Під час візиту Зеленського Держбюро розслідувань провело 7 обшуків на регіональних митницях і пунктах митного контролю в Житомирській області.
  • Президент Порошенко прийшов на допит до Держбюро розслідувань у справі про ухилення від сплати податків під час купівлі ним телеканалу "Прямий". Повідомлення про злочин подав Портнов – колишній заступник глави Адміністрації президента Януковича. Порошенко заявив, що справа є спробою рейдерського захоплення телеканалу та закликав усі політичні сили та громадськість "стати на захист свободи слова в Україні". Глава ДБР Труба повідомив, що допит тривав 2 години й не виключив, що Порошенко перетворився на "політика, який займається підміною понять", а наступний допит може бути проведено із використанням поліграфа. У відповідь Порошенко заявив, що не довіряє слідчим Бюро, проте готовий пройти поліграф в ефірі телеканалу "Прямий". На допит колишній президент привів своїх дітей, які влаштували міні-мітинг біля будівлі ДБР. Після виходу з допиту Порошенко закидали тухлими яйцями.
  • Глава Укрзалізниці Кравцов заявив про плани продажу частини держкомпанії іноземним інвесторам через розміщення акцій на IPO, щоб отримати кошти на проведення модернізації. Він стверджує, що подібна операція дозволила залучити інвестиції польської компанії PKP Cargo. Кравцов наполягає на необхідності підвищення цін на залізничні квитки до рівня собівартості пасажирських перевезень через їхню збитковість. Він повідомив, що до кінця року компанія планує закупити другу партію локомотивів General Electric, для чого веде переговори з Експортно-імпортним банком США про виділення кредиту на їх покупку. Кравцов підтвердив, що його щомісячна зарплата становить понад півмільйона гривень і вважає її низькою на рівні зарплат керівників аналогічних компаній.
  • Суд відпустив під заставу 2 колишніх чиновників Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, яким висунено підозри в рамках розслідування справи про тарифи на енергетичне вугілля "Роттердам +".
  • Глава департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Горбатюк заявив, що генпрокурор руйнує розслідування справ про репресії і вбивства активістів на Майдані 2014 року шляхом створення нового управління, якому передають усі ці справи.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції виявило факти надання чиновниками недостовірної інформації у своїх електронних деклараціях. Зокрема, ідеться про главу Нацбанку Смолія, який не вказав у декларації відомості про права власності на земельні ділянки та нерухомість, а також кошти, розміщені на його банківських рахунках і рахунках його дружини.
  • Мінфін за 7 місяців залучив до бюджету шляхом розміщення гривневих облігацій майже 167 млрд грн, що в 3,3 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. Середня прибутковість за цими облігаціями – близько 18% річних. Валютні ОВДП розміщені на $3,2 млрд у середньому під 6,3% річних і на € 0,19 млрд – під 4,6%.
  • На валютному ринку після кількох коливань долар незначно подорожчав: 25.16 ₴ / $ (+0,07 грн), 28,16 ₴ / € (+0,07 грн), 3,85 ₴ / 10 руб. При цьому Нацбанку, за оцінками учасників торгів, удалося в анонімному режимі купити близько $20 млн.

Війна

  • На Донбасі не припиняються локальні вогневі контакти на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Водяному, Павлополі, Гнутові, Талаківці, Піщовику, на трасі Донецьк-Маріуполь – у районі КПВВ "Новотроїцьке", в околицях Донецька – у Пісках і Горлівки – у Зайцевому та Майорску. За офіційним зведенням, минулої доби внаслідок обстрілів поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що Росія затягує початок тристоронніх переговорів з транзиту газу, щоб при настанні холодів "вдатися до шантажу та викручування рук". Він також стверджує, що передавання української газотранспортної системи під управління міжнародного консорціуму посилить позиції України на переговорах щодо транзиту.

Тренди

  • Радник президента Зеленського Потураєв вважає допустимим спілкування офіційних осіб України з російськими ЗМІ, які "розповідають правду про те, що відбувається в Україні".
  • Радник президента, керівник "Монобанку" Дубілет, заявив про плани розробки електронної системи, яка повідомлятиме власників про перехід права власності на їх бізнес або майно, через численні випадки рейдерського захоплення за допомогою реєстраторів. У той самий час у країнах колишньої британської співдружності працює система, в якій держава несе матеріальну відповідальність за ведення реєстру та в разі факту рейдерства або незаконного втручання до реєстру відшкодовує збитки власнику.
  • За твердженням керівництва деяких металургійних підприємств, наразі подорожчання електроенергії після введення нового енергоринку є критичним і призводить до збитків і збільшення собівартості експортної продукції.
  • Директор асоціації "Укргорілка" Остапюк повідомив, що в першому півріччі продаж нелегального алкоголю зросла до 12 млрд грн, що перевищує 50% ринку.

No comments:

Post a Comment